Utorak, 31 Januara, 2023
Rubrika:

Kako pravilno održavati bežične slušalice

Slušalice treba održavati najmanje jednom nedjeljno ukoliko ih koristite svaki dan, odnosno češće ukoliko ih nosite kada trenirate

Od kada je Apple predstavio prvu generaciju svojih AirPods slušalica, cijeli svijet je poludio za mikro slušalicama bez kabla. Naravno, kao po običaju, daleko od toga da je Apple izmislio toplu vodu, ali masa kreira trendove, a broj fanova je nešto što ne fali kompaniji Apple. Male slušalice, popularne bubice su za nekoliko godina osvojile planetu i sada svaki ih iole veći proizvođač telefona ili audio opreme ima u svojoj ponudi.

Ono što većina nas ne zna je da se sve te slušalice, bilo da su in-ear tipa ili ne brzo prljaju i nerijetko mogu da izazovu infekciju uha ukoliko se ne održavaju dovoljno često i kako treba. U zavisnosti od IP rejtinga koje slušalice posjeduju ili ne posjeduju neke je zaista dovoljno staviti pod mlaz tople vode i problem je riješen, ali za većinu će vam trebati štapići za uši i alkohol.

Potrebno predznanje

Slušalice treba održavati najmanje jednom nedjeljno ukoliko ih koristite svaki dan, odnosno češće ukoliko ih nosite kada trenirate. Stoga je bitno da znate kako da ih čistite i šta smijete da upotrebljavate. Većina slušalica nije vodootporna, pa ćemo donekle generalizovati stvar i reći da ni vaše nisu.

Šta ne treba da radite

Bitno je znati da ukoliko vaše slušalice nemaju IP68 ili sličan sertifikat, ne smijete da ih perete ili potapate u vodu, kao ni kućište. Generalno ne biste trebali ni da koristite oštre predmete u procesu čišćenja, koliko god smatrali da ste pažljivi. Treba izbjegavati abrazivne materijale i sredstva za čišćenje koja mogu oštetiti kućište ili djelove slušalica. Naravno, potrebno je da budete pažljivi da nakon čišćenja ne ostane vode ili nečistoće na kontaktima slušalica ili u kućištu.

Stapis_alkohol_1.jpg

Kako čistiti?

Kao što smo rekli, najbolji prijatelji su vam štapići za uši, mirkofiber krpe, izopropil/etil alkohol (IPA) 70% i vlažne maramice za čišćenje tehnike. Naravno, uz svake slušalice dolazi uputstvo na kojem piše kako ih je pravilno čistiti, pa prije svega bacite pogled na njega.

Slušalice treba prvo obrisati suvom i čistom mikrofiber krpom. Naglašavamo da koristite mikrofiber krpe, jer one iza sebe ne ostavljaju dlačice i vlakna kao obične krpe, i mekane su, tako da ne oštećuju sjajnu površinu plastike slušalica i kućišta.

Ukoliko je potrebno, krpu možete blago ovlažiti sa svježom vodom.

Neki proizvodi kao što su Apple AirPods/Airpods Pro se mogu čistiti vlažnim maramicama ili pomenutim 70% alkoholom. Većina proizvođača ovo ne navodi na svom sajtu kako ne bi bili odgovorni za slučaj da neko pretjera sa alkoholom i poslije zahtjeva zamjenu slušalica, ali je u 90% slučajeva čišćenje alkoholom bezbjedno.

Bubice_stapic_1.jpg

Dakle, prsnite ili sipajte čist alkohol na krpu ili štapić za uši i prebrišite slušalice i kućište, ali obavezno sačekajte da se sve lijepo osuši, prije nego što ih vratite nazad, posebno ako ste koristili vlažnu krpu.

Za nezgodna mjesta do kojih je teško doći možete koristiti čačkalicu i pažljivo ukloniti nečistoću iz njih, ali paziti da ne probušite rešetkice, mikrofone i druge osjetljive komponente.

Silikonski vrhovi

Silikonski vrhovi su na prvoj liniji odbrane i u stalnom kontaktu sa unutrašnjosti vašeg uha, a to znači da se najviše prljaju. Njih je prvo potrebno skinuti sa slušalica i onda mehanički očistiti suvom ili vlažnom krpom. Štapići za uši potopljeni u alkohol će vam pomoći da dođete do nezgodnih mjesta, a možete ih očistiti pod mlazom vode. Većina proizvođača naglašava da nije poželjno koristiti sapun i slična sredstva za čišćenje, pa ih izbjegavajte.

Resetkica_1.jpg

Prije vraćanja silikonskih vrhova obavezno provjerite da li su potpuno suvi.

Kućište

Kućište je zgodno za čuvanje prljavštine, posebno one koja se prenese sa slušalica i nađe svoj dom u slotu za slušalice. Prvo je potrebno koristiti štapić za uši i očistiti unutrašnjost, a onda izduvati kućište, najbolje ako posjedujete konzervu kompresovanog vazduha. Posebnu pažnju treba obratiti na to da vam u kućištu ne ostane dio pamuka sa štapića, jer se on može zadržati na konektorima za punjenje i napraviti veću štetu od prljavštine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve