Projekat, u kojem je Univerzitet Crne Gore partner, izabran je za finasiranje od Frankofonske univerzitetske agencije, na čiji poziv se prijavilo skoro 2.000 projekata, saopšteno je iz UCG.

UCG

Kako je navedeno, odabran je kao prvi među osam projekata regiona Balkana, a nosi naziv „Ulaganje u studentske zajednice u borbi protiv COVID-19: Vrednovanje doprinosa tri univerziteta – Neposredni društveni uticaj (COVINVEST)“

Projekat je nastao kao rezultat saradnje Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Azurne obale iz Nice, kroz aktivnosti Balkanskog Instituta za nauku i inovacije – BISI. Pridruženi partneri su Crnogorska sportska akademija i Sveučilište u Mostaru-Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnh znanosti, dok je na Univerzitetu Crne Gore nosilac projekta Fakultet za sport i fizičko vaspitanje.

„Partnerstvo koje će se realizovati u okviru ovog projekta je partnerstvo s ciljem zadovoljavanja trenutnih potreba. Ovim proj ektom će se u značajnoj mjeri poboljšati saradnja Univerziteta Crne Gore i Univerziteta Azurne obale“, naglasio je direktor BISI prof. dr. Srđan Redžepagić, te dodao da je „ovaj projekat namijenjen razvoju rješenja s neposrednim tehnološkim i socijalnim učinkom populacije suočene s poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-19. Učesnici projekta su studenti i mladi istraživači.“

Cilj projekta je, kako je navedeno, realizovati dugoročnu studiju o razvoju inovativnih inicijativa i prilagođenih ekosistema s trenutnim uticajem virusa COVID-19, u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Francuskoj.

“Ovaj projekat treba da doprinese odgovorima na pitanje kako da se privrede i stanovništvo nose s poteškoćama uzrokovanim pandemijom COVID-19, prije svega u oblasti fizičke aktivnosti i sporta.

Istraživački timovi partnerskih institucija će u narednom periodu realizovati aktivnosti na projektu.

Naziv projekta na francuskom jeziku je L’investissement des communautés étudiantes dans la lutte contre le COVID-19 : Valorisation de l’apport des 3 universités – Impact social immédiat (COVINVEST)”, navodi se u saopštenju.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve