Srijeda, 12 Maja, 2021
Rubrika:

Održan Hakaton: Najbolji tim izradio animacioni vodič

Tim Srednje mješovite škole “Golubovci” osvojio je prvo mjesto na dvodnevom hakatonu #YouthForMILSolutions, koji je organizovao Institut za medije Crne Gore

Tim Srednje mješovite škole “Golubovci” osvojio je prvo mjesto na dvodnevom hakatonu #YouthForMILSolutions, koji je organizovao Institut za medije Crne Gore IMCG.

Kako je saopšteno iz IMCG, pobjednički tim je izradio Uputstvo za upotrebu virtuelne stvarnosti, odnosno animacioni vodič na temu “Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje”.

Jedna od učenica iz tima, Milica Radinović, kaže da su nagradu očekivale upravo zbog uloženog truda u realizaciji animacije.

“Planiramo da realizujemo tu ideju. Obratićemo se institucijama kako bi obezbijedili sredstva , kako bi prije svega napravili kopiju brošura. Nakon toga, kao što smo i obećali, dijelićemo osnovnim školama ove brošure i potrudićemo se da na što više načina realizujemo ovaj naš projekat”, rekla je.

Animaciju koja je namijenjena djeci uzrasta od 13 do 15 godine, tim iz SMŠ “Golubovci“ planira da promoviše na društvenim mrežama, prije početka prikazivanja filmova u bioskopu, a u perspektivi bi napravili bi i vebsajt sa igricama, kao i edukativne radionice.

Drugo mjesto osvojio je tim Srednje mješovite škole ” Bratstvo – jedinstvo” iz Ulcinja, a oni su izradili emisiju „Kako mediji oblikuju pogled mladih na svijet i kako utiču na ponašanje“.

Učenica, Diandra Kočan, kaže da je veoma zadovoljna rezultatima takmičenja, te ističe da i oni takođe planiraju da realizuju svoju ideju.

“Mi kao tim formirali smo prvi Omladinski klub u Ulcinju. To je već jedna platforma preko koje ćemo plasirati naše rješenje, odnosno edukativnu emisiju o medijskoj pismenosti, a plasiraćemo je i na Youtube kanalu i u školi. Tako da jedva čekamo da počnemo sa radom“, kazala je Kočan.

Treće mjesto osvojio je tim Gimnazije ”Petar I Petrović Njegoš” iz Danilovgrada, koji je izradio vebsajt posvećen edukaciji o medijskoj pismenosti. Sajt sadrži i kviz znanja namjenjen tinejdžerima, kao i igricu za djecu. Njihov izbor bila je tema „Društvene mreže i glad za pažnjom kod mladih”.

Član tima, Luka Šutović, kaže da su se odlučili da učestvuju na hakatonu kako bi pomogli društvu i mladima.

„Naša današnja ideja nije sprovedena do kraja, uglavnom zbog nedostatka vremena. Mi smo takođe napravili i igricu za mlađu djecu, koju smo planirali da završimo, kao i sajt i kviz. Nadam se da ćemo kada finalizujemo našu ideju sa njom izaći u javnost i predstaviti je u najboljem svjetlu“, kazao je Šutović.

Najbolje rješenje izabrali su članovi komisije Zorica Minić, psihološkinja, savjetnica u Ispitnom centru Crne Gore, Snežena Radusinović, urednica naučno-obrazovnog programa RTCG i Dušan Kasalica, reditelj, docent na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.

Radusinović je pohvalila vrijedan rad učenika, a Kasalica kazao da je zadovoljan time „koliko mladi ljudi razumiju probleme medijske pismenosti“, dok je Minić posebno istakla „dobru energiju, pamet i kreativnost“ koju učesnici nose sa sobom.

Tri ekipe koje su učestvovale na Hakatonu su osvojile najviše bodova od petočlane komisije, na javnom konkursu koji je trajao od 11. do 19. aprila 2021.

Na Hakatonu se prijavilo 16 timova učenika iz gimnazija i srednjih stručnih škola iz svih regija Crne Gore.

Oni su izabrali jednu od ponuđene tri teme i sami predložili alat za rješenje problema iz oblasti medijske pismenosti.

Hakaton je organizovan s ciljem pronalaženja kreativnih, inovativnih, rješenja na probleme koje prepoznajemo u medijskim sadržajima i na društvenim mrežama.

Dobitnici prve nagrade osvojili su mobilne telefone, tim koji je osvojio drugo mjesto pametne satove, dok su učenici tima koji je osvojio treće mjesto kao nagradu dobili pametne narukvice.

Hakaton je organizovan u sklopu projekta „Mediji za građane, građani za medije“ koji finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija. Projekat je pokrenut 2018. godine s ciljem razvoja kapaciteta civilnog sektora za unapređenje medijske i informacione pismenosti u regionu.

Najnovije

BS čestitala Ramazanski Bajram: Vrijeme da pokažemo posebnu ljubav prema roditeljima, djeci, rodbini, komšijama...

Predsjedništvo Bošnjačke stranke uputilo je čestitku povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću, te pripadnicima islama u Crnoj...

NTO održala radionicu namijenjenu promociji kulturnih ruta Crne Gore

U okviru međunarodnog Interreg MED projekta „BEST MED – Više od evropskog održivog turizma“ u MED području, Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO CG)...

Đoković: Bilo je svega, najvažnije da sam dobio meč u dva seta

Novak Đoković bio je zadovoljan što je pod izuzetno teškim uslovima za igru preskočio prvu prepreku na Mastersu u Rimu. Srpski teniser je poslije 99...

Reakcije na izjavu Ofner Bokan o Leposaviću: Neozbiljno i neutemeljeno

Izjava predsjednice Jevrejske zajednice Crne Gore Nine Ofner Bokan da su reakcije na spornu izjavu ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića o Srebrenici pokušaj političkog...

TikTok se pridružuje Technology koaliciji protiv zlostavljanja djece

Nije tajna da je TikTok popularan među mladima. Od 2021. godine, Statista procjenjuje da 25 procenata korisnika aplikacije spada u starosnu grupu od 10...

Najčitanije

Povezano

Prijave za VIRAL hakaton otvorene još četiri dana

Prijave za VIRAL hakaton – koji će predstaviti mogućnosti primjene informacionih tehnologija u poljoprivredi – otvorene su do ponedjeljka, 10. maja, u 18 sati,...

U obrazovni sistem uvesti predmet medijska pismenost

U okviru konsultacija sa javnošću u pripremi godišnjeg Programa rada koje je pokrenula Vlada, Institut za medije Crne Gore (IMCG) je dostavio prijedlog da...

Završen Climathon: 2020. godina nije za bacanje – nagrađene tri najbolje ideje

Prvi ekološki hakaton u Crnoj Gori – Climathon Podgorica “2020. nije za bacanje”, održan je posljednjeg vikenda u novembru. Takmičenje je organizovano online, putem...

Tim Codingo pobjednik Hakatona

Pobjednici prvog Hakatona „Neka dostupno bude i korisno“ na temu otvorenih podataka je tim Codingo za aplikaciju open Montenegro i olakšavanje poslovnog ambijenta i...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve