Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Svemirski program i vladavina seoskih đilkosa u Crnoj Gori

Otvoreno pismo građanima i Vladi Crne Gore ukoliko je neko pismen tamo zalutao

Piše: Dragan Hajduković

Počeću sa činjenicom da Evropska Svemirska Agencija (European Space Agency – ESA) ove godine slavi svoj 59-ti rođendan. Nećete pogriješiti, a mislim da ćete biti zadivljeni, ako posjetite njihov web sajt https://www.esa.int/ .

Konstrukcija i lansiranje, po namjeni veoma različitih satelita, je često tehnološki podvig. Najveći dosadašnji podvig (u kome je ESA odigrala veoma značajnu ulogu) je desetak milijardi dolara vrijedan James Web Space teleskop lansiran u decembru 2021 koji omogućava naučnicima mnogo dublje razumijevanje strukture, evolucije i funkcionisanja Kosmosa.

Dodatno, za svakodnevni život na planeti značajni su telekomunikacioni sateliti, sateliti u službi navigacije, sateliti za posmatranje nase planete (koji pomazu praćenje zagadjenja i klimatskih promjena; kada pročitate o pucanju leda na Antarktiku i odvajanju ogromnih ledenih bregova, posmatranja iz satelita su odigrala najvažniju ulogu).

ESA ima 22 zemlje članice, ali i desetak država (medju njima i nas susjed Hrvatska) koje imaju ugovore o saradnji. Šteta je što i Crna Gora nema ugovor o saradnji sa ESA, koji bi našim talentovanim ljudima otvorio vrata širokog spektra inžinjerskih i tehnoloških aktivnosti uz veoma važnu mogućnost da ih taj rad ne odvoji od Crne Gore, nego da (uz česte boravke u inostranstvu) pretežno žive i rade u Crnoj Gori.

Druga važna činjenica. Davno sam rekao da na svjetskom nivou, Crna Gora u nauci može biti jača nego u sportu, kada bi država sistematski vodila brigu o talentovanim mladim ljudima.

Nema ovde prostora da ulazim u detalje, ali kada bi nekim čudom neka Vlada u Crnoj Gori za to bila zainteresovana, mogao bih joj dati jasan koncept takve brige o znanju i mladima, kao i izvore finansiranja.

Slično tome, da je bilo sreće da crnogorske „glavare“ to zanima, mogao sam nemjerljivo pomoći u ozbiljnom pokrertanju projekta Ekološke države, koja je bila zamišljena kao planetarni pilot projekat i primjer prvog održivo organizovanog ljudskog društva na Zemlji. Bio je to jedini način da već danas po kvalitetu života budemo jedna od najboljih država Evrope i svijeta.

Nažalost odnos profesionalnih političara prema znanju, imaginaciji, kreativnosti, radu i patriotizmu se može opisati na sledeći način. Zamislite tešku saobračajnu nesreću sa velikim brojem povrijeđenih koji jauču i traže pomoć, a milicija sprečava doktore da im pomognu. Srećom naša milicija još uvijek nije takva a „glavari“ jesu; neumorno sprečavaju svakoga ko ima znanja da pomogne Crnoj Gori.

Jučerašnja sjednica Vlade na kojoj je najavljen „svemirski program“ u Crnoj Gori pokazuje sledeće stvari: zastrašujuće neznanje, zastrašujuću površnost i mentalitet seoskih đilkosa naših „glavara“ koji hoće da jednu bombastu izjavu iskoriste za dobijanje političkih poena (kao što su to radili i rade sa vizijom Ekološke drzave).

Pokazuje i da ne postoji organizovana briga o znanju i mladima nego odluka zavisi od samovolje praznoglavaca kojima nije ni na kraj pameti da se sa bilo kim konsultuju i da razmišljaju o institucijama kakva je na primjer ESA i Univerzitet. Rekao bih čak da je ovakvo ponašanje Vlade Gospodina Abazovica, arogantno ponižavanje kreativnosti, znanja i nauke. Za seoske đilkoše ne postoji ništa starije i vrednije od njih.

Gospodo iz Vlade, poštujem Vase demokratsko pravo da budete površne neznalice, ali se ne mozemo pokoravati vašoj nesposobnosti.

Bilo bi veoma dobro kada bi Univerzitet, dvije akademije (CANU i DANU) i par naučnih instituta imali volje i snage da organizuju tim koji bi donio i predlozio Vladi model brige o znanju i mladima. Krajnje je vrijeme.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Merlin
27.01.2023-12:42 12:42

Svi su glupi i nesposobni, a samo si ti pametan. Muka ti je jer tebe stručnjaka niko nije zvao ni konsultovao. Ovako su se smejali i Vučiću kada je 2012. najavio Beograd na vodi, nove fabrike, bolnice, puteve, snažnu vojsku, itd..Nesposobni mogu samo da hejtuju i ništa više…