Subota, 23 Januara, 2021
Rubrika:

Policija identifikovala osobu koja je prijetila Abazoviću preko društvenih mreža

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je u odgovoru Savjetu za građansku kontrolu rada policije istakao da shodno zakonu, Dritan Abazović i svi oni koji posjeduju bilo kakve informacije o njegovoj ugroženosti imaju mogućnost da obavijeste nadležne državne organe o eventualnim saznanjima

Uprava policije obavijestila je Savjet za građansku kontrolu rada policije da je identifikovala osobu koja je putem društvenih mreža prijetila predsjedniku Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću, naglasivši da se ta osoba nalazi u inostranstvu.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović je u odgovoru Savjetu za građansku kontrolu rada policije istakao da shodno zakonu, Dritan Abazović i svi oni koji posjeduju bilo kakve informacije o njegovoj ugroženosti imaju mogućnost da obavijeste nadležne državne organe o eventualnim saznanjima.

Kako je dodao, na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, te podgoričke i barske policije, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Abazoviću ugrožena bezbjednost.

Navodi i da se 27. novembra sastao sa predstavnicima policije iz Albanije i Kosova, koji su kazali da do sada ne postoje operativna saznanja niti konkretne informacije o ugroženosti bilo kog crnogorskog građanina ili političkog lidera.

Osvrnuo se na navode Gradanskog pokreta URA da je Abazoviću ugrožena bezbjednost, te kazao da Uprava policije u kontinuitetu preduzima zakonom propisane aktivnosti na Abazovićevoj zaštiti.

Veljović je naglasio da je izvršni direktor GP URA Zoran Mikić 3. septembra Upravi policije podnio zahtjev za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Abazovića i njegove imovine. Uprava policije je, kaže, taj zahtjev proslijedila Agenciji za nacionalnu bezbjednost, jer je shodno Odiuci o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije taj državni organ nadležan za izradu bezbjednosne procjene stepena ugroženosti.

Kako dodaje, Uprava policije je pristupila i aktivnostima iz svoje nadležnosti u cilju prikupljanja saznanja o ugroženosti Abazovića, te zahtjev za prikupljanje operativnih podataka i saznanja u vezi sa tim strane Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata uputila Sektoru kriminalisticke policije, Centru bezbjednosti Podgorica i Centru bezbjednosti Bar.

Uprava policije, ističe on, u periodu od podnijetog zahtjeva preduzima operativne mjere i radnje u cilju zaštite Abazovića.

Zoran Mikić je pozvan u Upravu policije radi sastanka sa pomoćnikom direktora Uprave policije Draganom Blagojevićem.

“On je tom prilikom upoznat o preduzetim mjerama i radnjama iz domena Uprave policije na okolnosti zahtjeva za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Dritana Abazovića, Sastanak je održan 22. septembra 2020. godine. Upravi policije je Agencija za nacionalnu bezbjednost dostavila dokument u kojem je naznačeno da na osnovu svih podataka kojima raspolazže taj državni organ ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost. Takođe, na osnovu prikupljenih podataka Sektora kriminalističke policije, Centra bezbjednosti Podgorica i Centra bezbjednosti Bar, ne postoje operativni podaci i saznanja koji ukazuju da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost”, ukazao je Veljović.

Sa tim je upoznat i Mikić, kom je saopšteno da će nadležne bezbjednosne službe nastaviti sa prikupljajanjem svih podataka i saznanja koja se tiču bezbjednosti Abazovića, te da će se ti podaci centralizovati, sagledavati, procjenjivati, i da će, ukoliko se za tim ukaže opravdana potreba, uz međusobnu komunikaciju sa Mikićem i Abazovićem, Uprava policije preduzeti i druge potrebne mjere i radnje iz domena svoje nadležnosti.

Osim toga, dodaje Veljović, Mikiću je saopšteno da će Uprava policije, iz preventivnih razloga, u narednom periodu preduzimati “određene mjere i radnje iz djelokruga svoje nadležnosti, i to po mjestu boravka i kretanja Dritana Abazovića”, te da će biti upoznati o svim saznanjima i podacima u vezi bezbjednosti Abazovića, do kojih budu dolazile bezbjednosne službe.

“Mikić je u razgovoru sa Blagojevićem naveo da ni njihovi organi partije nemaju sazanja i ne očekuju da bi neko mogao ugroziti bezbjednost Dritana Abazovića, ali da postoji bojazan da neki pojedinac, vođen nekim svojim emocionalnim osjećanjima i ličnim razlozima, eventualno pod uticajem alkohola, u mjestu kretanja ili boravka Abazovića, može izvršiti verbalni ili neki drug napad na istog. Mikiću je saopšteno da je preporuka da uvijek, kad god za tim postoji potreba ili kada procijene da je to neophodno, on ili Dritan Abazović ostvare komunikaciju sa organizacionim jedinicama Uprave policije nadležnim za teritoriju koja je mjesto stanovanja, ili kretanja i boravka gospodina Dritana Abazovića, kao i sa Sektorom za obezbjeđenje ličnosti i objekata”, navodi Veljović.

Upravi policije, naglašava Veljović u odgovoru, nije podnijeta nijedna prijava o ugroženosti Abazovića, ali policija zajedno sa nadležnim tužilastvima provjerava navode sa kojim su “upoznati iz medija i medijskih nastupa pojedinaca.”

“Uprava policije sprovodi opsežne provjere sa ciljem utvrđivanja činjenica u vezi sa medijskim navodima. Ukoliko se tokom preduzimanja policijskih mjera i radnji dode do osnova sumnje da je Dritanu Abazoviću ugrožena bezbjednost od strane bilo kog pojedinca ili grupacije, neodložno će o svemu biti upoznat nadležni državni tužilac, a policija će sprovesti kontinuirane aktivnosti u cilju zaštite života i imovine oštećenog lica”, ističe.

Što se tiče navoda da Abazovića obezbjeđuju pripadnici stranih službi, Veljović kaže da Uprava policije sa tim navodima nije upoznata niti o tome ima saznanja.

“U odnosu na obezbjeđenje Abazovića Uprava policije je upoznata od strane Mikića da je shodno mogućnostima organizovana „unutarpartijska” pratnja Dritana Abazovića, u smislu da je uvijek sa njim u društvu neko od članova partije, a sve u cilju da bi se izbjegli i spriječili eventualni incidentni događaji na štetu Abazovića. Upravi policije je od strane Građanskog pokreta URA dostavijen dopis i to Zahtjev za izradu bezbjednosne procjene ugroženosti Dritana Abazovića i njegove imovine po čemu je Uprava policije postupila i zainteresovane strane obavijestila o rezultatatima. Medijske navode stavijamo u kontekst ukupnih dešavanja, operativnih saznanja i informacija na osnovu kojih preduzimamo konkretne aktivnosti. Eventualne pokušaje političkezloupotrebe ilimanipulisanje tretiramo kao u prethodnom kontekstu. U odnosu na navedeno Uprava policije vrši selekciju i provjeru svih podataka i informacija”, navodi direktor Uprave policije.

Kako dodaje, 27. novembra, zajedno sa Zoranom Lazovićem sastao sa Fatmirom Bajramijem iz Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala policije Kosova i sa Toninom Vocajem, pomoćnikom direktora za Sektor kriminalističke policije albanske policije povodom operativne saradnje tri policije.

“Tokom razgovora od predstavnika albanske i kosovske policije zatražio sam informaciju o tome da li raspolažu bilo kakvim operativnim i konkretnim saznanjima da li bilo kom građaninu Crne Gore ili političkim liderima prijeti opasnost od kriminalnih klanova i članova organizovanih kriminalnih grupa sa područja Albanije i Kosova, te da li je crnogorskim građanima ili političkim liderima bezbjednost na bilo koji način ugrožena. Predstavnici ovih bezbjednosnih službi Albanije i Kosova potvrdili su da do sada ne postoje operativna saznanja niti konkretne informacije o ugroženosti bilo kog crnogorskog građanina ili političkog lidera”, zaključuje Veljović.

Najnovije

Oko 200 pripadnika Nacionalne garde koji su služili na inauguraciji Bajdena pozitivno na koronu

Ceremonija inauguracije Bajdena, 46. predsjednika SAD-a, održana je u srijedu pod visokim sigurnosnim mjerama, a približno 26.000 pripadnika Nacionalne garde bilo je zaduženo za...

Rasvijetljeno mučenje mačke u Tivtu, privedena jedna osoba

Odjeljenje bezbjednosti Tivat je rasvijetlilo slučaj mučenja životinje i odgovorno lice privelo, a predmet je dostavljen Tužilaštvu na razmatranje, prenosi portal Radio Tivat. Prije dva...

Buksovci: Drago nam je što imamo tako raznovrsnu publiku, , ljubimo vas

Malo iznenađenje je da su pomenute mim stranice iz Crne Gore, zapravo nekakvi četnički ogranak čija je baza u Srbiji, poručili su iz The...

Spajić čestitao Dan novinara

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić čestitao je Dan novinara Crne Gore. ''Želim da čestitam Dan novinara u uvjerenju da će narednih 150 godina...

Potvrdio prvi čovjek Rudara: Ernec blizu prelaska u Crvenu zvezdu

Rudar uskoro putuje na pripreme u Antaliju, a vjerovatno na letu za Tursku neće će naći dva talentovana fudbalera kluba iz Pljevalja. Desno krilo Kristijan...

Najčitanije

Povezano

Abazović ugostio funkcionere Stranke pravde i pomirenja: Ispravićemo sistemsku nepravdu učinjenu sjeveru Crne Gore

Manjinski narodi neizostavan su dio građanske i multikonfesionalne Crne Gore i ova Vlada će se sa posebnim senzibilitetom odnositi prema njima, saopšteno je na...

Abazović: Prijateljski odnosi Crne Gore i Sjeverne Makedonije da budu primjer drugim zemljama Zapadnog Balkana

Potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ugostio je danas ministra vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujara Osmanija. ''U razgovoru sa ministrom Osmanijem Abazović je iskazao...

Konjević ironično: Predstavnik vlasti nudio 500.000 eura za prisustvo na sjednici kako bi imali kvorum

Poslanik SDP-a u Skupštini Crne Gore Raško Konjević ironično je kazao, reagujući na vijest da Specijalno državno tužilaštvo neće pokrenuti istragu u slučaju navodnog...

Ostala je tajna je li bilo ko Abazoviću nudio 21 milion

Specijalno državno tužilaštvo neće pokrenuti istragu u slučaju navodnog nuđenja mita aktuelnom potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću zato što, kako su saopštili Pobjedi, nema osnova...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve