Ponedjeljak, 26 Septembra, 2022
Rubrika:

RSE: Sva otvorena pitanja poslije masakra na Cetinju

Nakon tragedije, u javnosti je otvoreno pitanje da li je policija blagovremeno i adekvatno reagovala i u skladu sa situacijom, odnosno da li je mogla spriječiti ubistva tolikog broja građana

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Savjet za građansku kontrolu rada policije i kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, najavili su istragu o postupanju policije u vezi sa tragedijom koja se 12. avgusta dogodila na Cetinju.

U cetinjskom naselju Medovina, u nezapamćenom zločinu ubijeno je 10 osoba, dok je šest ranjeno. Nakondano je ubijen i napadač Vuk Borilović. O njegovim motivima nema zvanične ocijene.

Među ubijenima je dvoje djece, a u razmjeni vatre sa napadačem ranjen je i jedan policajac.

Više državno tužilaštvo (VDT) u Podgorici formiralo je predmet povodom tih događaja.

Nakon tragedije, u javnosti je otvoreno pitanje da li je policija blagovremeno i adekvatno reagovala i u skladu sa situacijom, odnosno da li je mogla spriječiti ubistva tolikog broja građana.

Advokat Veselin Radulović uvjeren je, kako iznosi u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), da je bilo propusta u djelovanju policije i da bi zbog toga njeni čelnici trebalo da podnesu ostavke.

“Postoji objektivna i moralna odgovornost rukovodstva policije, ali nažalost to se u Crnoj Gori ne dešava. Ne znam šta još nakon ovoga treba da se desi da bi neki rukovodilac preuzeo objektivnu i moralnu odgovornost za dešavanja u svom resoru i podnese ostavku.”

Nepoznato o akciji policije na Cetinju

• Nije u potpunosti poznato tačno vrijeme kada je policije primila prvi poziv o pucnjavi u Cetinju. U policijskom saopštenju se tvrdi da je prvi poziv bio u petak 12. avgusta u 15.30, a da su službenici policije na licu mjesta bili tri minuta kasnije.

Naknadno je u dijelu medija objavljen listing poziva policiji, u kojem je stajalo da je policija obaviještena u 15.22 časova.

U reakciji policije na ovu informaciju je navedeno da će biti “preduzete dodatne provjeru poziva i usklađenosti registratora vremena na (policijskom) registrofonu i uređaja sa kojih su građani pozivali, kao i dalje provjere listinga.”

• U javnosti je postavljeno pitanje da li su službenici policije, koji su ušli u okršaj sa masovnim ubicom Borilovićem, bili adekvatno opremljeni zaštitnim prslucima, dugim cijevima i ostalom opremom.

Policija je saopštila da je “u trenutku prijave upotreba vatrenog oružja u gradu bilo je angažovano 12 službenika policije, dok je, naknadno angažovano još 10 policijskih službenika”.

• Uz to otvoreno je pitanje da li je na lice mjesta ranije mogla stići specijalna protivteroristička jedinica policije koja je obučena za ovakve vrste prijetnji. U posljednjem policijskom saopštenju se navodi da su specijalne jedinice stigle na lice mjesta neposredno nakon što je desetostruki ubica likvidiran.

Vještačenjem će se tek utvrditi ko je ubio napadača Borilovića – da li policija ili građanin Cetinja. Tužiteljka Andrijana Nastić je u prvoj izjavi medijima tokom uviđaja saopštila da se sumnja da je Borilovića “ubio sugrađanin”.

Da li će ministar podnijeti ostavku?

Ministarstvo unutrašnjih poslova formiraće Komisiju koja će ispitati postupanje policije u odnosu na tragični događaj na Cetinju, najavio je ministar Filip Adžić.

“Mnogo je dezinformacija koje su se pojavile u javnosti, svi ljudi koji su bili na licu mjesta moći će da posvjedoče o tome ko je kako postupao. Naši organi unutar Uprave policije i MUP-a ispitivaće postupanje pripadnika policije”, kazao je Adžić za Televiziju Crne Gore.

Adžić nije odgovorio na pitanje da li razmišlja o ostavci, već je ukazao na probleme i ograničenja u radu policije:

“Ja nijesam zadužen za operativni rad policije. Ono što policija radi na terenu apsolutno ne zavisi od ministra. Moj posao je da ispitam svu odgovornost, upotrijebim sve mehanizme i ispitam da li je bilo propusta policijskih službenika”, naveo je Adžić.

RSE je od Uprave policije zatražio odgovor na pitanje da li je Unutrašnja kontrola počela istragu o postupanju policije na dan tragedije na Cetinju i kada bi crnogorska javnost mogla da bude upoznata sa rezultatima.

Odgovore još nijesu dobili.

Postupanje policije provjerava i Savjet za građansku kontrolu

Iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije je potvrđeno za RSE da prikupljaju relevantne podatke u odnosu na postupanje policije na Cetinju.

Iz Savjeta nisu željeli da govore o konkretnim podacima zbog činjenice što se u javnosti šire i dezinformacije o samom događaju.

Nezvanično je za RSE rečeno da postoje i nove informacije koje tek treba provjeriti kao što je na primjer vrijeme obavještenja upućeno policiji da je u cetinjskom naselju Medovina došlo do pucnjave.

“U narednih 15 dana, odnosno do 1. septembra bi trebalo da dobijemo određene odgovore Uprave policije o događaju”, saopšteno je iz Savjeta.

I Ombudsman će analizirati postupanje policije

Kancelarija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore uključiće se u istragu svih okolnosti pod kojima se tragedija dogodila ali i postupanja policije u dijelu njene obaveze da zaštiti živote građana.

To je za RSE saopštio Ombudsman, Siniša Bjeković:

“Naravno da ćemo se uključiti u mjeri onoga što su naše nadležnosti. Molimo građane za strpljenje i vrijeme koje je potrebno da se u najkraćem roku utvrde sve činjenice i da na taj način pomognemo rasvjetljavanju svih okolnosti.”

Na pitanje RSE da li su od policije i tužilaštva već zatražili neke informacije, Bjeković kaže da će to učiniti vrlo brzo:

“Brojne su informacije i komentari u medijima i zato smatramo da treba ostaviti par dana da bi smo utvrdili šta je to što ćemo od nadležnih zatražiti i koga bi sve trebalo da kontaktiramo. Osim policije, kontaktiraćemo i sve druge subjekte i građane koji bi mogli da nam pruže relevantne podatke.”

Šta je potrebno objasniti?

Tragedija na Cetinju aktuelizovala je sve probleme u radu policije koje taj sektor vuče od ranije, poput tehničke neopremeljnosti, loše korodinacije i upitne sposobnosti da u hitnim situacijama reaguje na vrijeme i efikasno, kaže za RSE advokat Veselin Radulović.

“Nekoliko policajaca poslati su na lice mjesta, a nijesu bili opremljeni iako se znalo da tamo neko ubija sve redom i puca na policiju. Kada su specijalci stigli iz Podgorice sve je bilo gotovo. Naravno da autima nijesu mogli doći prije, ali zašto nije korišten helikopter MUP-a kojim bi stigli za 10 minuta?”, navodi Radulović.

“Neprihvatljivo je, da se šef policije, video porukom oglasi pet sati nakon tragedije”, kaže Radulović dodajući da je policija morala od samog početka da obavještava javnost šta se dešava i upozorava građane da ne prilaze mjestu gdje se nalazi naoružani napadač.

Izostanak tih poteza, smatra Radulović ukazuje na lošu koordinaciju unutar same policije ali i prema građanima i ukupnoj javnosti.

Nakon desetostrukog ubistva na Cetinju, u Crnoj Gori je proglašena trodnevna žalost.

To podrazumijeva da su zastave spuštene na pola koplja, mediji ne emituju zabavni programski sadržaj i da se odgađaju sve kulturne i muzičke manifestacije u zemlji.

Najnovije

Sjutra oblačno i kišovito

Oblačno i kišovito. Često umjerena do jaka kiša, a tokom noći i pljuskovite padavine praćene jakim vjetrom. U većem dijelu zemlje se očekuju obilne...

GI Sačuvajmo Sinjajevinu: Sakupljeno preko 200 kesa komunalnog otpada

Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu juče je uz, kako navode iz te inicijative, svesrdnu pomoć Opštine Mojkovac i njenog komunalnog preduzeća “Gradac”, organizovala akciju čišćenje...

Kompanija Spejs eks lansirala 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu

Kompanija Spejs eks (SpaceX) lansirala je 52 Starlink satelita u Zemljinu orbitu. Kako se navodi na sajtu SpaceX, lansiranje je bilo u subotu, 24. septembra...

U brodolomu u Bangladešu najmanje 23 mrtvih

Najmanje 23 osobe su danas poginule i oko 25 se vodi kao nestalo nakon što je čamac potonuo u reci Karotoa, na sjeveru Bangladeša,...

Nosilac liste SD u Baru Branislav Nenezić, na listi privrednici, najbolji sportisti, profesori…

Nosilac liste Socijaldemokrata za lokalne izbore u Baru, koji će biti održani 23. oktobra, biće Branislav Bane Nenezić, profesor fizičkog vaspitanja i predsjednik opštinskog odbora...

Najčitanije

Povezano

Cetinje šetalo za Ukrajinu

Sedmoga mjeseca rata u Ukrajini građanke i građani Cetinja zajedno s Ukrajinkama i Ukrajincima su ponovnim okupljanjem dali podršku herojskome ukrajinskom narodu u borbi...

Gradonačelnici Prijestonice Cetinje i Sijene dogovorili bratimljenje

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković sastao se danas u Sijeni sa Luiđijem De Mosijem, gradonačelnikom Sijene, sa ciljem uspostavljanja saradnje i priprema za potpisivanje Sporazuma o bratimljenju...

Cetinje: Postavljen video nadzor u parkovima i na ulazu u grad

Prijestonica Cetinje je postavila video nadzor na četiri lokacije u gradu u cilju zaštite lica, imovine, mobilijara i javne infrastrukture. Kako je saoppšteno iz Prijestonice,...

Cetinje: Započela izgradnja novog parkinga u naselju IV jul

Sekretarijat za investicije i održivi razvoj započeo je realizaciju izgradnje novog parkinga u naselju IV jul, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje. Pored parkinga biće uređeni...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve