Nedjelja, 24 Septembra, 2023
Rubrika:

Potpisan memorandum: Naši pomorci mogu da rade na brodovima pod zastavom UK

Međunarodna pomorska organizacija je usvojila Konvenciju o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i vršenje brodarske straže pomoraca

Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, koji je potpisan, omogućiće da naši pomorci mogu da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući i pripadnike Crvene zastavničke grupe, koji postupaju u ime Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, naglasili su u Ministarstvu kapitalnih investicija.

Ovim Memorandumom se, kako dodaju, potvđuje da su uvjerenja koja pomorcima izdaju Crna Gora i Ujedinjeno Kraljevstvo potpuno u skladu sa STCW konvencijom.

“Stručnost u obavljanju pomorskih poslova pomoraca je najkritičniji faktor u sigurnosnom i efikasnom upravljanju brodovima i ima direktan uticaj na sigurnost života na moru i zaštitu morske sredine. Upravo iz tog razloga Međunarodna pomorska organizacija je usvojila Konvenciju o standardima obuke, izdavanju uvjerenja i vršenje brodarske straže pomoraca (STCW Konvencija), od 7. jula 1978. godine, a Crna Gora je istu prihvatila sukcesijom u oktobru 2006. godine. Potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Crne Gore i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva znači da će naši pomorci moći da zasnuju radni odnos na brodovima koji plove pod zastavom Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući pripadnike Crvene zastavničke grupe”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Iako je Crna Gora na bijeloj listi Evropske Unije kada je u pitanju obuka pomoraca i priznavanje serifikata koje izdaje naša država, kako objašnjavaju, pomorske administracije pojedinih zemalja, preko agencija za ukrcaj pomoraca zahtijevaju neizostavno posjedovanje ovakvih bilateralnih memoranduma kako bi naši pomorci mogli da nađu zaposlenje.

“Smatramo izuzetno značajnim prihvatanje ovih memoranduma o razumijevanju koji će omogućiti da naši pomorci sačuvaju poslove na stranim kompanijama i napreduju na njima u skladu sa pravilima STCW Konvencije. Podsjećamo da slične memorandume Crna Gora ima potpisane sa (11 zemalja): Antigvom i Barbudom, Norveškom, Bahamima, Japanom, Hong Kongom, Italijom, Svetim Vincentom i Grenadinima, Portugalom, Danskom, Kraljevinom Holandijom i Grčkom”, naglašavaju u Ministarstvu.

Članovi Crvene zastavničke grupe su Ujedinjeno Kraljevstvo, Krunske zemlje (Ostrvo Man, Grenzi i Džerzi) i prekomorske teritorije Velike Britanije (Angvila, Bermuda, Britanska Djevičanska Ostrva, Kajmanska Ostrva, Foklandska Ostrva, Gibraltar, Montserat, Sveta Helena i ostrva Turks i Kejkos) koja vode brodarske registre iz svoje nadležnosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve