Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Air Montenegro će proždirati ogroman novac Crne Gore

Analitičar Šćuric je, komentarišući nedavna otkazivanja letova i kašnjenja aviona Air Montenegra, ocijenio da to jako negativno utiče na imidž kompanije, navodeći da će potencijalni putnici zazirati od takve kompanije i tražiti alternativne prevoznike

Kompanija Air Montenegro ne može u dogledno vrijeme biti konkurentna ostalim avio-kompanijama na tržištu, smatra jedan od najvećih regionalnih stručnjaka za avio-saobraćaj hrvatski vazduhoplovni analitičar Alen Šćuric. On tvrdi da nova crnogorska nacionalna avio-kompanija neće moći poslovati bez pomoći države.

“Air Montenegro će proždirati ogroman novac Crne Gore. Kompanija sa dva, tri ili pet aviona ne može biti komercijalno uspješna. I Crna Gora se na to mora spremiti. Air Montenegro neće proždirati novaca koliko je proždirao Motenegro erlajnz, ali da će država morati u njega svake godine ulagati veliki novac to budite sigurni. Kompanija je počela vrlo loše, te već sada proždire bitno više nego je bilo planirano”, kazao je Šćuric Pobjedi.

Prema njegovim riječima Air Montenegro nije konkrentan drugim avio-prevoznicima.

“Air Serbia trenutno ima tri puta više letova nego Air Montenegro i dominantna je na tržištu. Sve ostale linije su sa malo frekvencija. Konektirane letove prvenstveno drže Austrian, Turkish, LOT, Air Serbia i Ryanair. Air Montenegro ne može biti konkurentan. U dogledno vrijeme kompanija ne može biti konkurentna”, poručio je Šćuric. Iz Air Montenegra ove sedmice nijesu odgovorili na pitanja Pobjede da li su u ovom trenutku konkurentni drugim kompanijama na tržištu, da li je kompanija samoodrživa, te da li će moći poslovati bez pomoći države.

Kašnjenja letova

Šćuric je komentarišući nedavna otkazivanja letova i kašnjenja aviona Air Montenegra, ocijenio da to jako negativno utiče na imidž kompanije.

“Ako je putnik kupio kartu Beograd-Podgorica onda želi putovati manje od sat vremena, a ne sedam-osam sati jer da je to htio išao bi automobilom i došao bi prije. Stoga, putnici koji su imali otkazivanja ili kašnjenja su frustrirani, drugi put će tražiti alternativne prevoznike. Potencijalni putnici će zazirati od takve kompanije”, istakao je Šćuric.

On dodaje da su razlozi ovih kašnjenja i otkazvanja kvarovi na avionima.

“Kompanija ima vrlo malo aviona, tek dva i kada jedan ima tehničkih problema mora doći do takvih poremećaja. Nažalost kompanija nema svoje održavanje aviona pa je samim time i reakcija na probleme duža, a popravak duže traje. Sada kada su dobili Part-145 sertifikat i svoje linijsko održavanje takvi poremećaji će biti manji. No, još ostaje problem samo dva aviona, što znači mogućnost poremećaja i u budućnosti”, upozorio je Šćuric.

Letovi Air Montenegra na relaciji Crna Gora – Srbija kasnili su 30. jula više sati, zbog čega su putnici bili prinuđeni da čekaju na aerodromima bez jasne informacije kada će nastaviti putovanje.

Kasnilo je pet letova – dva iz Beograda za Tivat, dva iz Tivta za Beograd i jedan iz Beograda do Podgorice.

“Letovi su kasnili uslijed operativnih razloga i naše službe rade na regulisanju saobraćaja u što kraćem roku. Svi putnici sa letova na pomenutoj relaciji stižu u toku dana na svoja odredišta”, saopšteno je tada iz Air Montenegra.

Ovo je drugi put u desetak dana da se otkazuju letovi Air Montenegra zbog kvara aviona. Letovi na relaciji Tivat – Beograd i Beograd – Podgorica otkazani su 18. jula, a tada su iz kompanije saopštili da su razlozi otkazivanja tehnički kvar i nepovoljni meteo uslovi.

Iz kompanije Air Montenegro nijesu odgovorili na pitanje Pobjede da li su razlog kašnjenja kvarovi na avionima ili eventualno to što se održavanje i servisiranje nije obavljalo u Crnoj Gori.

Veća održavanja i dalje van Crne Gore

Air Montenegro je ove sedmice od Agencije za civilno vazduhoplovstvo dobio odobrenje da održava tehničku ispravnost aviona.

Šćuric je komentarišući dobijaje part 145 naveo da će se i pored toga nažalost sva veća održavanja aviona Air Montenegra i dalje raditi van Crne Gore.

“Kompanija je dobila Part-145 dozvolu, a to znači da će linijsko održavanje imati sa svojim mehaničarima u Podgorici. No, veći zahtjevi na avionima će se i dalje raditi u Slovačkoj. Nonsens obzirom da Montenegro erlajnz ima i mehaničare, i alate i hangare u kojima bi se to moglo raditi”, kazao je Šćuric.

Iz kompanije Air Montenegro su u srijedu naveli da ovom odlukom zaposleni inženjeri i licencirani aviomehaničari mogu da održavaju avione, da rješavaju kvarove te da primjenjuju program linijskog tehničkog održavanja aviona.

“Dobijanje part 145 predstavlja bitan korak, jer naše stručno osoblje je među najboljima na svijetu, o čemu svjedoče brojna priznanja samog proizvođača aviona – embraer. Takođe, priznati smo od kolega inostranih kompanija koje imaju E190 ili E195 u svojim flotama. Smatramo da sa domaćom snagom možemo da pružimo najbolje i najsigurnije uslove letenja aviona naše flote. Samim tim, za pomenuti opseg održavanja aviona, nije potrebno angažovanje inostranih a ni domaćih kompanija”, izjavio je ove sedmice direktor održavanja vazduhoplova Air Montenegra Ivan Petrović.

Pobjedi je u petak zvanično saopšteno iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo da Air Montenegro ima dozvolu za izvođenje redovnih radova održavanja do nivoa od 50 sati letjenja, 50 ciklusa i 30 dana na avionima tipa embraer E195. Sve preko toga Air Montenegru mora raditi neka druga kompanija.
Iz nacionalne avio-kompanije nijesu odgovorili na pitanja Pobjede koliko iznose troškovi održavanja aviona kompanije To Montenegro na mjesečnom nivou i koliko su ukupni troškovi održavanja iznosili do sada.

Predstavnici Air Montenegra nijesu odgovorili ni na pitanje da li će i kada biti sklopljen ugovor o održavanju, odnosno ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Montenegro erlajnzom, odnosno stečajnom upravom te kompanije.

Ni Šćuric nema podatak koliko su iznosili troškovi održavanja aviona kompanije Air Montenegro.

“Te podatke kompanija čuva kao zmija noge. Ali budite sigurni da su troškovi održavanja aviona velika stavka. Izuzetno velika. Među većim stavkama u operacijama kompanije”, zaključio je Šćuric.

Prodati 30 odsto više karata na letu je nonsens i to se ne radi

U nekoliko navrata desilo se da kompanija Air Montenegro proda znatno više karata nego što avion ima sjedišta. Iz Air Montenegra nijesu odgovorili ni na pitanje zašto se u nekoliko navrata desilo da kompanija proda znatno više karata nego što avion ima sjedišta.

Prema pisanju medija Air Montenegro je sredinom jula izazvao buru negodovanja kod putnika u Banjaluci, s obzirom na to da je na avionu koji ima 100 sjedišta prodao 130 karata, pa su putnici morali ostati u Banjaluci.

Jedan od putnika Air Montenegra objavio je ove sedemice na svom Tviter nalogu da u avionu kompanije Air Montenegro šest putnika nije imalo mjesta na letu iz Frankfurta do Podgorice. Prema njegovim tvrdnjama putnicima je nuđeno po 250 eura kako bi odustali od leta, a avion je kasnio dva sata u startu.

Šćuric je pojasnio da avio-kompanije to rade, ali prodaju obično pet do sedam odsto takvih sjedišta više jer znaju da svi putnici neće doći na let.

“No, prodati 30 odsto više karata kako se desilo u Banjaluci je stvarno nonsens i to se ne radi. Pogotovo ne na leisure liniji na koju dolaze gotovo svi putnici i to na liniji koja leti samo petkom i nedjeljom, pa putnik mora čekati alternativu punih pet dana. To se jednostavno ne radi”, istakao je Šćuric.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Air Montenegro će proždirati ogroman novac Crne Gore – CG Vijesti
08.08.2021-09:42 09:42

[…] Aktuelno […]