Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo kazao je da je diskutabilno hirotonisanje sveštenika podgorićko-dukljanske eparhije Lava Lajovića, kao i da on treba prije svega da objasni “ko mu je dao odežde mitropolita”.

“Ne bih o tome previše pričao, samo bih upitao Lajovića ko mu je dao odežde mitropolita, to neka objasni. On ima pravo da ide gdje god hoće, ali bi mu bilo bolje da dođe i javi ko mu je to dao”, rekao je Mihailo u kratkoj izjavi za Standard.

Sveštenik podgoričko-dukljanske eparhije Lav Lajović postao je vladika nakon hirotonije koja je obavljena u pondeljak u Italiji. On je kazao da je u životu svakog sveštenika vladičanska hirotonija izuzetna čast i privilegija ali za njega je to “odgovornost i sveta obaveza”.

Podsjećamo, Lajović je u martu prošle godine isključen iz Crnogorske pravoslavne crkve.

U CPC-u su tada kazali da je razlog zbog kojeg su isključili Lajovića jer je on, i poslije opomene i ukora nadležnoga arhijereja, nastavio rad koji je u protivnosti sa svetim kanonima, crkvenim pravilima i ustavom Crnogorske pravoslavne crkve.

“Davao je sebi prava koja mu ne pripadaju, samovoljno se ponašao i dovodio u zabludu vjerni narod. Vrijeđao je Arhijereja, klir i vjernike, pravio spletke i pokušavao da dovede do podjele među vjernicima i okrene ih protiv viših crkvenih vlasti”, tvrde u CPC.

Lajović je na to odgovorio da “ne može da shvati kome je u interesu da se ovo čini u sred izborne kampanje da se dušmani Crnogorske pravoslavne crkve i Crne Gore naslađuju i koriste za svoje političke igre”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve