Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

Chrome želi da učini transparentnijim prikaz zauzeća memorije

Kompanija je nedavno predstavila Memory Saver opciju, a sada želi da korisnicima da uvid u to koliko bi memorije mogli da uštede gašenjem pojedinačnih prozora

Google se trudi da optimizuje memorijsko zauzeće Chrome-a, a posljednja u nizu akcija u tom smjeru je da na transparentan način pokaže koliko memorije zauzima svaki tab u njemu. Kompanija je nedavno predstavila Memory Saver opciju, a sada želi da korisnicima da uvid u to koliko bi memorije mogli da uštede gašenjem pojedinačnih prozora.

Chrome već ima integrisan Task Manager (nalazi se u „More Tools / Task manager“), koji daje informacije o memorijskom zauzeću svakog taba. Međutim, ova opcija nije „vidljiva“ i korisnici je rijetko koriste. Zato su se developeri odlučili da to učine pristupačnije korisnicima.

Stoga će u nekoj od budućih verzija Chrome-a, postati dostupna opcija da, kada se prelaskom miša preko određenog taba, u pop-up prozoru prikažu informacije o njegovom memorijskom zauzeću. Kako je navedeno, opcija je trenutno u fazi prototipa i ne zna se tačno kada će biti implementirana u finalnu verziju Chrome-a, ali svakako će predstavljati koristan i informativan dodatak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve