Srijeda, 22 Marta, 2023
Rubrika:

Ove godine 25 prijetnji i napada na novinare

''Primjera radi, prošle godine je bilo 17 tih slučajeva. Svjedoci smo svi velikih tenzija u društvu, nekako kao po pravilu se to sve prelama preko leđa zaposlenih u crnogorskim medijima'', rekla je Camović-Veličković

Predsjednica Sindikata medija Marijana Camović-Veličković saopštila je da je u Crnoj Gori ove godine zabilježeno 25 napada i prijetnji prema novinarima i medijskim radnicima u našoj zemlji, što je, kako je rekla, neslavni rekord od 2014. godine.

Camović-Veličković je na Radiju Crne Gore saopštila da je ovo ujedno i najlošija godina kad je riječ o napadima i prijetnjama novinarima.

“Primjera radi, prošle godine je bilo 17 tih slučajeva. Svjedoci smo svi velikih tenzija u društvu, nekako kao po pravilu se to sve prelama preko leđa zaposlenih u crnogorskim medijima”, rekla je Camović-Veličković.

Na pitanje šta učiniti da se to zaustavi, ona je kazala da bi svi trebalo da prijiavimo incident ili neprijatnost koju doživimo.

Uvijek prijaviti napade

“Čuli smo od kolega prethodnih dana da se sve to dešavalo, ali da oni to nijesu prijavljivali. Uvijek treba prijaviti i pustiti da vidimo šta država može da uradi”, kazala je Camović-Veličković.

Podsjeća da je bilo dosta fizičkih napada na novinare u Crnoj Gori, ali da nijedan od tih slučajeva nije riješen: “To nijesu normalni uslovi rada i to ne treba da trpimo, i da ćutimo na takve stvari”.

Ona napominje da je država koja bi morala da reaguje kad su u pitanju napadi na novinare.

Istakla je i da je situacija na prostoru Zapadnog Balkana, kad su mediji u pitanju, problematična po više osnova.

Vujisić: Pravio sam početničke greške

Novinar PCnena i građanski aktivista Vuk Vujisić, kojem je nedavno prijećeno zbog izvještavanja o eksploataciji šljunka iz Morače, kazao je da je bilo dosta prijetnji koje nijesu prijavljene, a koje su bile učestalije i jače prethodnih mjeseci, nego posljednji mjesec kada se sve aktuelizovalo.

“Pravio sam početničke greške, kad nijesam prijavljivao prijetnji, kad je bilo zamalo fizičkog obračuna, prijetnji da će mi slomiti telefon i kameru od glavu. Bitno je da novinari ne naprave moju grešku i da, čim se suoče sa prijetnjama, to prijave”, rekao je Vujisić.

Novinar Pobjede Nenad Zečević govorio je svom iskustvu i pritiscima koje je doživio od direktora ANB-a zbog teksta koji je objavio u vezi sa dešavanjima na Cetinju.

“Direktor ANB-a je podnio prijavu u kojem je optužio mene da sam objavio tajni podatak sa zatvorene sjednice Odbora za bezbjednost, odnosno iz izvještaja ANB-a o dešavanjima na Cetinju. U pitanju je presedan. Medij je dužan da izvještava u javnom interesu, a ne da štiti tajni podatak”, rekao je Zečević, navodeći da je ovo jedinstven slučaj u Evropi.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve