Četvrtak, 23 Maja, 2024
Rubrika:

Cetinjski forum od 22. do 24. aprila na FCJK: Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost

Projekat je podržan od strane Western Balkans Funda

Na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost od 22. do 24. aprila 2024. godine realizovaće se Treći Cetinjski forum, jedinstvena platforma koja okuplja eminentne naučnike, profesore, aktiviste i diplomate iz regiona i svijeta, saopšteno je iz te institucije.

“Pokrenut prije tri godine od strane Fakulteta za crnogorski jezik i književnost i Crnogorskog PEN centra, Cetinjski forum postao je epicentar inspirativnih razgovora o ključnim društvenim temama”, ističe se u saopštenju.

Naglašava se da ovogodišnji forum čija je tema Oštra i meka moć na Zapadnom Balkanu: Demokratija, obrazovanje, bezbjednost ima za cilj bolje povezivanje i razmjenu mišljenja o gorućim društvenim i strateškim temama koje se tiču Crne Gore i regiona Zapadnog Balkana.

“U kontekstu evropskih integracija, ruske agresije na Ukrajinu, rata u Gazi te političkih i bezbjednosnih izazova u svijetu, Forum će biti mjesto đe će se susresti univerzitetski profesori, političari, aktivisti i novinari, intelektualci različitih profila, kako bi zajedno pokrenuli rasprave o svijetu u kojem živimo i potražili putanje do svijeta kojem težimo. Forum ove godine realizujemo u suorganizaciji s Fakultetom političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Akademijom za demokratski razvoj iz Novog Sada i WestBalkanNetom: Regionalnim forumom za demokratiju, pomirenje i strateške analize s Cetinja”, piše u saopštenju.

Projekat je podržan od strane Western Balkans Funda.

Svrha ovoga događaja je, dodaju, povezivanje istaknutih intelektualaca iz regiona i obezbjeđivanje neophodne platforme za promociju društvenoga dijaloga na temu medijskih manipulacija i dezinformacija, etiketiranja i targetiranja građanskog aktivizma, modelima političke instrumentalizacije religijskih organizacija i ostale teme koje opterećuju crnogorsko društvo i region.

Program je organizovan kroz devet panela u okviru kojih će učestvovati: Tomáš Petříček (Prag), Vesna Pusić (Zagreb), Roman Jakič (Ljubljana), Ahmet Shala (Priština), Dinko Gruhonjić (Novi Sad), Fatmir Mediu (Tirana), Jasmin Mujanović (Los Anđeles), Siniša Vuković (Vašington), Josip Juratović (Berlin), Federica Woelk (Brisel), Sead Turčalo (Sarajevo), Jakub Klepal (Prag), Olivera Komar (Podgorica), Janusz Bugajski (Vašington), Jakub Landovský (Brisel), Edina Bećirević (Sarajevo), Robert Barić (Zagreb), Balša Božović (Novi Sad), Adelheid Wölfl (Beč), Avdullah Hoti (Priština), Daliborka Uljarević (Podgorica), Nemanja Batrićević (Podgorica), Ivana Stradner (Vašington), Aleksej Kišjuhas (Novi Sad), Andrej Nikolaidis (Ulcinj), Aleksandra Đurić-Bosnić (Novi Sad), Janko Ljumović (Cetinje), Tomislav Marković (Beograd), Sonja Biserko (Beograd), Jovan Ulićević (Podgorica) i mnogi drugi…

Nakon izlaganja, predviđene su diskusije.

Program počinje u 10 h u Sali 1 Fakulteta za crnogorski jezik i književnost, a obezbijeđen je i prijenos uživo na zvaničnom YouTube kanalu Fakulteta (https://www.youtube.com/@fcjk).

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve