Subota, 2 Marta, 2024
Rubrika:

Vlaović sa predstavnicima UNESCO: Nema zabrinutosti za status crnogorskih zaštićenih područja, ali potrebna dodatna pažnja

Na sastanku ocijenjeno da crnogorska bogata kulturna i pritodna baština otvara prostor za upis novih dobara na Listu, posebno u domenu nematerijalne kulturne baštine

Partnerstvo između Crne Gore i UNESCO-a ostaje snažno, a crnogorske institucije će posvetiti dodatnu pažnju kako bi se zaštitila i valorizovala zaštićena područja, a brojni razvojni projekti realizovali u skladu sa UNESCO standardima.

To je zaključak sa sastanka u Parizu koji je odlazeća ministarka kulture i medija Maša Vlaović imala sa Otoneom Ramirezom, pomoćnikom generalne ditektorice UNESCO za kulturu.

Kako je saopšteno iz ovog resora, sastanak je organizovan povodom nedavno održanog Komiteta svjetske baštine UNESCO u Rijadu i odluka koje su usvojene, a posebno u kontekstu zaštićenih područja u Crnoj Gori. Sagovornici su pozitivno ocijenili dosadašnju saradnju Crne Gore i UNESCO i istakli da je neophodno snažnije proaktivno djelovanje u zaštiti područja koja se nalaze na UNESCO Listi.

Zaključeno je da ne postoji zabrinutost za status crnogorskih zaštićenih područja, ali da je potrebna dodatna pažnja i posvećenost kako bi brojni razvojni projekti bili realizovani u skladu sa UNESCO standardima.

Vlaović je upoznala pomoćnika generalne direktorice, Ramireza da je odmah po usvajanju pomenutih odluka održana sjednica Nacionalne komisije za UNESCO na kojoj su eksperti iz ove oblasti razmotrili stanje u zaštićenim područjima i usvojili preporuke nadležnim institucijama u Crnoj Gori.

“Ministarstvo kulture i medija će uskoro uputiti informaciju Vladi Crne Gore koja će zadužiti sve relevantne subjekte u procesu da u što kraćem roku realizuju obaveze u svojoj nadležnosti, kako bismo na vrijeme i u skladu sa planiranim rokovima dostavili izvještaje Komitetu za svjetsku baštinu”, istakla je Vlaović.

Ramirez je kazao da vjeruje da će Crna Gora u skladu sa postavljenim rokovima dostaviti zatražene izvještaje i istakao da UNESCO stoji na raspolaganju za svu pomoć i podršku koja je potrebna.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što će regionalna radionica posvećena jačanju kapaciteta nacionalnih kontakt tačka biti održana u Kotoru 24. i 25. oktobra što, kako su ocijenili, dodatno svjedoči kvalitetnoj saradnji sa crnogorskim institucijama.

Na sastanku je ocijenjeno da crnogorska bogata kulturna i prirodna baština otvara prostor za upis novih dobara na Listu, posebno u domenu nematerijalne kulturne baštine. U skladu sa tim, Ramirez je pozvao crnogorske institucije da pripreme nove aplikacije i dostave ovoj međunarodnoj organizaciji na razmatranje.

“Svakako komunikacija sa državama koje dijele slično nasljeđe i tradiciju može biti od velikog značaja Crnoj Gori te u tom segmentu nudimo pomoć i podršku u ostvarivanju kontakata sa njima”, istakao je Ramirez.

Sastanku su prisustvovali i generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Durutović i Stalni delegat pri UNESCO, ambasador Ivan Ivanišević i Berta de Sankristobal, šefica Odjeljenja sa Evropu i Sjevernu Ameriku u UNESCO.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve