Petak, 24 Marta, 2023
Rubrika:

Prijetnju da će TQ Plaza odletjeti u vazduh poslao Vladislav Podznjakov

Zanimljivo je i da se Podznjakov u žiži našao baš u martu, nakon što je zagrebački Jutarnji list u tekstu ''Zloglasna skupina rasista, ženomrzaca i homofoba vodi Putinove ratove iz – Podgorice'' obznanio da je vođa ove grupe Vladislav Podznjakov stanovnik glavnog grada Crne Gore odakle širi mržnju i slavi rusku invaziju na Ukrajinu, te širi dezinformacije o tom ratu o čemu je Pobjeda pisala.

Mejl prijeteće sadržine da će, ako sve televizijske stanice u Crnoj Gori ne budu izvještavale afirmativno o agresiji Rusije na Ukrajinu, TQ Plaza u Budvi biti raznešena upućen je u neđelju na adresu kabineta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića, ali su oni tu informaciju, kako tvrde izvori Pobjede, sa policijom podijelili tek u poneđeljak veče, kada su specijalne jedinice hitno upućene u ovaj grad, višespratnica odmah evakuisana, ali srećom se ispostavilo da je dojava bila lažna?!

Sagovornici Pobjede iz ANB kažu da je prijeteću poruku potpisao ruski državljanin, ekstremista koji je do skoro boravio u Crnoj Gori, Vladislav Podznjakov.

“Čim je policija obaviještena specijalni tim upućen je u Budvu, u ponedjeljak oko 19 sati. TQ Plaza je ispražnjena, a pretraga je trajala nekoliko sati, do kasno u noć. Eksplozivnih naprava nije bilo”, rekao je Pobjedi izvor iz Uprave policije.

Jedan od funkcionera Uprave policije nije mogao da kaže više detalja o akciji u Budvi, pa ni da potvrdi ili demantuje nezvanična saznanja Pobjede da je dojava stigla u ANB u neđelju, a da su oni policiju obavijestili tek u poneđeljak popodne, te da je prijeteću poruku potpisao Podznjakov.

Podznjakov je, kako tvrde izvori iz ANB, u poruci naveo da je minirana čitava Plaza i da će eksplozija biti razorna ako se njegovom zahtjevu ne izađe u susret.

Interesantno je da je Vukšić tri dana prije prijetećeg mejla, u četvrtak, 24. marta, gostujući na Televiziji Vijesti, rekao da „opasnost od miješanja stranih službi u crnogorske političke prilike dolazi od država koje nijesu partnerske, a jedna od njih je Rusija“.

To je bilo prvi put, od kada je preuzeo funkciju direktora ANB, da pravi otklon od ruskih uticaja.

Zanimljivo je i da se Podznjakov u žiži našao baš u martu, nakon što je zagrebački Jutarnji list u tekstu „Zloglasna skupina rasista, ženomrzaca i homofoba vodi Putinove ratove iz – Podgorice“ obznanio da je vođa ove grupe Vladislav Podznjakov stanovnik glavnog grada Crne Gore odakle širi mržnju i slavi rusku invaziju na Ukrajinu, te širi dezinformacije o tom ratu o čemu je Pobjeda pisala.

Odmah su reagovali iz Građanske inicijative „21. maj“, podnijeli prijavu protiv Podznjakova i zatražili hitne provjere povodom njegovog boravka u Crnoj Gori.

“Imajući u vidu činjenice da je Podznjakov bio vođa ekstremističke organizacije „Muška država“, kojoj je na području Ruske Federacije pravosnažnim sudskim odlukama zabranjen rad, a on od tada napuštio tu zemlju i nastanio se u Podgorici, zatražili smo da se bez odlaganja utvrdi da li njegov dalji boravak u Crnoj Gori može predstavljati opasnost po bezbjednost Crne Gore i njenih građana”, saopštio je 15. marta građanski aktivista i funkcioner „21. maja“ Aleksandar Saša Zeković.

MUŠKA LEGIJA 

Ekstremistička organizacija kojom rukovodi Podznjakov zove se „Muška država“, a bila je toliko toksična i destruktivna, kako su mediji objavili, da ju je u oktobru prošle godine i Moskva zvanično zabranila.

Od tada se na Telegram kanalu predstavljaju kao „Muška legija“, a kada su ruske snage nakon agresije na Ukrajinu pogodile televizijski toranj u Kijevu, objavili su fotografiju uz natpis: ,,Prekrasno!“. Dodatni komentari slavili su razaranje: ,,Je**no brišemo pod sa Ukrajincima!“.

Kako je pisao Jutarnji, kada su se nekoliko sati kasnije na društvenim mrežama pojavili snimci ljudskih žrtava vazdušnog napada, Podznjakov je napisao da je sve to ,,lažno“.

Tokom 2020. godine, prije nego što ih je ruski sud proglasio ekstremističkom organizacijom, upuštili su se u niz akcija kojima su se obračunavali sa onima koji se ne uklapaju u njihovu viziju nacional-patrijarhata.

Članovi grupe, pisao je Jutarnji, objavili su rat svemu što doživljavaju kao ,,prijetnju Rusiji“, a svoju mržnju prema svemu što je ,,nerusko“ pakuju u ekstremnu desničarsku ideologiju koju nazivaju nacionalističkim patrijarhatom.

U jednoj od kampanja su maltretirali i slali prijetnje kompanijama u čijim reklamama se pojavljuju crni glumci, glumice i manekenke. U drugoj su objavili privatne podatke članice ruskog benda Pusi Rajot, koja se zbog toga našla na meti prijetnji i maltretiranja. Redovno su slali i prijetnje ruskim ženama koje su u vezama sa muškarcima iz drugih država.

Ekstremističku grupu Vladislava Podznjakova godinama istražuje kanadski novinar Majkl Kolborn kojem je, na pitanje zašto se na njegovom kanalu nalazi toliko antisemitskog i nasilnog sadržaja, odgovorio: ,,Mi se borimo protiv ukrajinskog nacizma. Zar ga ti podržavaš?“. Potom mu je poslao snimak proruskog protesta, rekavši da je riječ o protestu u Podgorici.

Interesantno je da se crnogorske službe bezbjednosti nijesu oglašavale povodom boravka Podznjakova u našoj zemlji, iako se radi o opasnom ekstremisti.

OPASNA PORUKA 

Ali se zato on „glasnuo“ i to brutalnom prijetećom porukom da će raznijeti TQ Plazu, ako crnogorske televizije ne podrše rusku agresiju na Ukrajinu.

Zašto je izabrao da poruka bude upućena baš preko Agencije za nacionalnu bezbjednost i to svega tri dana nakon što je direktor ove institucije Dejan Vukšić saopštio da „opasnost od miješanja stranih službi u crnogorske političke prilike dolazi od država koje nijesu partnerske, a jedna od njih je Rusija“, za sada je tajna.

Moguće zbog toga što je Vukšić ovom izjavom iznevjerio očekivanja prosrpskih i proruskih politika koje su ga i dovele na funkciju.

Vukšić je u ANB završio kao prosrpski i proruski kadar, blizak Crkvi Srbije, a na poziciju direktora crnogorske obavještajne službe stigao je sa mjesta predsjednika Skupštine opštine Kotor. Za tu poziciju preporučilo ga je to što je bio nosilac liste prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta na lokalnim izborima u ovom gradu održanim kada i parlamentarni u avgustu 2020. godine.

Na mjestu predsjednika SO Kotor nije se dugo zadržao, jer poslije svega nekoliko mjeseci, nova vlast postavila ga je za čuvara crnogorske nacionalne bezbjednosti. To imenovanje osim što je bilo nezakonito, pogotovo što je Vukšić na poziciju imenovan sa političke funkcije, a prethodno je bio nosilac liste jedne političke organizacije, za ovu visoku državnu poziciju nije ga nikako mogla preporučiti ni njegova advokatska karijera, jer je zastupao visokopozicionirane članove mafijaškog kavačkog klana, ali i ruske biznismene.

Nova prosrpska i proruska crnogorska vlast, međutim, sve te činjenice je prenebregnula i državne tajne i nacionalnu bezbjednost predala u ruke ovom čovjeku.

Parlamentarna većina koja je Dejanu Vukšiću obezbijedila jednu od ključnih pozicija u državi više ne postoji, prosrpska i proruska Vlada Zdravka Krivokapića, kojoj je ovaj Kotoranin bio odan, odlazeća je, a Vukšiću se moguće je još ne odlazi i otklonom od Rusije i njenih „igrača“ u našoj zemlji pokušava da sačuva funkciju i u vladi mandatara Dritana Abazovića, ako je bude.

Moguće da je Vukšić baš zato i „vagao“ od neđelje, vjerujući da je dojava o eksplozivu u TQ Plaza lažna, treba li sa policijom da podijeli tu informaciju. Nije bio siguran ide li mu u korist ili ne.

 

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve