Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

Potpisan Memorandum o uspostavljanju Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan

Inicijativa je finansirana od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira je Njemačka razvojna agencija GIZ, uz tehničku podršku Mreže lokalnih zajednica Jugoistočne Evrope NALAS

Delegacija Glavnog grada, koju je predvodila sekretarka za saobraćaj Lazarela Kalezić, boravila je u službenoj posjeti Gradu Sarajevu, povodom potpisivanja Memoranduma o razumijevanju o uspostavljanju Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan.

Kako je saopšteno iz Glavnog grada, gradonačelnici Bara, Leskovca, Svetog Nikole, Elbasana, Mostara i Sarajeva, te predstavnici gradova Podgorica, Priština i Novi Pazar, u prisustvu dr Daniel Stinsky, predstavnika njemačke ambasade u Sarajevu i dr Natalije El Hage, direktorice GIZ ureda u Sarajevu, okupili su se danas kako bi ozvaničili uspostavljanje Mreže gradskih projektnih timova za Zapadni Balkan.

Grad Sarajevo, kako se navodi, inicirao je uspostavljanje Mreže gradova, koja će raditi na osnaživanju gradskih timova u procesu pristupanja EU i drugim fondovima, te koja će rezultirati zajedničkim aplikacijama i projektima koji su od koristi za sve građane.

Foto: Glavni grad
Foto: Glavni grad

Inicijativa je finansirana od strane Federalnog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ), a implementira je Njemačka razvojna agencija GIZ, uz tehničku podršku Mreže lokalnih zajednica Jugoistočne Evrope NALAS.

“Gradonačelnici i predstavnici devet gradova složili su se da ova Mreža ima veliki potencijal da doprinese razvoju regije Zapadnog Balkana, budući da se gradovi suočavaju sa sličnim izazovima i problemima, a dostupni međunarodni fondovi doprinose unapređenju kvaliteta života u našim zajednicama. U planu su konkretne mjere za jačanje transparentnosti, vladavine prava i kvaliteta javne uprave u različitim oblastima. Stvaranjem Mreže gradova ova inicijativa okuplja projektne timove i donositelje političkih odluka u okviru uzajamnog učenja, razvija i implementira zajedničke projektne prijedloge, te jača partnerstva i razmjenu s drugim pobratimskim gradovima u Srednjoj i Zapadnoj Evropi”, ističu iz Glavnog grada.

Kapacitet povlačenja sredstava iz fondova od strane lokalnih vlasti ostaje, naglasili su, jedno od relevantnih pitanja u procesu pristupanja EU, kao potencijal za poboljšanje lokalnih javnih usluga. Učenjem i saradnjom gradovi mogu osnažiti svoje timove i iskoristiti raspoložive resurse u korist svojih građana.

“Delegacija je, takođe, učestvala u radnom sastanku na temu EU projekti, gradska mreža za Zapadni Balkan, u organizaciji Grada Sarajeva, NALAS-a i GIZ-a. Na sastanku su prezentovane dosadašnje aktivnosti koje je na ovom planu sproveo tim Glavnog grada koji se bavi apliciranjem i sprovođenjem EU projekata, te njihovi planovi za naredni period”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve