Subota, 18 Maja, 2024
Rubrika:

Google Chrome za desktop postaje pametniji uz Gemini AI integraciju

Iako je Google Chrome za Android jedan od najboljih veb pregledača, u desktop verziji je konkurencija jaka, a sada bi odnos snaga mogla da promijeni Gemini AI

Mjesto za URL na Google Chrome pregledaču nalazi se na njegovom vrhu, a poznat je još i kao Omnibox i pruža odličan način za početak surfovanja internetom jer tu možete da unesete URL, da unesete upit za pretragu ili da koristite komande za podešavanje Chroma. Sada bi ovaj dio Chrome pregledača mogao da dobije još jednu funkciju jer Google dodaje vještačku inteligenciju u tu mješavinu, sa podrškom za Gemini AI u Omnibox-u.

Gemini je vodeći Google AI assistant koji je nedavno čak zamijenio Google Assistant aplikaciju na Android telefonima. Pristup dobrobitima vještačke inteligencije možda djeluje ograničeno za korisnike desktop računara, ali kompanija takođe eksperimentiše sa prikazivanjem AI generisanih rezimea na vrhu rezultata pretrage. Do sada Gemini je bio dostupan putem posebne veb stranice na desktopu, ali najnovije Chrome Canary verzije sugerišu da je direktna integracija sa Chrome Omnibox-om skoro gotova primjećuje AndroidPolice.

Kada ste prijavljeni na svoj nalog na Gemini veb stranici, ova integracija omogućava da svaki upit počnete sa „@gemini” u Omnibox-u, kako biste dobili odgovor od AI. Automatski ćete biti preusmjereni na gemini.google.com/prompt, gdje možete da uneste svoj upit, a zatim da dobijete odgovor.

Testiranje Gemini u Google Chrome Canary verziji

Ova funkcija trenutno se testira u Chrome Canary, eksperimentalnijoj verziji pregledača, koja je rani kanal za testiranje u kom se dodaju najnovije funkcije prije nego  što postanu dio beta i stabilne Chrome verzije. To znači da nije odmah dostupna svim korisnicima Chrome pregledača na računaru. Potrebno je da se omoguće „dvije zastavice” (Chrome flags) da bi integracija radila, pri čemu je samo jedna dostupna u trenutnoj stabilnoj verziji. Druga IPH poruka za početni paket za pretragu sajtova, trenutno je dostupna samo u Chrome 125 koji se testira u Canary verziji.

U osnovi, ova integracija je vrlo slična funkcijama pretrage u Chrome pregledaču, gdje možete da počnete upit sa „@tabs” ili „@bookmarks” kako biste pretražili određene djelove pregledača. Ova funkcija je testirana u Canary verziji i korisnički interfejs izgleda dovoljno dobro za stabilno izdanje. To znači da iako je na testiranju, Gemini će verovatno postati ključna karakteristika Chrome 125 verzije kada postane stabilma. Nažalost, iste oznake za sada nisu dostupne u mobilnoj verziji pregledača.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve