Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Vlaović: Ojačaćemo normativne i institucionalne pretpostavke za razvoj medija i kulture

To je poruka ministarke kulture i medija, Maše Vlaović koja je danas preuzela dužnost od dosadašnjih ministarki javne uprave, digitalnog društva i medije Tamare Srznetić i prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić

Ministarstvo kulture i medija zalagaće se za dosljednu primjenu, ali i izmjene nekih segmenata zakonodavnog okvira, koji uređuje oblast medija u cilju stvaranja što kvalitetnijih osnova za razvoj tog sektora, a proaktivnim rješenjima i strateškim pristupom kontinuirano ćemo raditi na snažnijem razvoju kulture u našoj državi.

To je poruka ministarke kulture i medija, Maše Vlaović koja je danas preuzela dužnost od dosadašnjih ministarki javne uprave, digitalnog društva i medije Tamare Srznetić i prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić.

Vlaović je prilikom susreta sa Srzentić kazala da će to ministarstvo biti posvećeno da se crnogorskoj medijskoj zajednici pruži snažna podrška kroz unapređenje medijskog okruženja, kako bi se osigurali uslovi za nesmetan rad i afirmaciju slobode medija.

„Informisana sam da je završena javna rasprava o Medijskoj strategiji koja je i nastala u konsenzusu sa medijskom zajednicom. Mislim da nam taj dokumenet daje važne smjernice kako da uredimo medijsko tržište i dobru osnovu da kroz izmjene tri važna medijska zakona iskoristimo priliku da postavimo zdrave osnove za razvoj sektora“, poručila je Vlaović.

To su, kako je dodala, i obaveze prema evropskim partnerima, koji su u posljednjem Izvještaju o napretku ponovili ocjene o snažnoj polarizovanosti medijske scene i slabim mehanizmima samoregulacije.

„Sa posebnom pažnjom ćemo se odnositi na pitanja koje nas sve zabrinjavaju, a to su sve učestaliji i nerazriješeni napadi na novinare i njhovu imovinu, kao i širenje dezinformacija i govora mržnja. Očekujem da će izmjene Krivičnog zakonika koje predviđaju strožije kazne i šalju poruku da će ometanje novinara u radu biti strogo sankcionisano, preventivno uticati na smanjenje broja napada na novinare i novinarke, a mi ćemo kao država jačati međusektorsku saradnju, koja treba da pruži brz odgovor u rasvjetljavanju neriješenih slučajeva“, istakla je Vlaović.

Srzentić je poručila da je 42. Vlada zatekla medijsko tržiste iscrpljeno od dugogodišnje krize koja je pogodila taj sektor, ali je mnogo urađeno na pokretanju brojnih procesa koji potvrđuju „da smo na dobrom putu da uredimo medijsku scenu na kojoj će mediji slobodno govoriti, raditi u bezbjednom okruženju i na uređenom tržištu“.
„Ohrabruje da je na ovogodišnjoj listi indeksa medijskih sloboda Reportera bez granica (RSF), Crna Gora sa prošlogodišnjeg jako lošeg 104. mjesta skočila na 63. U prethodnom periodu smo uložili napore u rješavanje lošeg socio-ekonomski položaj novinara/ki i usmjerili podršku i pomoć kako bi se omogućila održivost medija, sačuvala radna mjesta, povećao medijski pluralizam i unaprijedila medijska scena kroz razne aktivnosti“, kazala je Srzentić.

Vlaović je, tokom sastanka sa Bratić, pojasnila da je dugogodišnje iskustvo u sektoru kulture, prvo kao istoričarake umjetnosti, a paralelno i kao saradnice u nastavi na fakultetu, obavezuje da od starta bude dobar slušalac svih u sektoru koji će ukazati na probleme i ograničenja zbog kojih naša kultura stagnira, a sa svojim timom će, kako je dodala, nuditi proaktivna rješenja, kojima će se stvoriti uslovi za napredak kulture.

Vlaović je istakla da će se raditi na više frontova i biće pokrenut važan proces izrade nacionalnog programa razvoja kulture 2022-2026 u skladu sa Zakonom o kulturi.

“Ovaj dokument bi trebalo da nam trasira put realnog razvoja svih segmenata naše kulture, adresira sve probleme i ponudi rješenja. Zato ću i na početku manadata posjetiti sve institucije/organizacije kulture na lokalnom i nacionalnom nivou, isto u centru, na sjeveru ili jugu, i razgovarati sa što većim brojem zaposlenih u ovom sektoru”, rekla je Vlaović.

Smatra da je potrebno intenzivirati rad na izmjenama i dopunama zakonske regulative iz oblasti kulture i da je našoj kulturi potreban strateški pristup za jačanje međunarodne saradnje i predstavljavanje Crne Gore na međunarodnom nivou, kao i inteziviranje aktivnosti programa pristupanja EU.

“Isti strateški odgovor za razvoj moramo punuditi i jačanju nezavisne kulturne scene i jačanju kadrovskih kapaciteta u kulturi. Imamo mnogo izazova, kao na primjer kako unaprijediti sisteme zaštite kulturne baštine i jačati mehanizme za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i njihovo stavljanje u funkciju održivog korišćenja”, zaključila je Vlaović.

Najnovije

Moskovski Komersant: Ukrajina vratila EU na Balkan

Sastanak lidera Evropske unije i Balkana, koji je održan krajem nedjelje u okviru samita EU u Briselu, potvrdio je spremnost Evrope da se ponovo...

Bošnjak: Država stambenu politiku da vodi transparentno, a ne skrivajući se iza Zakona o...

Potpredsjednica Skupštine i poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak predala je danas u skupštinsku proceduru Predlog zakona o imjenama Zakona o održavanju stambenih zgrada, kojim...

Milena Jovanović u finalu Mediteranskih igara

Veliki uspjeh za naš karate na Mediteranskim igrama u Oranu. Milena Jovanović plasirala se u finale kategorije preko 68 kilograma. Karatistkinja Omladinca na putu ka meču...

UŽIVO U Rudniku uglja se do četiri ujutru kucaju rješenja; Abazović: Svi vide državu...

U toku je sjednica Skupštine na čijem dnevnom redu je Premijerski sat. Predsjednik Vlade Dritan Abazović odgovara na pitanja poslanika.   Tok rasprave: Uhljebistan Šef poslaničkog Kluba Demokratske partije...

Borelj: Princip jednoglasnosti u EU onemogućava donošenje važnih odluka

Visoki predstavnik za spoljne odnose i bezbjednosnu politiku Evropske unije Žozep Borelj izjavio je da bi EU trebalo da odustane od principa jednoglasnosti, koji...

Najčitanije

Povezano

Vlaović: Unaprijeđivati položaj elektronskih medija i jačati ulogu regulatora

Položaj elektronskih medija u Crnoj Gori potrebno je konstantno unaprijeđivati, a samo aktivna saradnja države sa medijima, jačanje njihove zaštite, poštovanje nezavisnosti i stabilan...

Vlaović: Ministarstvo kulture i medija kroz dva konkursa podržalo medije sa 312 hiljada eura

Ministarstvo kulture i medija podržalo je, kroz konkurs za dnevne, nedjeljne, lokalne štampane medije i internetske publikacije, 12 projekata štampanih medija i 22 projekta...

Vlaović: Ugrožavanje bezbjednosti novinara i novinarki neprihvatljivo i zahtijeva brzu i odlučnu reakciju

Verbalni i fizički napadi na novinare i novinarke u Crnoj Gori moraju prestati. Ministarstvo kulture i medija snažno osuđuje ponovni napad na novinarku Vijesti, Jadranku...

Vlaović: Made in New York Jazz festival utiče da taj pravac osvaja i crnogorsku muzičku scenu

Džez je sve prisutniji na muzičkoj sceni Crne Gore, ali je toj vrsti muzike potreban veći prostor kako bi se približila publici, čemu doprinosi Made...

Komentari

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
04.05.2022-19:31 19:31

A dje ces ti pekinezeru iz Crmnice sad,ol i dalje da se “kocis ka nevarena noga”a Bogami ti “ga kuca daje,ma i ujcevina”pokrij se usima gnjdo.

BZekovic
05.05.2022-10:05 10:05

Gospođo Vlaović, nemojte ojačavati “pretpostavke” za razvo jmedija i kulture, nego učinite nešto da u medijima i kulturi zavlada poštenje, znanje, profesionalst i odgovornost za ono sto rade. Vaša prijethodnica po tom pitanju okrenula je čitav svoj rad naopako i postigla očajene, pogubne rezultate za Crnu Goru!! Dati ćete znat to uradit, ako ste se već pivatili te rabote?