Četvrtak, 7 Jula, 2022
Rubrika:

Zaštitu Crne Gore namjerava da traži 17 državljana Ukrajine

Prema podacima Vlade, u periodu od 24. februara do 4. marta, namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori izrazilo je 17 državljana Ukrajine

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila privremenu zaštitu u trajanju od jedne godine državljanima Ukrajine, licima bez državljanstva kojima je posljednje boravište bilo u toj zemlji i licima kojima je Ukrajina odobrila međunarodnu zaštitu, a koja se ne mogu vratiti u Ukrajinu koju su bili prisiljeni da napuste zbog oružanih sukoba, odnosno u zemlju porijekla. Prema podacima Vlade, u periodu od 24. februara do 4. marta, namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori izrazilo je 17 državljana Ukrajine.

U dokumentu Vlade se ističe da položaj lica iz Ukrajine u Crnoj Gori, njihovo prisustvo u/van sistema, neriješen pravni položaj i status s jedne strane i preopterećenost sistema međunarodne zaštite, s druge strane, zahtijevaju relevantan, efikasan i brz odgovor i izvodljiva rješenja koja treba da se oslone na postojeća zakonska rješenja.

S tim u vezi, ističu, Ministarstvo unutrašnjih poslova u prethodnim danima kroz komunikaciju sa predstavnicima Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Ministarstvom vanjskih poslova, kao i međunarodnim organizacijama, Crvenim krstom Crne Gore i preporukama EK, s aspekta svog djelokruga rada je blagovremeno preduzelo sve aktivnosti na rješavanju statusnih pitanja državljana Ukrajine, kako onima koji su već na teritoriji Crne Gore, tako i u odnosu na one koji će potencijalno doći, organizovano ili spontano.

“Treba imati u vidu da u Crnoj Gori na dan 1. mart 2022. godine zakoniti – dozvolu za stalni boravak imaju 232 državljana Ukrajine, dozvolu za privremeni boravak 797 državljana Ukrajine, produženi privremeni boravak 1119 državljana Ukrajine”, navodi se u dokumentu.

Kako je jedan od uslova za izdavanje i produženje dozvole za privremeni boravak i privremeni boravak i rad posedovanje važeće strane putne isprave (pasoša), Ministarstvo unutrašnjih poslova je, u skladu sa humanitarnim principima, predložilo da svi državljani Ukrajine koji ispunjavaju uslove za produženje privremenog boravaka mogu podnijetii zahtjev za produženje boravka kod područnih jedinica i filijala MUP-a, iako nemaju važeću putnu ispravu, s tim što će biti u obavezi da istu dostave naknadno.

“Isto važi i za sva ostala dokumenta koja se pribavljaju od nadležnih službi u Ukrajini, a koje zbog vanrednog stanja trenutno ne pružaju usluge svojim državljanima. Prilikom podnošenja zahtjeva stranka u postupku će dobiti potvrdu koju će koristiti za nesmetani boravak u Crnoj Gori. Ovo posebno, imajući u vidu da smo, posredstvom Ministarstva vanjskih poslova, informisani od strane Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori da je Odlukom Vlade Ukrajine od 28.februara, ovlašćena Ambasade Ukrajine može produžiti rok važenja pasoša, te da u putnu ispravu jednog od roditelja/zakonskog zastupnika mogu upisivati podatke o djetetu”, objašnjavaju u Vladi.

Druga kategorija državljana Ukrajine su lica koja su u Crnu Goru ušla i borave do 90 dana u skladu sa Zakonom o strancima.

Naime, Zakon o strancima propisuje da stranac može boraviti u Crnoj Gori do 90 dana na osnovu vize za kratki boravak (viza C) ili bez vize u skladu sa Uredbom o viznom režimu. U ovom slučaju stranac može boraviti u Crnoj Gori najduže 90 dana u vremenskom period od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska.

Imajući u vidu odredbe Uredbe o viznom režimu, državljani Ukrajine mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana sa važećom putnom ispravom izdatom od nadležnih organa bez vize.

Za 12 dana u Crnu Gori ušlo 1596 državljana Ukrajine

“U skladu sa Zakonom o strancima u Crnu Goru od 24.februara do 4.marta ušlo je 1.596 državljana Ukrajine a izašlo je 454 lica na graničnim prelazima, dok je od 1.januara do 4.marta ušlo 4.566 državljana Ukrajine, a izašlo 2.780 lica na graničnim prelazima”, navode u Vladi.

Takođe, u periodu od 23.februara do 3.marta u Registar prijave boravka do 90 dana izvršena je prijava za 1.051 državljana Ukrajine, dok je u periodu od 1.januara do 1.marta u Registar prijave boravka do 90 dana izvršena je prijava za 2.319 državljana Ukrajine.

“U periodu od 24.februara do 4.marta, namjeru za podnošenje zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, izrazilo je 17 državljana Ukrajine”, navode iz Vlade.

Treća kategorija dražavljana Ukrajine su lica koja nemaju pasoš ili nemaju važeći pasoš Ukrajine, a nalaze se na granici Crne Gore.

U Vladi napominju da su države iz okruženja (Srbija, Hrvatska, Rumunija i Mađarska) dozvolile prelazak granice i ulazak na njihovu teritoriji bez putne isprave međutim pod posebnim režimom
koji su uvele Vlade tih zemalja.

“U situacijama masovnog i kontinuiranog priliva migranata i izbjeglica, kada se realno može očekivati da će se veliki broj njih, nakon isteka prava na boravak do 90 dana, nalaziti u iregularnom, neregulisanom, položaju u Crnoj Gori bez mogućnosti da se vrate u zemlju porijekla, a kojima sistem nije u stanju da sprovede odgovarajuće procedure kako bi se regulisalo pitanje njihovog boravka i položaja, postalo je jasno da je neophodno razmotriti mogućnosti koje su predviđene zakonom u cilju privremenog, trenutnog, regulisanja pravnog položaja migranata do trenutka dok se sistem ne konsoliduje kako bi bio u stanju da reguliše pitanje i osnov boravka svih migranata na teritoriji Crne Gore, a to je aktiviranje mjere privremene zaštite”, navode iz Vlade.

Ova mjera je, dodaju, zapravo predviđena kao mehanizam koji se koristi u izuzetnim situacijama masovnog priliva, a koje se karakterišu kao vanredne situacije u sistemu azila i migracija, kroz Direktivu Savjeta od 20. jula 2001.godine o minimalnim standardima za dodjelu privremene zaštite u slučaju masovnog priliva raseljenih lica i o mjerama za podsticanje uravnoteženih napora država članica pri prihvatu i snošenju posljedica prihvata tih lica.

“Dakle, pružanje privremene zaštite bio bi vanredni postupak, za razliku od redovnog postupka pružanja međunarodne zaštite”, ističe Vlada.

Imajući u vidu Predlog Evropske komisije od 2. marta 2022.godine, koja je predložila da se aktivira primjena Direktive te ograničene administrativne i tehničke kapaciete, očigledna je, navode u Vladi, potreba da se aktiviraju odredbe koje se odnose na institut privremene zaštite, prepoznate kroz Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca, kao mjera koja odgovara trenutnoj
politici u oblasti azila i migracija, a kao zakonski mehanizam koji bi omogućio legalizovanje statusa i ostvarivanje prava onog dijela migrantske populacije koja se nalazi ili će se u skorije vrijeme naći u neregularnom položaju na teritoriji Crne Gore i koja bi organizovano ili spontano došla na teritoriju Crne Gore, a potiču iz ratom zahvaćene zemlje u kojoj je bezbjednost i sloboda ovih lica značajno ugrožena.

Suprotno tome, dodaju, neuvođenje ove mjere u očiglednim uslovima masovnog priliva i boravka migranata u Crnoj Gori, produžili bi pritiske na već opterećen sistem međunarodne zaštite, ostavljajući najveći broj državljana Ukrajine u neregulisanom položaju u zemlji.

“Primjenom koncepta privremene zaštite obezbijediće se trenutna zaštita, odnosno osnovna prava migrantima i izbjeglicama koji nijesu u mogućnosti da se vrate u zemlje porijekla, na koji način prava i obaveze ovih lica ne bi bila ugrožena, a što bi spriječilo “kolaps” sistema međunarodne zaštite ili drugog odgovarajućeg sistema koji je moguć pod pritiskom masovnog priliva”, ističu u Vladi.

U konkretnom, ograničeni smještajni kapaciteti za prihvat stranaca koji traže međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori i sve više izraženih namjera i podnijetih zahtjeva za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, su indikatori koji upućuju na to da bi u takvim okolnostima sistem postao neefikasan, te je opravdano pristupanje mehanizmu privremene zaštite.

“Ovo posebno na osnovu procjene ukupnih kapaciteta sistema, a naročito kapaciteta da se ovoj populaciji obezbijedi podnošenje zahtjeva, pristup sistemu, fer proceduri i odlučivanju o zahtjevima za međunarodnu zaštitu, prevođenje na jezik koji razumiju, smještaj, zdravstvenu zaštitu, kao i preduslove za integraciju u sistem obrazovanja i tržište rada”, navodi se u informaciji.

Privremena zaštita ne pretpostavlja priznavanje statusa izbjeglice prema Ženevskoj konvenciji.

Za sada Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore ne raspolaže sa informacijama o mogućem većem prilivu državljana Ukrajine, već se radi o pojedinačnim slučajevima – licima koja imaju rodbinske ili druge veze sa licima koja su već u Crnoj Gori ili posjeduju nekretnine na teritoriji Crne Gore, ali je očekivano spajanje sa članovima porodice, imajući u vidu broj ukrajinskih
državljana koji borave u Crnoj Gori.

“Svakako da će Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore u narednom periodu pratiti trendove ulaska državljana Ukrajine u Crnu Goru na dnevnom nivou i u zavisnosti od situacije donositi odluke, a sve u duhu poštovanja ljdskih prava i sloboda”, poručuju iz Vlade.

Najnovije

Demokrate: Članovi Sudskog savjeta već dogovoreni, to su Vučinić, Korać, Šoć, Medojević, a moguće...

“Zli jezici” govore da su imena članova Sudskog savjeta već dogovorena i, da su to: Nebojša Vučinić, Radoje Korać, Dragan Šoć, Dražen Medojević a, moguće i (ili) Aneta Spajić, saopštile...

Dukaj odgovorio Bogdanoviću: Mandat predsjednika skupštine traje koliko i njen mandat

Ministar javne uprave Maraš Dukaj odgovorio je na otvoreno pismo predsjednika kluba poslanika Demokrata Borisa Bogdanovića. “U odnosu na Vaše navode iz otvorenog pisma da je predsjedniku Skupštine...

Đurović sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sastaće se sjutra sa liderima parlamentarnih političkih partija u Crnoj Gori, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. “Ključne teme sastanka odnose...

DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da...

Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje, ocijenili su iz Demokratskog...

Đukanović sa predstavnicima dijaspore

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je predsjednika Saveza dijaspore i iseljenika Crne Gore Muamera Kalića i člana predsjedništva Saveza i predsjednika Saveza Crnogoraca...

Najčitanije

Povezano

Sjednica Vlade sjutra u 12 sati

Vlada Crne Gore održaće 11. sjednicu u petak, 8. jula 2022. godine, sa početkom u 12 sati. Sjednicu na kojoj je najavljena rasprava i izjašnjavanje...

Help počeo raspodjelu paketa pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

Raspodjela 400 paketa pomoći za ukrajinske izbjeglice koje su spas od rata pronašli u Crnoj Gori, započela je u Podgorici, gdje će biti podijeljno...

SD pripremio inicijativu za skraćenje mandata Skupštine; Šehović: Ko insistira na opstanku ove Vlade ne misli dobro Crnoj Gori

Socijaldemokrate su pripremile i stavile u proceduru inicijativu za skraćenje mandata Skupštine, jer je umjesto premošćavanja problema, ova vlada, koja poprima karakter izdajničke i...

CDT: Vlada umjesto usvajanja Temeljnog ugovora da utvrdi prijedlog teksta koji je primjeren demokratskim društvima

Centar za demokratsku tranziciju poziva Vladu Crne Gore da umjesto usvajanja teksta temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) pokrene interne i eksterne procedure...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve