Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Rubrika:

U Beogradu saboruju o mitropolitu na Cetinju i kako Temeljnim ugovorom opljačkati Crnu Goru

''Oko Temeljnoga ugovora, nedavno je iz neslužbenih izvora poručeno da je za SPC verzija teksta koju su dostavili Zdravku Krivokapiću prošloga mjeseca 'KONAČNA i usklađena sa Ustavom Crne Gore' i da je 'to JEDINA VERZIJA koju ćemo potpisati' ''

Piše: Vladimir Jovanović

Patrijarh Porfirije Perić je danas označio početak zasijedanja Arhijerejskoga sabora SPC, nakon liturgije, koja je služena u Hramu Svetoga Save u Beogradu.

„Mi episkopi nijesmo naprosto predstavnici običnih ljudskih organizacija, nijesmo izabrani da u ime grupa ljudi dolazimo na Sabor i predstavljamo nešto kao ‘centralni komitet’”, rekao je Perić.

On je zamolio prisutne da se svi zajedno pomole za jedinstvo SPC „koje je nepovredivo, ali može ponekad biti dovedeno u RIZIK SAMOVOLJOM i INDIVIDUALNIM POGLEDOM NA SVIJET”.

Arhijerejski sabor SPC se okupio nakon dvije dvije godine, a od prošloga do ovoga zasijednja upokojili su se od posljedica koronavirusa: patrijarh Irinej Gavrilović, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, episkop valjevski Milutin Knežević, episkop umirovljeni Atanasije Jevtić.

Prema Ustavu SPC, Arhijerejski sabor sastavljaju svi eparhijski arhijereji, sada pod predśedništvom Perića. Sabor obično ima višednevna zasijedanja.

Na dnevnome redu ovoga zasijedanja, kako je nezvanično najavljeno, biće i Temeljni ugovor SPC sa Crnom Gorom i izbor novoga mitropolita crnogorsko-primorskoga.

Oko Temeljnoga ugovora, nedavno je iz neslužbenih izvora poručeno da je za SPC verzija teksta koju su dostavili Zdravku Krivokapiću prošloga mjeseca „KONAČNA i usklađena sa Ustavom Crne Gore” i da je „to JEDINA VERZIJA koju ćemo potpisati”.

Krivokapić je ranije saopštio da tekst Temeljnoga ugovora sa SPC nije konačan, imajući u vidu da dva člana nijesu u saglasnosti sa Ustavom i zakonima Crne Gore.

Porfirije Perić, najavljivao je da će, poslije Vaskrsa, doći u Crnu Goru da potpiše ugovor, ali Krivokapić ga je posredno odbio, kazavši da bi ugovor trebalo da se potpiše kad se izabere novi crnogorsko-primorski mitropolit.

U Beogradu vjeruju da će Temeljni ugovor, poslije nedavno „usvojenoga” Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi vjeroispovijesti, biti posljednja etapa za njihovu NAJVEĆU PLJAČKU Crne Gore – otimanje vlasničkih prava nad našim pravoslavnim bogomoljama.

Kako je ranije „Antena M” objavila, oko izbora mitropolita crnogorsko-primorskoga Crkve Srbije moguće su tri opcije:

1) da Sabor izabere novoga mitropolita,

2) da produži v.d. mandat Joanikiju Mićoviću,

3) ili da se, umjesto Mićovića, postavi novi administrator.

Ukoliko se odluče da mitropolit bude Mićović, ostaće upražnjeno mjesto episkopa budimljansko-nikšićkoga, što će otvoriti pitanje izbora i za tu katedru.

Bez obzira na formu, odluku o kadrovskm rješenju za katedru na Cetinju, eventualno i Nikšiću, donijeće isključivo – ALEKSANDAR VUČIĆ.

Arhijereji na Cetinju i Nikšiću se biraju u Srbiji i niko iz vlasti ili van vlasti iz Crne Gore, jerarhija ili vjernici SPC u Crnoj Gori, nema nikakav mehanizam da utiče na taj izbor.

Vučić se zimus postarao da u farsi izbora novoga patrijarha, Porfirije-Prle Perić, njegov „duhovnik” i provjerljivo lice službi bezbjednosti Srbije, trijumfalno nadglasa „opozicione” kandidate, među njima i Mićovića.

Praksa da se arhijereji u Crnoj Gori postavljaju iz Srbije postoji od 1920, pošto je prethodno nekanonski ukinuta viševjekovna autokefalna Crkva Kraljevine Crne Gore.

Joanikije Mićović je jesenas naimenovan za administratora, iako je Amfilohije imao svoga pomoćnika – vikara, titularnoga episkopa dioklijskoga Metodija Ostojića (45). On nije rođen u Crnoj Gori, nego u Sarajevu, očevim porijeklom je iz Crne Gore.

Osim Mićovića, još su dvojica arhijereja SPC rođena u Crnoj Gori: episkop buenosajreski i južnocentralnoamerički Kirilo Bojović (Podgorica, 1969) i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović (Cetinje, 1976).

Ne postoji ni precizan rok za izbor nasljednika Amfilohija. Ustav SPC navodi: „Izbor arhijereja upražnjene eparhije ima se izvršiti u roku predviđenom kanonima”. Prema kanonskim odredbama, to bi trebalo da bude do godinu dana, ali praksa ikonomije često opovrgava striktnu primjenu kanona. Drugim riječima, odredbe se mogu rastegljivo tumačiti. Izbor može biti odložen i nekoliko godina, ali ne u nedogled.

„Crnogorsko-primorska eparhija, sa sedištem na Cetinju” OSNOVANA je Ustavom SPC koji je propisao i potpisao Aleksandar Karađorđević 16. novembra 1931. godine (čl. 11, st. 1, t. 20), na čelu joj je arhijerej po položaju sa titulom mitropolita (čl. 12 st. 2). Naravno, prije toga datuma, NIKAD nije postojao, ni po imenu ni o sadržaju takav entitet.

Objavljujem popis dosadašnjih mitropolita, administratora i vikarnih episkopa u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj:

Gavrilo Dožić (1931-1938, mitropolit)

Nikolaj Jokanović (1938-1939, administrator)

Joanikije Lipovac (1940-1945, mitropolit)

Josif Cvijović (1945-1946, administrator)

Vladimir Rajić (1946-1947, administrator)

Arsenije Bradvarević (1947-1961, mitropolit)

Makarije Đorđević (1954-1955, administrator)

Vikentije Prodanov (1955-1958, administrator)

Hrizostom Vojinović (1958, administrator)

Pavle Stojčević (1958, administrator)

German Đorić (1958-1959, administrator)

Andrej Frušić (1959-1961, administrator)

Danilo Dajković (1961-1990, mitropolit)

Nikanor Bogunović (1985-1990, vikar)

Amfilohije Radović (1990-2020, mitropolit)

Jovan Purić (2004-2011, vikar, episkop dioklijski)

Kirilo Bojović (2016-2018, vikar, episkop dioklijski)

Metodije Ostojić (2018, vikar, episkop dioklijski)

Joanikije Mićović (2020, administrator).

Najnovije

U nedjelju kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina

Umjereno do potpuno oblačno povremeno sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom. U planinma na sjeveru u jutarnjim i noćnim satima susnježica i snijeg. Vjetar...

Napadač Votforda: Niko ne jede kao Haland

Erling Haland je postao zvijezda svjetskog fudbala, a saigrač iz reprezentacije Norveške Džošua King je pokušao i da nekada opravda ponašanje mladog asa. Haland nekada...

Vuković: Novo dječje igralište u Ulici 4. jula

Prije neki dan smo našim najmlađim sugrađanima predali na upotrebu novo, savremeno dječje igralište i lijepo uređenu zelenu površinu na 850 metara kvadratnih u...

Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spriječi aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spriječi aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvijestio Wired. Alat će biti ugrađen u aplikaciju...

Omikron soj stigao do Italije i Njemačke

Italijanske i njemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron. U Njemačkoj su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su...

Najčitanije

Povezano

Krivokapić s egzarhom Vaseljenskoga Patrijarha razgovarao o situaciji u Crnoj Gori

Piše: Vladimir Jovanović Uz javnosti poznate susret s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i radnoga doručka Savjeta za opšte poslove (GAC), Zdravko Krivokapić imao je...

Svetogrđe u Ostrogu: Srpski pop pali crkvene svijeće na torti sa stihovima pjesme Cece Veličković

Piše: Vladimir Jovanović Boro Vrhovac, sveštenik Crkve Srbije (SPC) u Andrijevici, na torti pali crkvene, voštane svijeće. To se desilo, tvrde upućeni, „u manastiru Ostrogu...

Radulović krije od CG javnosti da je informisan o agresivnim akcijama Rusije i da je podržao Ukrajinu

Piše: Vladimir Jovanović U jutros objavljenim zvaničnim saopštenjima Ministarstva vanjskih poslova (MVP) Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova (Міністерство закордонних справ) Ukrajine o telefonskome razgovoru...

Crkva Srbije gradi hotel u Ulcinju, investitor direktor Autobuske stanica Nikšić i aktivista premijera Krivokapića

Piše: Vladimir Jovanović Ratku Krivokapiću, predśedniku Srpske crkvene opštine Nikšić, krenulo je u posljednje vrijeme. Budući da je i aktivista liste „Ne damo Nikšić” Zdravka Krivokapića,...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve