Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Osoblje Delegacije EU i ambasadori zemalja članica čistili korito Ribnice

Ovogodišnja, kako se navodi, peta po redu evropska akcija čišćenja obala rijeka, jezera, mora i okeana, održava se tokom septembra pod sloganom ''ujedinjeni protiv morskog otpada''

Osoblje Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Evropske kuće, zajedno sa ambasadama država članica EU i mladim Evropskim ambasadorima u okviru obilježavanja Evropskog dana čišćenja obala, organizovali su čišćenje korita rijeke Ribnice na potezu od zgrade Delegacije EU u CG do knjižare Karver. Svoj doprinos akciji dalo je i osoblje ambasada Mađarske, Francuske, Bugarske, Grčke, Češke, Slovenije, Rumunije kao i ambasadori Hrvatske Veselko Grubišić i Italije Andreine Marsella.

Ovogodišnja, kako se navodi, peta po redu evropska akcija čišćenja obala rijeka, jezera, mora i okeana, održava se tokom septembra pod sloganom “ujedinjeni protiv morskog otpada”.

“Ove godine, koja je ujedno i evropska godina mladih, fokus akcije je na učešću mladih. Zato smo zajedno sa mladim Evropskim ambasadorima udružili snage kako bi poslati poruku mladima da budu pokretač promjena, da na primjeru pokažemo da smeće pripada deponijama, a ne našim jezerima, rijekama, morima i okeanima”, poručila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

“Ove godine smo odlučili da očistimo obale rijeke Ribnice, tik uz našu Delegaciju. Gledamo ovu prekrasnu rijeku svaki dan iz naših kancelarija i tužni smo kada je vidimo punu otpada. Otpada koji putuje dalje do Morače, Skadarskog jezera, zatim preko rijeke Bojane u Jadransko more i dalje u okeane. Postoji hitna potreba da zaštitimo naša mora i okeane. Oko 95% otpada u morima i okeanima završava na dnu, nanoseći veliku štetu morskom životu i predstavlja veliki rizik za naše zdravlje”, kazala je Popa.

Akcija čišćenja/ Foto: Evropska kuća

U Evropi, 80-85 odsto otpada koji se nađe na plažama čini plastika. A to je lako rješiv problem, poručila je ambasadorka Popa. Potrebno je, kaže, prestasti koristiti plastiku za jednokratnu upotrebu.

“EU je preduzela konkretne korake da zabrani plastiku za jednokratnu upotrebu i da primora velike kompanije da ograniče svoju proizvodnju i potrošnju plastike. Crna Gora treba da se pridruži EU u zalaganju za zabranu plastike za jednokratnu upotrebu”, poručila je ambasadorka Popa.

Akcija čišćenja/ Foto: Evropska kuća

Stavove ambasadorke Popa dijele i mladi evropski ambasadori, poručila je Bojana Maraš. Maraševa je pozvala mlade da učestvuju u što više sličnih akcija

“Mi, mladi evropski ambasadori podržavamo ovu akciju i svaku akciju ovog tipa, smatrajući da je bitno kako i na koji način brinemo o životnoj sredini. Takođe želimo da ovim primjerom pokažemo mladim ljudima kako da se ponašaju u ovim situacijama i kako da pomognu kroz ovakve akcije”, kazala je Maraš.

Problem zagađenja vodenih površina jeste nešto što zahtijeva odgovor država i njihovih vlasti širom planete.

“Uz taj organizovan odgovor svi mi zajedno možemo dati doprinos ne čekajući da nas neko pozove. Da svi očistimo oko svoje kuće, što su zaposleni u Delegaciji EU u Crnoj Gori i učinili”, poručuje se.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve