Tokom tekuće godine značajno je smanjen broj pritužbi na policijska prekoračenja ovlašćenja, istakao je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković tokom današnjeg sastanka sa predsjednikom Odbora za bezbjednost i odbranu Brankom Čavorom.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Čavor je podsjetio na djelokrug aktivnosti koje ima Odbor za bezbjednost i odbranu, te na njegovu, kako je naveo, aktivnu ulogu u procesu parlamentarnog nadzora u bezbjednosnom sektoru.

“Čavor je kao poseban uspjeh Parlamenta istakao donošenje Zakona o parlamentarnom nadzoru u oblasti bezbjednosti i odbrane, ocjenjujući da je, kada je riječ o zakonskoj uređenosti u oblasti parlamentarnog nadzora, Crna Gora najviše odmakla u regionu. Čavor je takođe istakao uspjeh Crne Gore i njenog članstva u NATO, konstatujući da pred državom stoji dalji rad na implementaciji standarda u oblasti bezbjednosti, kao i jačanja institucija”, navodi se u saopštenju.

Zeković je istakao zadovoljstvo saradnjom tog tijela sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Uprave policije.

“Zeković je kazao da je u protekloj godini unaprijeđen odnos tih institucija prema Savjetu, te zaključio da je ta saradnja sada na partnerskom nivou. Zeković je pohvalnom ocijenio otvorenost crnogorske policije prema nastojanjima Savjeta da, kako je naveo, koriguje njihov rad”, dodaje se u saopštenju.

On je, takođe, najavio objavljivanje publikacije u saradnji sa Upravom policije te Akcijom za ljudska prava koja će predstavljati prikaz dosadašnjeg rada crnogorske policije.

“Čavor i Zeković takođe su razgovarali o mogućnostima za intenzivniju saradnju Odbora za bezbjednost i obranu i Savjeta za građansku kontrolu rada policije”, zaključuje se u saopštenju Skupštine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve