Utorak, 23 Jula, 2024
Rubrika:

Skup u Podgorici u sjenci protesta: Građani koje je targetirao BIRN sa transparentima došli u Hilton

U novembru prošle godine, u hibridni napad na Crnu Goru uključila se opskurna organizacija BIRN koja je u saradnji sa koncernom Vijesti, poznatijim kao ''medijska mafija'', (obje oragnizacije u vlasništvu United grupe), objavila sramni izvještaj po kojem su crnogorski građanski aktivisti proglašeni za ekstremiste i nacionaliste

U Podgorici se danas održava konferencija o medijskoj pismenosti, no prisustvo urednika BIRN-a uticalo je da se u hotelu Hilton okupi grupa građana.

Riječ je o onima koji su se prošle godine našli na BIRN-ovom spisku ‘ekstremnih desničara’ koji je kasnije povučen, a usljed kojeg se niko nije izvinio targetiranim akterima.

Učesnici protesta nosili su veliki transprent: BIRN laže, BIRN je targetirao nevine ljude, a na manjim transprentima je pisalo: Mi smo vaše žrtve; BIRN brani SPC; BIRN za koga radiš?… Poruke su bile na engleskom jeziku.

“Zaposleni u kancelariji EU su nam ponudili da uđemo na konferenciju ali bez transparenata, jer je, kako su nam objasnili, to politika hotela i da postavimo pitanja. Međutim, ponudu smo morali odbiti jer na transparentima piše upravo ono što smo imali da kažemo uredništvu BIRN-s koji se poigrao sa našim životima i karijerama, bez da je za godinu odgovorio i na jedan upit ili obraćanje. I to smo vidjeli kao vid sprovođenja agende BIRN-a gdje oni diriguju pravila komunikacije i slobode govora”, saopštili su učesnici protesta.

Urednik BIRN-a Montenegro je Vuk Maraš, a osnivačice ovog medija Dušica Tomović, koja je i tužena, i Marija Ristić koja je, kako je medijima saopšteno, napustila BIRN septembra prošle godine, 15 dana nakon lažnog napada.

Iza lažnog targetiranja ljudi je imenom stala novinarka Vijesti Jelena Jovanović.

U Hiltonu su danas protestovali Kaćuša Krsmanović, Tanja Pavićević, Tijana Lopičić, Maja Miličković i Draško Didi Martinović, a sa demonstrantima je u simboličkoj ravni bila i akademska slikarka Anka Burić koja je za ovu priliku uradila rad “Meta Crna Tačka”.

“Mi nijesmo došli da prekidamo konferenciju niti da se obračunavamo. Naše ljudsko pravo je da dođemo i iskažemo protest”, poručila im je Krsmanović.

Tanja Pavićević je, u izjavi za medije, rekla da se BIRN nikada nije izvinio što su ih uveli u opasnost.

“To je organizacija koja je za godinu, iako su poništili prvu mapu, pustila drugu mapu bez naših imena. Nisu nam se izvinili i nijesu pustili mejl. Očigledno da Evropa smatra da mi kao žrtve treba da pravimo dijalog sa našim dželatima. Ođe imamo sve poruke koje dobro svi znaju. BIRN nema kredibilitet da se bavi medijskom pismenošću zato što lažu. Prvo ročište će ođe biti 30. januara i to sve ide sporo i jo smo na početku. Čekaćemo koliko god je potrebno”, rekla je Pavićević.

Podsjetimo, u novembru prošle godine, u hibridni napad na Crnu Goru uključila se opskurna organizacija BIRN koja je u saradnji sa koncernom Vijesti, poznatijim kao ”medijska mafija”, (obje oragnizacije u vlasništvu United grupe), objavila sramni izvještaj po kojem su crnogorski građanski aktivisti proglašeni za ekstremiste i nacionaliste. Izjednačavanje antifašističkih, građanskih aktivista sa desničarskim grupama siledžija bliskim svetosavskoj sekti (SS) poznatoj pod akronimom SPC, je jasan znak da se tada ”drugosrbijanska” klika uključila u hajku na Crnu Goru.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
30.11.2023-13:37 13:37

Ko je dozvolio ovoj bagri da uđe u CRNU Goru

dragan
30.11.2023-14:22 14:22

Svaka cast Gospodo. Respekt.

Krit
30.11.2023-23:34 23:34

Đubretarka Jelena Grdna kako birnovu špijunicu zovu ne patiše lajat.