Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Sve više žena u vojničkoj uniformi

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je ove godine treći oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od tri mjeseca za crnogorske državljane i državljanke starosti od 18 do 25 godina. U ovoj generaciji dobrovoljaca, kaže za Dnevne novine komandant Centra za obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu potpukovnik Igor Knežević, trećinu čine djevojke što u poređenju sa prethodne dvije generacije predstavlja trend rasta.

Crnogorski mladići i djevojke, njih 40, starosti između 18 i 25 godina, treća su generacija dobrovoljaca koji u Centru za obuku Vojske Crne Gore u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu prolaze tromjesečnu vojnu obuku. Kao i u prethodna dva konkursa interesovanje kandidata je bilo veliko i nadmašilo je planirane potrebe Vojske Crne Gore.

Ministarstvo odbrane Crne Gore raspisalo je ove godine treći oglas za dobrovoljno služenje vojnog roka u trajanju od tri mjeseca za crnogorske državljane i državljanke starosti od 18 do 25 godina. U ovoj generaciji dobrovoljaca, kaže za Dnevne novine komandant Centra za obuku u kasarni “Milovan Šaranović” u Danilovgradu potpukovnik Igor Knežević, trećinu čine djevojke što u poređenju sa prethodne dvije generacije predstavlja trend rasta. Posebno su ponosni, ističe, na izuzetnu motivaciju svih vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka.

“Ministarstvo odbrane je nakon stvaranja uslova za nastavak vojne obuke za građane Crne Gore koji to žele izvršilo pozivanje treće generacije vojnika na “Dobrovoljno služenje vojnog roka”. Kao i za prethodne dvije generacije interesovanje je bilo veliko i nadmašilo je planirane potrebe”, istakao je za Dnevne novine potpukovnik Knežević.

Dobrovoljno služenje vojnog roka je, objašnjava, mogućnost koja se nudi svakom zdravom i sposobnom crnogorskom građaninu koji je starosti između 18 i 25 godina uz uslov da ne postoje bezbjednosne smetnje za prijem u službu u Vojsku Crne Gore. Tačni uslovi kao i način prijavljivanja, dodaje, detaljno se opisuju u javnim oglasima koje raspisuje Ministarstvo odbrane.

“Da bi neko došao na vojnu obuku kao vojnik na Dobrovoljnom služenju vojnog roka potrebno je da zadovolji određene uslove navedene u javnom oglasu”, kazao je Knežević.

Nikakvih drugih, ističe, uslovljavanja nema.

“U stroju ove generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka jednu trećinu čine djevojke što u poređenju sa prethodne dvije genera’ cije pokazuje trend rasta”, naglašava Knežević.

Na tromjesečnoj obuci u Centru za obuku Vojske Crne Gore u Danilovgradu trenutno se nalazi 40 dobrovoljaca.

“Dobrovoljno služenje vojnog roka definisano je Pravilnikom o dobrovoljnom služenju vojnog roka i u ovom trenutku obuka traj e tri mjeseca. Sastoji se iz četiri faze obučavanja”, rekao je Knežević.

Prve tri faze obučavanja, pojašnjava, usmjerene su na osnovnu obuku vojnika, dok je četvrta osposobljavanje za konkretnu dužnost.

“U najkraćem, tokom ova tri mjeseca vojnici nauče da koriste naoružanje i opremu vojnika pješadije u taktičkim situacijama približno borbenim. Tokom tri mjeseca obuke imaju ukupno osam gađanja danju i noću iz automatske puške i poluautomatskog pištolja, kao i tri gađanja ručnom bombom. Takođe imaju i dvije vježbe sa bojnim minsko-eksplozivnim sredstvima”, precizirao je Knežević.

Sve ovo, ističe, obuku čini dinamičnom i interesantnom.

“Najveći izazov vojnicima svakako predstavlja prva faza vojnog roka. Ova faza se popularno naziva i period prilagođavanja i traje svega sedam dana. Cilj ove faze je postepeno prilagođavanje vojnika vojničkom načinu života i sadrži administrativno-tehničke sadržaje, formiranje vojnih kolektiva, zaduživanje naoružanja i vojne opreme ali i provjeru nivoa fizičke sposobnosti, određivanje intenziteta opterećenja i izrada planiranje podizanja fizičke pripremljenosti”, objašnjava Knežević.

U Centru za obuku Vojske Crne Gore, ističe, posebno su ponosni na izuzetnu motivaciju svih vojnika koji se odluče za dobrovoljno služenje vojnog roka.

“Svima njima će boravak u Vojsci Crne Gore zasigurno biti životno iskustvo kojeg će se nadam se rado sjećati bez obzira na sve izazove kojih nesumnjivo ima tokom tri mjeseca obuke”, zaključio je Knežević.

Tokom tromjesečne obuke dobrovoljci primaju novčanu naknadu od 275 eura, a nakon obuke stupaju u rezervni sastav Vojske Crne Gore i imaju prioritet prilikom zapošljavanja.

Ipak, ono zbog čega se mladi ljudi odlučuju na dobrovoljno služenje vojnog roka je, kažu sagovornici Dnevnih novina razvodnica Ivana Marković i vojnik Radomir Gagović, ljubav prema državi, patriotizam i želja da se oprobaju u nečem novom.

Iako je na drugoj godini Pravnog fakulteta Univerziteta Crne Gore 21-godišnja razvodnica na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Prvom podcentru Centra za obuku u Danilovgradu Ivana Marković kaže da joj je uvijek bila želja da obuče uniformu i služi narodu.

“Jedan od glavnih motiva je bio moj otac koji je u službi Vojske Crne Gore preko 20 godina i želja da se nastavi porodična tradicija. Biti pripadnik Vojske Crne Gore je prava čast i privilegija”, ističe Ivana.

Obuka je, kaže, iz dana u dan sve teža i uzbudljivija.

“Ovdje je svaki dan novi izazov. Nikad ne znamo šta nas sljedeće čeka, obučavamo se za razne situacije. Znala sam da nije lako biti vojnik, ali sam zadovoljna kako teče obuka”, dodaje Ivana.

Za sada, naglašava, obuka je potpuno ispunila njena očekivanja.

“Smatram da će kako vrijeme bude prolazilo biti sve zanimljivije. Meni su naročito interesantna predavanja iz Vojne istorije i tradicije kod prof. Martinovića kao i predmet Rukovanje sa ličnim naoružanjem”, rekla je Ivana i predložila svim mladim ljudima koji su zainteresovani za vojsku da dodju i da se oprobaju.

Dobrovoljno služenje vojnog roka je, smatra ona, jedno posebno iskustvo iz koga se može dosta naučiti.

“U vojsci pored rada, reda i discipline stiču se prijateljstva za cijeli život. Ja sam ponosna što „idem stopama” vojničkog života kako je to moj tata radio i tek danas vidim koliko je biti vojnik plemenit poziv”, kazala je Ivana.

I njen vršnjak i kolega na obuci iz Nikšića Radomir Gagović nakon obuke planira da karijeru nastavi u Vojsci.

“Otkad znam za sebe želja mi je bila da postanem vojnik. Smatram da kao mlad čovjek željan izazova imam veliku šansu, da na dobrovoljnom služenju vojnog roka postanem odgovorniji, spremniji i iskusniji čovjek i da ostvarim svoje mladalačke snove”, kaže Radomir i dodaje da možda nakon obuke njegovo buduzanimanje bude profesionalni vojnik.

Prvim vojničkim danima, kaže, i on je veoma zadovoljan.

“Svakog jutra sa ponosom ustajem, spremajući se na nove izazove sa željom da naučim nešto na obuci i da zajedno sa kolegama u stroju izvršavam zadatke koje komandiri postavljaju ispred nas”, kazao je Radomir.

Cio život se, kaže, bavi sportom, a nakon obuke planira da upiše Fakultet za sport i fizičko obrazovanje u Nikšiću.

“Igrao sam fudbal za FK “Sutjesku” i FK “Čelik” tako da mi je omiljeni predmet Fizička obuka kod prof. Branke Vujičić. Kad ste fizički dobro pripremljeni onda van ni Strojeva obuka ne može biti teška”, dodaje Radomir.

Dobrovoljno služenje vojnog roka, za sada je, kaže, premašilo njegova očekivanja.

“Obuka je zahtjevna, što mi i nije posebno teško jer uvijek imam tu komandire i profesore koji će mi pomoći da lakše naučim da rukujem naoružanjem a i da savladam gradivo koje se od mene traži. Znam da je cilj svih nas da obuku realizujemo uspješno i da se sjutra možemo ponositi što smo bili pripadnici treće generacije dobrovoljaca”, ističe Radomir.

Mladim ljudima bi, kako je rekao, preporučio da slijede svoje snove, da prihvataju izazove, a ukoliko žele da vide sebe u vojničkoj opremi dobrovoljno služenje vojnog roka je prava prilika za to.

“Bez obzira na poteškoće uvijek treba stremiti ka svom cilju jer nama mladima svi ciljevi su ostvarivi i dostupni, a nema za mene plemenitijeg cilja nego dati zakletvu i služiti svoj otadžbini”, poručio je Radomir.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve