Srijeda, 7 Decembra, 2022
Rubrika:

U mjestu Pištet kod Danilovgrada obilježeno 226 godina čuvene Martinićke bitke

''Ovaj čin obavili su predsjednik opštinskog UBNOR-a i antifašista Budimir Budo Brajović, komandant kasarne ''Milovan Šaranović'', potpukovnik Miloš Gačević i predsjednik Opštine Danilovgrad Branko Bošković'', saopšteno je iz PR Centra

Intoniranjem državne himne i polaganjem vijenca na obelisku crnogorskim vojnicima koji su poginuli u čuvenoj Martinićkoj bici u mjestu Pištet obilježeno je 226 godina ovog boja.

“Ovaj čin obavili su predsjednik opštinskog UBNOR-a i antifašista Budimir Budo Brajović, komandant kasarne „Milovan Šaranović“, potpukovnik Miloš Gačević i predsjednik Opštine Danilovgrad Branko Bošković”, saopšteno je iz PR Centra.

Podsjećajući na važnost ovog datuma za istoriju Danilovgrada i Crne Gore Brajović je istakao da je slavna pobjeda hrabrih vojnika koje je predvodio Sveti Petar Cetinjski nad mnogobrojnim turskim osvajačem na čelu sa Mahmut Pašom Bušatlijom bila presudna ne samo za opstanak tadašnje Crne Gore, nego je njome udaljen čvrst temelj sadašnjoj državi.

„Neka je slava i hvala herojima čiji će se podvig, ćast i dostojanstvo prepričavati sa koljena na koljeno, da se ne zaboravi njihova hrabrost i ljubav prema otadžbini“, rekao je Brajović i dodao da je to bilo junaštvo za nezaborav.

Za predsjednika Opštine Danilovgrad Branka Boškovića ovo je sveto mjesto na kojem je prolivena junačka krv za odbranu i čast Crne Gore.

“Ovim povodom on je citirao Petra I Petrovića Njegoša koji je juna 1796. godine održao govor vojnicima uoči Martinićke bitke „Evo smo došli, mili moj vitezi i čestiti junaci, došli smo da s neprijateljem našu krv prolijemo, došli smo da osvjetlamo obraz pred svijetom, došli smo da pokažemo neprijatelju naše vjere, našeg imena i naše predrage slobode, da smo crnogorci, da smo narod, voljan. Narod, koji dragovoljno za svoju slobodu bori se do poslednje kaplje krvi i sami najmiliji život na međi svojih besmrtnih pađedova ostavlja…Vi ste, dragi sinovi, slobodan narod, vi nemate druge nagrade za vašu svetu borbu do obrane svojevoljnosti, ali znate da je nagrada slobodnog junaka, obrana slobode i milog otečestva. Za to su se, mili sinovi i ljubezna braćo moja, naši prađedovi borili, za to se i mi borimo, za to će se i naše potomstvo boriti.“, navodi se u saoppštenju.

Bošković je istakao da su viteškom borbom i pobjedom Crnogoraca, Bjelopavlića i Pipera postavljeni trajni temelji za ujedinjenu i slobodnu Crnu Goru.

„Oslanjajući se na slavnu tradiciju naših predaka, nastavićemo da gradimo slobodnu i demokratsku Crnu Goru. Da je vječna Crna Gora!“, zaključio je Bošković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve