Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Facebooka mjesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu.

Kompanija UpGuard je tokom rutinske kontrole otkrila veliko skladište podataka na neobezbjeđenom serveru Amazona koji je koristila jedna meksička firma za društvene mreže, prenosi Tanjug.

Najveći dio informacija koje su sadržale imena, komentare, reakcije i identifikacione brojeve bio je o posjetiocima stranice Cultura Colectiva.

Ta stranica saopštila je da su podaci sakupljeni iz interakcije sa korisnicima.

Privatni podaci kao što su e-mail adrese i lozinke nisu bile na pomenutom serveru, jer Cultura Colectiva nema pristup takvim informacijama o korisnicima.

Facebook je saopćio da njegova pravila ne dozvoljavaju da se podaci sa te društvene mreže čuvaju u javno dostupnim bazama.

Facebook je objavio da su podaci uklonjeni sa servera. To je, podseća BBC, posljednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje povjerljivih i ličnih podataka kompanije Facebook.

Krajem marta, Facebook je objavio da su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa oko 600 miliona korisnika.

U septembru prošle godine zbog sigurnosne greške procurile su informacije o 50 miliona korisnika ove društvene mreže, a početkom 2018. otkriveno je da je kompanija Cambridge Analitika sakupljala podatke miliona korisnika.

0 0 vote
Article Rating
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments