Epidemija korona virusa je sa sobom donijela između ostalog ekonomske posljedice, nove popularne aplikacije poput Zoom-a, neke kompanije su gotovo propale, dok druge rade nikad bolje. WhatsApp je u preraspodjeli uloga preuzeo tron kada je u pitanju širenje lažnih informacija, ali su po njihovim najavam izgleda pronašli način kako bi stali na put ovome.

Foto: Ali Balikci/Anadolu Agency via Getty Images

WhatsApp je uočio pad od gotovo 70% kada je u pitanju prosljeđivanje lažnih vijesti na njihovoj aplikaciji. Sve ove lažne informacije bile su u nekoj korelaciji sa korona virusom, zbog čega je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila “info-demijom“, odnosno epidemijom lažnih informacija.

Prije samo dvije nedjelje, WhatsApp je više od pet puta zaustavljao i blokirao prosljeđivanje pojedinih poruka za koje se ispostavilo da su lažne i stvorene sa ciljem da izazivaju paniku u javnosti. Napominje se da je ovo tek početak borbe protiv kruženja lažih informacija. U kompaniji smatraju da ove mjere služe samo kako bi WhatsApp ostao mjesto za lične i privatne razgovore, a nikako mjesto za širenje panike.

Epidemija korona virusa do sada je odnijela više od 216,000 života, a oboljelo je više od 3 miliona ljudi. Iako se kraj epidemije već nazire na globalnom nivou, definitivno će se način života mijenjati. Shvatili smo da bez nekih aplikacija ne možemo, da mnogi IT giganti nijesu u trenutku bili sposobni da prime veliki broj korisnika, dok je WhatsApp postao leglo brzog širenja lažnih vijesti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve