Srijeda, 4 Oktobra, 2023
Rubrika:

Kandidat za nagradu 13. jul izdavač knjige Dritana Abazovića: Da li se najveće državno priznanje sada može i kupiti?

Uljarević, odnosno ''Nova knjiga'' je izdavač djela ''Kritika globalne etike'' čiji je autor odlazeći premijer Dritan Abazović. Abazović je tu knjigu promovisao prošle jeseni, a zvanična promocija je održana u decembru u Podgorici

Ministarstvo kulture i medija saopštilo je juče da je žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade objavio listu kandidata, koji sa formalno pravnog aspekta ispunjavaju uslove za dodjelu ove nagrade za 2023. godinu.

Kanidati su: Aleksandar Damjanović, dipl. ekonomista, Aleksandar Bečanović, pjesnik, prozni pisac, scenarista i filmski kritičar, dr Bojan Baća, Budimir Raičković, dipl. ekonomista, Centar za kulturu Kolašin, Dejan Božović, prof. muzike, kompozitor, aranžer i muzički producent, Mirsad Koljenović, likovni umjetnik, dr Marijana Terić, Naod Zorić, akademski slikar, Pero Nikčević, slikar, Predrag Uljarević, dipl. pravnik, Roman Simović, violinista, Radovan Vujadinović, književnik, dr Srđa Martinović, prof. dr Tatjana Burzanović i Zdravko Đuranović, muzički umjetnik.

Među kandidatima su tako aktuelni ministar finansija Aleksandar Damjanović, nekadašnji i aktuelni članovi Savjeta RTCG Bojan Baća (podnio ostavku jer se protivi reizboru Borisa Raonića) i Naod Zorić, ali svakako najupečatljivije je ime Predraga Uljarevića izdavača i vlasnika Nove knjige.

Uljarević, odnosno ”Nova knjiga” je izdavač djela ”Kritika globalne etike” čiji je autor odlazeći premijer Dritan Abazović. Abazović je tu knjigu promovisao prošle jeseni, a zvanična promocija je održana u decembru u Podgorici.

Veze 

Ovo je prvi put da izdavač knjige aktuelnog premijera bude nominovan za značajnu državnu nagradu. Abazović je knjigu promovisao tokom 2022. godine, ali u njegovim imovinskim kartonima za tu i 2023. godinu nije naznačen nikakav prihod, pa ni taj kao honorar za knjigu.

Kako su nam saopštili saradnici bliski Uljareviću u izdavaštvu je praksa da se autoru isplati dogovoreni honorar koji je stvar njihovog dogovora. Nije poznato da li uopšte postoji takav ugovor između Uljarevića odnosno Nove knjige i odlazećeg premijera.

Javnosti je, sa druge strane, poznato da je Nova knjiga snosila troškove promocije  knjige Dritana Abazovića koja je održana u Muzičkom centru, a to je sve koštalo Uljarevića 3.000 eura, navodili su mediji.

U medijima su objavljivane slike na kojima se vide Uljarević i Abazović na Sajmu knjiga u Podgorici.

U saopštenju Ministarstva kulture i medija nigdje nijesu detaljno navedeni razlozi zbog kojih je Uljarević nominovan za najistaknutije državno priznanje, ali javnost je prilično iznenađena kada je ugledala prosječnog izdavača, sa odličnim vezama u Crkvi Srbije, kao potencijalnog dobitnika.

Na ovaj način se otvara sumnja u mnoge aspekte priče, pa čak i sukoba interesa, jer je Žiri izabran glasovima pokreta URA početkom aprila, a njen lider je Dritan Abazović, pa sve to doprinosi urušavanju značajnog državnog priznanja. To nije promaklo ni Tviterašima koji su imali svoja zapažanja o nominovanima za nagradu uz konstataciju da li se sada nagrada kupuje!?

 

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ranka
06.06.2023-17:53 17:53

Ništa NOVA otkad su oslobodioci stigli na vlast.

Bavkovic E.
06.06.2023-21:57 21:57

Meni nekako, imajuci u vidu naslov, koji opet upucuje na tematiku, sadrzaj i cilj, upravo ovakav naslov problematican. Mogli bi zato i saam sadrzaj i metodoloski pristup biti problematicni. Da je naslov npr. “Kritika globalisticke etike” to bi imalo smisla i ontoloskog znacenja. Ovako smisla nema jer etika kao filozofija morala koja istrazuje smisao i ciljeve moralnih normi sustinski nije niti univerzalna, pa time ni globalna. Ona je relativna kako u vremenu tako i u prostoru…..dijalekticki vezana za kako za prostor, jos vise za vrijeme. Sve u svemu, stava sam da je autor pogresno definisao temu, a kada ste u… Pročitaj više »

Kardinal
07.06.2023-06:21 06:21

Kod četničkog izdavača, Huljarevića, može sve, samo da si protiv svoje države!

REDS
09.06.2023-11:54 11:54

Ovakvu hulju je mogla polučiti samo simbioza crnogorskog NVO sektora sa medisjkim tajkunom i njegovim propagandnim toaletoidom “Vesti”. Mislim da čak ni crnogorski četnici ne mogu dostići standarde koje je postavio Dritko.