Petak, 8 Decembra, 2023
Rubrika:

Resor Kovača: Žalimo zbog saopštenja TS, postali posebno osjetljivi kad im se uputi dobronamjerna kritika

Iz Tužilačkog savjeta prethodno su pozvali političke i društvene subjekte da se ''uzdrže od izjava kojima se vrši pritisak na tužioce''

Tužilački savjet (TS) i vršioci dužnosti VDT-a nisu se oglašavali kada su dobijali zaslužene pohvale i podršku za njihov rad, ali su očigledno, postali posebno osjetljivi kad im se uputi dobronamjerna kritika ili poziv da državna tužilaštva treba da rade posao koji od njih očekuju građani ove države, poručili su iz Ministarstva pravde u reagovanju na današnje saopštenje TS-a.

Iz Tužilačkog savjeta prethodno su pozvali političke i društvene subjekte da se “uzdrže od izjava kojima se vrši pritisak na tužioce”.

“Ministarstvo pravde žali zbog današnjeg saopštenja Tužilačkog savjeta (a čija sadržina je donijeta većinom glasova) jer smatramo da niti jedna organizacija ili pojedinac, ne treba da budu lišeni kritike i suda javnosti, a samim tim ni državno tužilaštvo.  Ministarstvo pravde je nebrojeno puta dalo jasnu i konkretnu podršku SDT-u i GST-u, ali to ne znači da su svi državni tužioci i sve strukture u državnotužilačkoj organizaciji jednako uspješne i kvalitetne. Naprotiv”, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Osim toga, još jednom podsjećaju Tužilački savjet da, kako kažu, sloboda izražavanja podrazumijeva i pravo svih, pa i članova Vlade i političara, “da iznose svoja mišljenja i stavove po brojnim pitanjima, a samim tim i o radu državnog tužilaštva”.

“Uostalom, zar treba da ćutimo ako smo nezadovoljni postupanjem državnog tužilaštva, kao što je prethodni režim ćutao ili još gore podržavao svako postupanje ,,Katnićevog tužilaštva“? Takođe, ako organ koji treba da goni počinioce najtežih krivičnih djela nije u stanju da se izbori sa kritikom političara, pitamo se, kako će se nositi sa drugim vrstama ,,uticaja na njihov rad?“ Odgovor se, bojimo se, sam nameće. Podsjećamo i da se Tužilački savjet i vršioci dužnosti VDT-a nisu oglašavali kada su dobijali zaslužene pohvale i podršku za njihov rad, ali su očigledno, postali posebno osjetljivi kad im se uputi dobronamjerna kritika ili poziv da državna tužilaštva treba da rade posao koji od njih očekuju građani ove države”, dodaju iz resora ministra Marka Kovača.

Iz Ministarstva pravde su pozvali državnotužilačku organizaciju “oličenu u aktuelnoj v.d. VDT-a” da, kako su naveli, “energiju za pripremu saopštenja zamijeni komunikacijom sa javnošću”.

“Na način koji to građani očekuju i da u najhitnijem roku da odgovore na pitanja koja zanimaju najveći dio Crne Gore. Željno očekujemo takvo saopštenje iako sumnjamo da će ga biti jer je očigledno veći problem kritika za nerad nego odsustvo aktivnosti”, zaključuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve