Nastavljaju se prijave građana koji tvrde da su u gradskoj sredini u Pljevljima bili žrtve ujeda pasa lutalica. Iz preduzeća za pružanje komunalnih usluga portal PV informer je dobio informaciju da se sve čini da se smanji broj pasa lutalica na ulici i da su službe stalno na terenu, posebno u užem dijelu grada, oko škola i dječijih vrtića. Kapaciteti azila za pse su popunjeni i to predstavlja najveći problem u njihovom radu, kao i mali broj izvršilaca na terenu i slaba tehnička opremljenost.

DOO “Komunalne usluge”, koje upravlja azilom više puta se obraćalo osnivaču za proširenje kapaciteta. Iz ovog preduzeća kažu da veliki problem predstavlja i nepoštovanje Zakona koji se odnose na držanje i zaštitu životinja, posebno kućnih ljubimaca. Oni su više puta ukazivali da je neophodno da se na nivou Opštine izrade baze podataka o broju napuštenih pasa. Pored toga problem predstavlja i činjenica da se u azil za pse lutalice smještaju i napuštene životinje sa područja opštine Žabljak iako azil nije u mogućnosti da primi sve napuštene životinje iz pljevaljske opštine. Takvih intervencija na poziv komunalne policije iz Žabljaka je bilo i u prošloj godini, a u ovoj godini u azil je smješteno 5 pasa lutalica sa područja žabljaka koji su ubrzo udomljeni.

Peđa Babić iz azila za pse kaže da mnogi nesavjesni građani svoje kućne ljubimce i njihovu štenad ostavljaju na prilazima azilu za pse, a imaju i indicije da se u Pljevlja pod okriljem noći dovoze i psi lutalice iz drugih opština. Služba pored rada na području grada je po pozivu mještana sa seoskog područja u predhodnom periodu intervenisala u Crljenicama, Odžaku i Popovom dolu gdje je zabilježen ujed od strane lovačkog psa nepoznatog vlasnika.

Služba radi na hvatanju životinja u noćnoj smjeni jednom nedeljno i dva puta nedeljno u ranim jutarnjim satima kad nema građana na ulicama. Često rade i mimo smjene po pozivu građana, piše PV portal.

U martu mjesecu ekipe na terenu su uhvatile 33 odrasla i osam štenadi pasa lutalica. Trenutno u azilu za pse je smješteno 87 pasa lutalica a boksovi za 13 pasa su ostavljeni za pse koji su pokazali agresivnost ili su izvršili ujede građana pa se u takvim slučajevima smještaju na posmatranje od strane veterinarske službe “Karanfilovski” sa kojom nadležni iz azila za pse imaju odličnu saradnju kao i sa pripadnicima Komunalne policije.

Iz Hitne službe Doma zdravlja u Pljevljima PV portal nije mogao dobiti informaciju koliko se građana u 2019. godini javilo ovoj zdravstvenoj ustanovi sa povredama od ujeda pasa lutalica već su ih uputili da se obrate nadležnoj službi u Podgorici. Redakcija PV Informera se elektronskom poštom obratila JZU Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore i zatražila relevantne podatke o broju građana Pljevalja koji su u 2019. godini bili žrtve ujeda pasa lutalica i po dobijanju informacija će podatke prezentovati javnosti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve