U narednom srednjoročnom periodu slijedi 17 projekata izgradnje ili totalne rekonstrukcije vrtića, a ove godine počinju da se grade četiri, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović na današnjem zatvaranju kampanje “Zablistaću u vrtiću”.

“>

,,Ako vodimo računa o tome da su osnovne fizičke potrebe djeteta podmirene, ne postoji niti jedan razlog da istu toliku pažnju ne posvetimo njegovim osjećanjima, načinu na koji se prilagođava drugoj djeci i socijalizuje, te načinima na koje se suočava sa problemima i frustracijom, a u svemu tome vrtić je važna karika. Vrtić djecu uči da da čekaju svoj red, da saslušaju dugog, da su važni, ali da je važan i onaj drugi, te da ih to ne čini manje voljenima”, kazao je Šehović.

On je govorio o važnosti predškolskog obrazovanja kroz podatke da su petnaestogodišnjaci koji su duže pohađali predškolsko obrazovanje bili bolji na PISA testiranjima, kao i da kognitivni razvoj dostiže vrhunac upravo u predškolskom uzrastu.

,,Zato smo samo u posljednje dvije i po godine otvorili 1.500 mjesta za djecu u vrtićima širom Crne Gore. I zato nas čeka 17 novih projekata izgradnje ili totalne rekonstrukcije vrtića, a ove godine očekuje nas početak gradnje četiri vrtića – Rožaje, Pljevlja, Herceg Novi i Podgorica (Blok 6). I kao ministar i kao otac vjerujem u ovo što govorim, jer svakog dana sam u prilici da svoju djecu gledam kako uče nove lekcije, i obične i one životne, da prevazilaze razne situacije i uče se mnogim drugim stvarima sa kojima se ne bi mogli upoznati da borave samo u kućnom okruženju”, zaključio je Šehović.
Direktorica podgoričke predškolske ustanove “Ljubica Popović” Slavica Luburić kazala je da u teoriji i praksi dominiraju mišljenja da je mnogo više razloga za upis djeteta u vrtić nego suprotno.
,,Tu je socijalizacija kao jedan od najvažnijih razloga. Veoma je važno i razvijanje samostalnosti. Stvara se osjećaj pripadnosti grupi. A važno je napomenuti i da su naši vrtići opremljeni savremenim edukativnim materijalima. Naravno, to su samo neki od razloga zbog kojih dijete treba upisati. Jer, kada prođe period adaptacije, možete biti sigurni da ste svoje blago ostavili na lijepo mjesto, na kome se mašta, igra, voli i uči”, istakla je ona.
Direktor predškolske ustanove “Đina Vrbica” Vuk Stanišić, takođe je imao poruku za roditelje.
,,Uložili smo značajne napore da predškolsko vaspitanje učinimo dostupnim svoj djeci i dalje unaprijedimo uslove za boravak, te proširimo kapacitete. Uveli smo i dodatne servise kao što je ,,Škola roditeljstva”. U posljednje vrijeme Ministarstvo prosvjete ulaže u predškolsko obrazovanje više nego ikad i sada ono dobija mjesto koje zaslužuje. Na roditeljima je pak dodatna odgovornost da dijete ne plaše vrtićem, već učine zajedno sve da boravak djeteta u predškolskoj ustanovi bude onakav kakav bi trebalo: zabavan i edukativan”, naveo je on.
Na događaju je učestvovao veliki broj predškolaca sa plesnim tačkama i recitalima, a odigrana je i predstava “Luckasti klovnovi”- Korifej teatar: Anđelija Rondović i Sanja Vujisić.
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve