Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

KOJI SU BENEFITI EKONOMSKOG DRŽAVLJANSTVA: Novac za inovacije, dodatne investicije, izgradnja infrastrukture, razvoj manje razvijenih područja

U MUP-u je trenutno 100 zahtjeva za takozvane crnogorske ekonomske pasoše

Vlada Crne Gore, na elektronskoj sjednici održanoj juče, odlučila je da nastavi program ekonomskog državljanstva, koji je iniciralo Ministarstvo ekonomskog razboja, doduše moduliran u odnosu na ranije i sa strožim pravilima. Dokument zvanično, nije objavljen na sajtu Vlade, ali je odluka o produženju programa donešena.

Vladin program ekonomskog državljanstva podrazumijeva dobijanje crnogorskog državljanstva preko investicija, kroz koji će najviše dvije hiljade investitora moći da stekne državljanstvo ulaganjem u neki od razvojnih projekata. Program je usmjeren na ubrzanje ekonomskog razvoja i privlačenje stranih investicija, koje će donijeti nova radna mjesta. Novac dobijen na ovaj način biće uplaćivan u poseban fond, a usmjeren isključivo na razvoj i izgradnju infrastrukture u manje razvijenim opštinama na sjeveru.

Program podrazumijeva da aplikanti polažu na račun države Crne Gore 450 hiljada eura ukoliko investiraju u Primorski region i Podgoricu kao i dva puta po 100.000 eura – prvih 100.000 za razvoj, a ostalih za inovacioni fond. Takođe potrebno je izdvojiti 250 hiljada eura za investicije na sjeveru i u centru, kao i dodatnih 100 hiljada eura koje su namijenjene manje razvijenim područjima i još 100.000 za inovacioni fond.

Upravo o tome je tvitovao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović koji je naveo da će Fond za inovacije dobiti snažnu injekciju od programa ekonomskog državljanstva – čime će CG postati regionalni lider u izdvajanju za inovacije!

” Na ovaj način – razvijanjem turizma-snažno podržavamo razvoj inovacija-kao temelja ubrzanog ekonomskog razvoja!” napisao je Milatović.

Kao jedna od novina je i obavezna uplata upravo u taj fond za inovacije i to u iznosu od 100.000 eura.

Bitnost ekonomskog državljanstva za Crnu Goru ogleda se u činjenici da će se intenzivirati razvojni projekti i razvoj nerazvijenih područja u Crnoj Gori, pogotovo manje razvijenih opština i služiće prvenstveno za izgradnju infrastrukture i objekata koji će doprinijeti smanjenju razlika između sjevera i juga Crne Gore.

Kako Standard nezvanično saznaje u MUP-u je trenutno 100 zahtjeva za takozvane crnogorske ekonomske pasoše.

Najveće interesovanje vlada za tri oblasti i to za turizam, poljoprivredu i prerađivačku industriju, od čega za turizam ipak ima najviše zainteresovanih.

U oblasti turizma, su već postavljeni određeni kriterijumi za apliciranje, kao što su projekti za izgradnju hotela kategorije pet zvjezdica na jugu i u Podgorici, odnosno četiri zvjezdice na sjeveru i centralnoj regiji.

Jedan od kriterijuma je da ovi hoteli zapošljavaju najmanje 80 zaposlenih u primorskom regionu ili Podgorici ili najmanje 25 zaposlenih u sjevernom ili središnjem regionu. Takođe, da imaju najmanje 60 smještajnih jedinica u primorskom regionu ili Podgorici i najmanje 35 smještajnih jedinica u sjevernom ili središnjem regionu.

Tri agenta za posredovanje

Tri kompanije koje su dobile licencu za posredovanje u programu ekonomskog državljanstva i ispunile veoma rigorozne uslove su – Apex capital partners, Arton group i Henley & Partners Government Services.

Budući sticaoci državljanstva proći će detaljnu provjeru agenata za posredovanje, kao i agenata za ocjenu međunarodne podobnosti, zatim revizora koji će provjeravati da li je novac uplaćen u određene svrhe kako je to i planirano.

Posljednju provjeru radi MUP u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i međunarodnim bezbjednosnim službama.

Agencije ne prihvataju klijente koji nose reputacioni rizik

Generalni direktor Arton group u Podgorici, Miloš Stojanović ispričao je ranije za Standard kakva je procedura za dobijanje crnogorskog državljanstva. Ova agencija ima ugovor sa 13 zemalja.

“Proces teče tako što su aplikanti u obavezi da uplate donaciju od 100 hiljada eura koja ide u budžet države, sa dodatnim taksama, uz ulaganje u nekretnine na sjeveru ili jugu Crne Gore. Tačnije, aplikant je u obavezi da investira najmanje 250 hiljada eura kupujući nekretninu na sjeveru Crne Gore i uplati dodatnih 100 hiljada eura i otprilike do 50 hiljada taksi državi. Ukoliko se aplikant odluči za jug Crne Gore, nekretnina koju kupuje mora biti u vrijednosti od 450 hiljada eura, a takođe donira državi dodatnih 100 hiljada uz obavezne takse. Na taj način stiče se uslov za dobijanje crnogorskog državljanstva”, pojasnio je Stojanović.

Dodaje da agencije vrše bezbjednosnu procjenu aplikanta, kao i procjenu reputacije.

“Država je pored toga unajmila i agencije koje opet dodatno procesuiraju te aplikante i kada se steknu uslovi, te aplikanti prilože potrebnu dokumentaciju, onda zahtjev bude odobren i aplikant dobija državljanstvo. Agencije ne prihvataju klijente koji nose reputacioni rizik”, kazao je.

Stojanović je kazao da je interesovanje veliko, a većina kandidata se odluči za sjever zbog iznosa investicije.

Jedna od zemalja koja već od 2014. godine uspješno sprovodi program ekonomskog državljanstva, je i Malta. Ova ostrvska država u Mediteranu je za osam godina ovog programa izdala 833 “zlatna pasoša”, a kako je po njihovim kriterijumima, svaki aplikant morao da investira 1.150.000 eura dolazi se do pozamašne sume od 957 miliona i 950 hiljada eura.

Malta je kao uslove navela da svaki aplikant mora ponaosob da uplati 650.000 u nacionalni investicioni fond, zatim 150.000 eura u Malteške dionice, i na kraju da kupi nekretninu u vrijednosti od minimum 350.000 eura. Ovaj posljednji uslov dolazio je i u verziji da aplikant umjesto kupovine nekretnine istu rentira za minimum 16.000 eura godišnje i naravno da uredno plati porez na ugovor o renti.

Iako se Malta našla u centru zbivanja u Briselu povodom ekonomskog državljanstva, njihov precizno sprovedeni program, kao i odsustvo realne “opasnosti” po šengen i EU ubrzo je umirio “zle jezike” u Briselu. Kad se na to doda činjenica da Malta ima stabilan rast BDP od 4% u zadnjih 10 godina i to da je samo od sredine 2017. do sredine 2018. godine ostvarila dobit od ekonomskog državljanstva u visino od 1.38% njenog BDP, ostaje zaključak da je Malta sprovela, i da i dalje uspješno sprovodi program ekonomskog državljanstva.

Putem Malte išao je i Kipar, koji je za deset godine od 2008. do 2018.godine izdao 1.685 “zlatnih pasoša”.

Da je ideja ekonomskog državljanstva primamljiva svim “malim” državama potvrđuje i Luuk van der Baaren istraživač sa Evropskog univerziteta u Firenci.

On je rekao da mnoge zemlje generišu značajan priliv investicija kroz ovaj program.

No, da se vratimo Crnoj Gori. U toku prošle godine tj 2021. preko programa ekonomskog državljanstva Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je donijelo 108 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, i to 36 za aplikante, a 72 za članove njihovih porodica.

Lica koja su stekla ekonomsko državljanstvo Crne Gore su prema podacima MUP-a državljani: Egipta, Ruska Federacije, Bjelorusije, Turkmenistana, Saudijske Arabije, Kine, Pakistana, Libana, Irana, Kazahstana i Hong Konga.

No, da se ne radi samo o državljanima zemalja sa Dalekog ili Bliskog istoka, govori i činjenica da je i 50 državljana Sjedinjenih Američkih Država takođe zatražilo državljanstvo kroz ovaj program.

Ipak, na sinoć održanoj sjednici Vlade protiv produženja ovog programa glasala su dva ministra. Nezvanično, radi se o Sergeju Sekuloviću i Đorđu Raduloviću.

Bilo kako bilo sve “male” zemlje su vidjele samo benefite od ovakvih programa i ako se program sprovodi precizno i ispunjavajući sve zadate uslove, nema razloga da se istim zabrani da pametno iskoriste novac dobijen kroz program ekonomskog državljanstva.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve