Piše: Vesna Šofranac

Monitoring medijske prisutnosti najviših državnih funkcionera i svih partijskih lidera od prvog januara do 1. septembra ove godine, potvrdio je da medijski koncern Vijesti nastavlja sa negativnom kampanjom protiv predsjednika države Mila Đukanovića.

Nikako se drugačije, osim kampanjom, ne može objasniti podatak da je tokom prvih osam mjeseci ove godine na Portalu Vijesti, televiziji i ND Vijesti, o Đukanoviću plasirano čak 1.260 negativnih objava, a o 14 ostalih najviših državnih i partijskih funkcionera 1.226.

Ovo je pokazala analiza medijske scene u Crnoj Gori koju na mjesečnom nivou radi jedna renomirana agencija.

Njeni autori registruju i analiziraju podatke o zastupljenosti predsjednika države, najviših predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti i predsjednika svih političkih partija u Crnoj Gori koj e imaju status parlamentarnih stranaka.

Bilježe se objave o 15 funkcionera, a na tom spisku, osim Đukanovića, su premijer i dva potpredsjednika Vlade, doskorašnji predsjednik parlamenta i dva potpredsjednika, te lideri Demokratskog fronta, Demokrata, SDP-a, SD-a, GP URA, BS-a, Demosa-a, albanskih partija…

O svima njima koncern Vijesti, tokom prvih osam mjeseci ove godine objavio je, da ponovimo, 1.226 negativnih informacija, a o Đukanoviću 1.260!

Tokom prošle godine, podsjetimo, o crnogorskom predsjedniku ovaj medijski koncern plasirao je nevjerovatnih 2.133 negativnih objava.

Ako se dodaju i najnoviji podaci za ovu godinu, ispada da je koncern Vijesti za 20 mjeseci prošle i ove godine u javnost pustio oko 3.400 ne gativnih objava o Đukanoviću ili koje se sa njim povezuju, odnosno precizno 3.393!

Autori analize konstatuju da ovi podaci jasno pokazuju da se iz mjeseca u mjesec o predsjedniku države stvara dominantno negativna slika u javnosti, izazivajući kod građana osjećaj, uvjerenje, da je Đukanović glavni krivac za sve probleme sa kojima se Crna Gora suočavala i suočava, otvoreno stajući na stranu svih koji su protiv crnogorskog predsjednika, od političara do kriminalaca optuženih za najteža krivična djela.

Da Vijesti vode agresivnu kampanju protiv Đukanovića, pokazuje i njihov odnos prema ostalim državnim funkcionerima i partijskim liderima.

Ako se pogledaju podaci o pozitivnim tekstovima tokom prvih osam mjeseci ove godine o Đukanoviću i svima ostalima koje prate autori analiza, koje se rade na mjesečnom novou, jasno se vidi da Vijesti gotovo prema svima imaju izbalansiran pristup osim prema predsjedniku države. Primjera radi, o premijeru Markoviću objavljeno je 539 negativnih, a 532 pozitivne objave, o doskorašnjem predsjedniku Skupštine Ivanu Brajoviću bilo je 160 negativnih, a 155 pozitivnih objava. Zoran Pažin je recimo imao 58 negativnih, 52 pozitivne objave, a Milutin Simović 138 negativnih, a 133 pozitivne informacije.

Za Đukanovića je, od 1. januara do 1. septembra plasirana svega 341 pozitivna objava, a 1.260 negativnih.

Od partijskih lidera, ubjedljivo najviše pozitivnih informacija bilo je kod Draginje Vuksanović, doskorašnje predsjednice SDP 222, a onda slijede Aleksa Bečić 159, Dritan Abazović 136, Milan Knežević i Miodrag Lekić po 80 pozitivnih objava, Nebojša Medojević 77 pozitivnih objava, Andrija Mandić 68…

Kada je riječ o dosadašnjoj zakonodavnoj i aktuelnoj izvršnoj i vlasti, najviše pozitivnih objava imao je premijer Duško Marković, potom slijede Ivan Brajović, pa Milutin Simović…

Predsjednik Vlade takođe je bio veoma zastupljen u koncernu Vijesti, s tim što je najveći broj objava bio neutralnog karaktera.

Ono što je evidentno, kako navode autori analize, jeste da način vršenja negativnog novinarskog uticaja u slučaju Đukanovića, u koncernu Vijesti se ne mijenja. Konstantno su “prisutna podsjećanja, negativne fotografije, ukazivanja na pojedinosti više puta plasirane i objavljivanje kolumni urednika, novinara ili vlasnika Vijesti”.

Autori objašnjavaju da je pri izradi analize medijskog prisustva korišten metod određivanja „opšteg utiska koji podrazumijeva „krovnu” ocjenu za kompletnu objavu, a u odnosu na posmatranog subjekta.

Pri određivanju ukupnog utiska u obzir se uzima broj informacija različite konotacije (tona), njihova pozicija, dužina trajanja/ prostor i vidljivost.

Posmatrači se, poštujući unaprijed postavljene kriterijume, stavljaju u poziciju prosječnog konzumenta informacije (čitaoca) i ocjenjuju kakav utisak objava ima u odnosu na posmatranog subjekta”.

Kada je riječ o predsjedniku države, nema nikave dileme koncern Vijesti je upotrijebio kompletnu mašineriju da Đukanovića predstavi što negativnije.

U svim izvještajima agencije od 1. januara 2019. do 1. septembra 2020. slika o Đukanoviću je dominantno negativna. Istraživačko novinarstvo kojim se Vijesti predstavljaju crnogorskoj i međunarodnoj javnosti isključivo se bazira na kampanji protiv predsjednika Đukanovića, po ugledu na kampanju koja se protiv njega kontinuirano vodi u srpskim medijima.

SKOK NEGATIVNIH OBJAVA U AVGUSTU

“TV Vijesti, ND Vijesti i Portal Vijesti u periodu od 1. do 31. avgusta 2020. godine plasirali su 370 medijskih objava u kojima je uočeno prisustvo informacija koje ukazuju na Đukanovića. Radi se o pominjanjima Đukanovića bilo kao predsjednika države, bivšeg funkcionera (Vlada) ili pojedinca. Na dnevnom nivou informacije o Đukanoviću u avgustu bile su prisutne u oko 12 medijskih objava, tako da se može reći da je Đukanović kroz ova tri medija ostvario izraženo medijsko prisustvo. Naime, u odnosu na jul mjesec, publicitet Đukanovića povećan je za čak 157 medijskih objava”, navodi se u izvještaju za avgust ove godine.

 

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve