Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Saradnjom u oblasti inovacija dodatno učvrstiti odnose dvije prijateljske zemlje

Na sastanku je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji, iniciranog još 2016. godine od strane Crne Gore, koji je od izuzetnog značaja za obje zemlje

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović sastala se sa ministrom industrije, zanata, trgovine, istraživanja, tehnologije i pojednostavljivanja propisa San Marina Fabiom Rigijem – članom zvanične delegacije kapetana regenta San Marina Oskara Mina i Paola Rondelija koja ovih dana borave u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori. Na sastanku je dogovoreno potpisivanje Sporazuma o bilateralnoj naučno-tehnološkoj saradnji, iniciranog još 2016. godine od strane Crne Gore, koji je od izuzetnog značaja za obje zemlje.

Imajući u vidu da se i Crna Gora i San Marino nalaze na evropskom putu, kako je saopšteno iz tog resora, ovaj Sporazum je još jedan korak ka ostvarenju tog cilja i dodatnom učvršćenju bilateralnih veza sa prijateljskom zemljom kakva je San Marino.

„Sporazum predstavlja pravni okvir koji omogućava zajedničke istraživačke projekte, mobilnost istraživača iz dvije zemlje, njihovo umrežavanje i zajedničko učešće u regionalnim, međunarodnim i evropskim programima i projektima poput Horizonta Evrope i COSTa“ kazala je Šćepanović dodajući da se njime omogućava i razmjena naučnih informacija i dokumentacije, oragnizacija zajedničkih naučnih konferencija i radionica, seminara i sl.

Ministarka je, kako se navodi, istakla da bi od izuzetnog značaja bilo i uspostavljanje zajedničkih naučno-tehnoloških centara, privremenih naučno-istraživačkih grupa i zajedničkih/privremenih inovacionih i preduzetničkih centara, uključujući i inkubatore što je obuhvaćeno predmetnim Sporazumom.

Rigi je naglasio važnost saradnje u oblastima istraživanja i inovacija između Crne Gore i San Marina.

“On je, takođe, istakao značaj Sporazuma i ocijenio da će isti dati dodatni impuls jačanju odnosa između dvije zemlje”, dodaju iz resora.

Iz ministarstva napominju da su sastanku prisustvovale i Kjara Kardonja, ambasadorka San Marina u Crnoj Gori i Snežana Šćepanović, menadžerka za međunarodnu saradnju i finansiranje Inovacionog fonda Crne Gore, a putem video linka uključio se i Lorenco Spadoni, predsjednik Fonda za inovacije San Marina koji je predstavio aktivnosti njihovog Fonda za podršku stvaranju i razvoju kompanija sa visokim tehnološkim sadržajem kroz stvaranje inkubatora, akceleratora i naučno-tehnoloških parkova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve