Utorak, 5 Marta, 2024
Rubrika:

Podrška UNESCO-a izuzetno značajna u očuvanju univerzalnih vrijednosti Crne Gore

Na radionici prisustvuje 31 ekspert iz oblasti kulturne baštine iz 14 država, uključujući i Crnu Goru

Ministarstvo kulture i medija doprinosi vidljivosti i promociji crnogorske kulturne baštine, koju je neophodno sačuvati za buduće generacije, uz uvažavanje kompleksnosti zaštite i očuvanja, kazala je ministarka Maša Vlaović, naglašavajući značaj podrške UNESCO-a i Centra za svjetsku baštinu u očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti Crne Gore.

Na radionici prisustvuje 31 ekspert iz oblasti kulturne baštine iz 14 država, uključujući i Crnu Goru.

Na radionici koju je organizovao UNESCO Centar za svjetsku baštinu u Kotoru, Vlaović je poručila da je Crna Gora, iako mala zemlja, ponosna na svoju kulturu, istoriju i prirodne ljepote i nudi svijetu nešto autentično i globalno vrijedno. Ministarka je podsjetila na značajnu godišnjicu – 50 godina od donošenja Konvencije o zaštiti prirodne i kulturne svjetske baštine.

“Ovim simboličnim izdanjem publikacije i na ovaj način dajemo doprinos vidljivosti i promociji kulturne baštine. Ova godišnjica je pružila priliku da se istaknu dostignuća Konvencije do danas i pogleda u narednih 50 godina za očuvanje svjetske baštine kao izvora otpornosti, humanosti i inovacija”, rekla je Vlaović.

Podsjetila je da Crna Gora aktivno učestvuje u obilježavanju Dana evropske baštine i sa ponosom istakla prvo crnogorsko nematerijalno dobro upisano na Listi svjetske nematerijalne baštine – Bokeljsku mornaricu.

“Posebno je značajno što se ovaj događaj upriličio u Kotoru, čije izuzetne univerzalne vrijednosti je UNESCO prepoznao još 1979. godine kao jedinstvenog područja – spoja pejzaža, kulture i istorije, koji je jedinstven u svijetu”, kazala je Vlaović. Istakla je važnost podrške UNESCO-a i Centra za svjetsku baštinu u očuvanju izuzetnih univerzalnih vrijednosti Crne Gore, kroz stručnu, tehničku i finansijsku pomoć.

“Ova radionica predstavlja primjer dobre prakse i raspoloženja Centra za svjetsku baštinu da pomogne i predstavi alate za što bolje razumevanje Konvencije i njenu primjenu,” zaključila je Vlaović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve