U prostorijama Zavoda za transfuziju krvi Podgorica potpisan je ugovor o donaciji između Slovačke i Zavoda za transfuziju krvi vrijedan 10.000 eura. Potpisivanju su prisustvovali su ambasador Slovačke Boris Gandel i direktorica Zavoda Gordana Rašović.

Potpisivanje ugovora

“Cilj ove donacije je pomoć u nabavci savremenog automatskog aparata – Separatora za procesiranje jedinica prikupljene krvi i izdvajanje komponenata krvi a što omogućava liječenje pacijenata po savremenim principima usmjerene hemoterapije. Nabavka ovog aparata će doprinijeti unaprijeđenju kvaliteta finalnog lijeka,većoj efikasnosti i sigurnosti u procesu rada u skladu sa usvojenim standardima kvaliteta”, saopšteno je iz Zavoda.

Rašović se najiskrenije zahvalila na podršci i istakla da kontinuirani rad transfuziološke službe u svakoj zemlji i u redovnim uslovima je od izuzetne važnosti za kvalitetno funkcionisanje ukupnog zdravstvenog sistema, a posebno u ovom vremenu pandemije COVID – 19.

“Zato donacija za nabavku ovako važnog aparata koji će omogućiti bržu i efikasniju pripremu komponenata krvi neophodnih za liječenje i zbrinjavanje naših sugrađana, predstavlja veliku pomoć transfuziološkoj službi Crne Gore i ukupnom zdravstvenom sistemu. Ambasada Republike Slovačke je prepoznala značaj sistema transfuzije kao izuzetno značajnog segmenta zdravstvenog sistema, ali i važnog elementa u sistemu obezbjedjivanja kvaliteta zdravstvene zastite i bezbjednosti”, saopštila je ona.

Kao što je zdravlje kapital čitavog društva, dodaje, tako su dovoljne količine bezbjedne krvi neophodne za liječenje pacijenata i zbrinjavanje urgentnih stanja dragocjen resurs i obaveza svih nas.

“Zato se uvaženom ambasadoru, g-dinu Gambelu zahvaljujem još jednom na prepoznavanju važnosti rada transfuziološke službe”, zaključila je ona.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve