Vlada: Javni dug na kraju prošle godine iznosio 2,99 milijardi eura

Na današnjoj sjednici Vlade ocijenjeno je da je vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurana stabilnost javnih finansija i uslovi za snažan ekonomski rast

Vlada je vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala stabilnost javnih finansija i uslove za snažan ekonomski rast, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Vlade.

Vlada je usvojila Izvještaj o javnom dugu Crne Gore na 31. decembar prošle godine.

U Izvještaju se navodi da je ukupni javni dug Crne Gore, na kraju prošle godine, iznosio 3,27 milijardi eura ili 70,99 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija, koji uključuju i 38.477 unci zlata, a koji su na kraju prošle godine iznosili 276,83 miliona eura, neto javni dug Crne Gore je iznosio 2,99 milijardi eura ili 64,97 odsto procijenjenog BDP-a“, kaže se u saopštenju.

U diskusiji na tu temu naglašeno je da je Vlada vođenjem dosljedne, konzistentne i odgovorne fiskalne politike osigurala kako stabilnost javnih finansija, tako i uslove za snažan ekonomski rast, što jasno pokazuje i nastavak pozitivnih trendova u ekonomiji u prva dva mjeseca tekuće godine.

„Najbolju potvrdu tih ocjena predstavlja nedavno objavljeni Izvještaj agencije za kreditni rejting „Standard&Poors“ kojim je ponovo potvrdila izgled rejtinga Crne Gore označenog kao „stabilan“, uz očuvanje ocjene B+/B“, dodaje se u saopštenju.

Komentari

avatar