Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Iphone više nije prvi na najvećem tržištu telefona

Kao što se predviđalo, statistike ukazuju na poboljšanje situacije s blagim padom isporuke od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je dovelo do ukupno 64,3 miliona isporučenih uređaja u periodu od aprila do juna

Canalys je objavio svoj najnoviji izvještaj o isporuci pametnih telefona na kontinentalnom tržištu Kine tokom drugog tromjesečja.

Kao što se predviđalo, statistike ukazuju na poboljšanje situacije s blagim padom isporuke od pet odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je dovelo do ukupno 64,3 miliona isporučenih uređaja u periodu od aprila do juna.

Tokom ovog tromjesečja, kompanije Apple i Vivo su zamijenile svoje pozicije u odnosu na prvi kvartal, pa je Vivo preuzeo vodeću poziciju, dok je Apple pao na treće mjesto.

Izlazak Vivo X Flip modela sa sklopivim dizajnom i Vivo X Fold 2 uređaja u stilu knjige, početkom tromjesečja, donio je koristi kompaniji Vivo. Tokom ova tri mjeseca, na kontinentalnom tržištu Kine, isporučeno je 11,4 miliona primjeraka pomenutih modela, čime se Vivo poravnao sa Oppo brendom. Oba ova brenda, koja pripadaju BBK Electronics grupi, zajedno su zauzela po 18 odsto tržišnog učešća tokom ovog kvartala. Kada je u pitanju Vivo, bilježi se pad isporuke od 14 odsto tokom drugog tromjesečja, dok su Oppo isporuke pale za samo četiri odsto u poređenju s prethodnom godinom.

U drugom tromjesečju, Apple je pao s prvog mjesta na treće, iako su njihove isporuke pametnih telefona porasle za pet odsto na 10,4 miliona uređaja. S učešćem od 16 odsto na tržištu pametnih telefona u kontinentalnoj Kini, Apple je i dalje blizu kompanija Vivo i Oppo. Interesantno je da je Apple jedina kompanija među prvih pet koja je ostvarila godišnji rast isporuke u ovom kvartalu.

Sljedeći na redu je Honor, bivša grana Huaweija, koji je zabilježio najveći godišnji pad isporuka od 21 odsto. Honor je isporučio 10,3 miliona pametnih telefona, gotovo se izjednačivši s Appleom, iako je njegov tržišni udio od 16 odsto ostao isti. Na petom mjestu nalazi se Xiaomi, koji je doživio pad isporuka od 19 odsto u drugom tromjesečju u poređenju s prethodnom godinom. Sa ukupno 8,6 miliona isporučenih uređaja, Xiaomi je zadržao 13 odsto tržišnog učešća, prenosi B92.

Amber Lu, analitičarka u Canalysu, naglašava da su kineski potrošači sve više spremni da ulažu u kvalitetne telefone.

“Rastući trend je da kineski potrošači prepoznaju vrijednost visokokvalitetnih proizvoda. Prosječna prodajna cijena pametnih telefona premašila je 450 američkih dolara prošle godine i očekuje se da će taj trend nastaviti da raste u narednim kvartalima. Apple i Huawei ostvaruju impresivne godišnje rezultate s njihovim vodećim uređajima, što sugeriše snažnu i održivu potražnju za vrhunskim proizvodima”, rekla je.

Takođe je istakla da su dobavljači, koji profitiraju od potrošačkih nadogradnji, motivisani da investiraju u više inovacija kako bi održali korak s tehnološkim napretkom.

“Nedavno lansirani sklopivi telefoni poput HONOR Magic V2, Vivo X Fold2 i Huawei Mate X3, privukli su značajan interes kanala distribudije i potrošača zbog novih faktora oblika i mogućnosti upotrebe”, dodala je.

Kina ostaje najveće tržište pametnih telefona na svijetu, a slijede je Indija i Sjedinjene Američke Države.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve