Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Anđušić: Bezrezervna podrška poljoprivrednicima

Posljedice epidemije korona virusa, kao i u ostalim sektorima privrede, nanijele su ozbiljne štete sektoru poljoprivrede i prouzrokovale značajne probleme poljoprivrednim proizvođačima širom Crne Gore

Piše: Mihailo Anđušić, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

Novim setom mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu koju je predstavila Vlada, obezbjeđuju se preduslovi da poljoprivreda u predstojećem, izazovnom periodu za crnogorsku ekonomiju, bude jedan od ključnih faktora njenog oporavka. Početkom godine Vlada je predstavila izdašni Agrobudžet za 2020. godinu koji predstavlja nastavak snažne podrške poljoprivrednim proizvođačima i koji kroz iznos veći od 61 milion eura stvara uslove za nikad dinamičniji razvoj poljoprivrede u Crnoj Gori.

Posljedice epidemije korona virusa, kao i u ostalim sektorima privrede, nanijele su ozbiljne štete sektoru poljoprivrede i prouzrokovale značajne probleme poljoprivrednim proizvođačima širom Crne Gore. Poseban paket mjera podrške poljoprivredi i ribarstvu vrijedan više od 17 miliona eura zasigurno predstavlja nemjerljivu pomoć poljoprivrednim proizvođačima, gazdinstvima, ribarstvu, domaćoj prozvodnji.

Otkup viškova proizvoda i pomoć u plasmanu, kroz ustupanje proizvoda javnim ustanovama predstavlja kreativnu mjeru koja u mnogome reguliše novonastali problem viškova proizvoda i za tu inicijativu izdvojeno je više od tri miliona eura. Ono što će u narednom periodu predstavljati jednu od ključnih aktivnosti oporavka privrede jeste popularizacija otkupa domaćih proizvoda. Raduje činjenica što je Vlada tu potrebu prepoznala već u ovoj fazi i u tom cilju predložila niz kvalitetnih mjera.

Krediti poljoprivrednim proizvođačima po nikad povoljnijim uslovima na tržištu, mjere plaćanja doprinosa osiguranicima, podrška korisnicima staračkih naknada, jednokratne pomoći i niz drugih mjera koje je Vlada predložila, predstavljaju pomoć od više od 60 miliona eura i pored moćnog Agrobudžeta i 100 miliona već pokrenutih i realizovanih investicija, predstavljaju ključnu prvrednu injekciju procesu oporavka ekonomije koji nam predstoji, kao i još jedan dokaz bezrezervne posvećenosti Vlade tom sektoru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve