Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Opštine Bar i Ulcinj uputiće Vladi zahtjev za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture

Kako je saopšteno iz ulcinjske uprave, Nrekić je nakon potpisivanja sporazuma kazao da je da je to zaista istorijski poduhvat u rješavanju višedecenijskih problema građana koji nemaju vodu za piće u svojim domovima, iako kroz naselja Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha u Baru, odnosno Kruče u Ulcinju prolaze cijevi Regionalnog vodovoda

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević potpisali su danas u Ulcinju Sporazum o zajedničkom ustupanju Vladi Crne Gore izgradnje i obavljanja komunalne djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja otpadnim vodama za potrebe korisnika naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj.

Kako je saopšteno iz ulcinjske uprave, Nrekić je nakon potpisivanja sporazuma kazao da je da je to zaista istorijski poduhvat u rješavanju višedecenijskih problema građana koji nemaju vodu za piće u svojim domovima, iako kroz naselja Dobra Voda, Veliki pijesak i Utjeha u Baru, odnosno Kruče u Ulcinju prolaze cijevi Regionalnog vodovoda.

“Zbog toga se zahvalio i Regionalnom vodovodu na iskazanoj profesionalnoj predanosti da se ovaj važan i veliki prijekat realizuje i na taj način takodje ovom dijelu Crnogorskog primorja, dodatno podsticati kreiranje povoljnog ambijenta za završetak postojećih i kreiranje novih turističkih projekata visoke kategorije u naselju Kruče”, navode u Opštini Ulcinj.

Raičević je istakao da je današnje potpisivanje sporazuma kruna vrijednog dvogodišnjeg rada barske lokalne uprave koja se jasno opredijelila da će rješavati višedecenijske probleme barske Opštine – vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda.

“U prethodnih 50 godina primijećen je razvoj naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha koja su prioritetno orjentisana na turizam, a s obzirom na to da je infrastruktura Regionalnog vodovoda izgrađena kroz magistralni put, smatrali smo da je rješavanje ovog važnog pitanja najbolje realizovati kroz saradnju sa ovim preduzećem”, kazao je Raičević.

Predsjednik Opštine Bar zahvalio je rukovodstvu Regionalnog vodovoda na podršci, kao i lokalnim skupstinama Bara i Ulcinja koje su usvojile odgovarajuće odluke potrebne za ovaj projekat.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su partneri na realizaciji projekta direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić i predstavnik kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Podgorici Radoslav Ralević.

Jevrić je izjavio da je 2020. godina jubileja i godina razvoja, tako da je današnji dan izuzetno važan za Regionalni vodovod pogotovo poslije tri godine intenzivnih aktivnosti na realizaciji projekta vodosnabdijevanja na prostoru 30 odsto teritorije opštine Bar uz podršku Vlade i EBRD.

“Regionalni vodovod je najvažniji projekat koji je realizovan u Crnoj Gori i koji sa pravom nosi slogan PROJEKTA KOJI JE PROMIJIENIO CRNU GORU, jer su se završetkom ovog sistema za opštine Budva, Tivat, Kotor, Bar i Ulcinj u značajnoj mjeri unaprijedio kvalitet života naših građana, ali i stvorile osnovne infrastrukturne pretpostavke za ubrzani razvoj turističke privrede pa je tako godišnji prihod od turizma povećan za oko 300 miliona eura na preko milijardu, pasljednjih godina. Očekujem da će i na prostoru Dobre Vode, Velikog Pijeska, Utjehe i Kruča u Ulcinju biti značajno unaprijeđen kvalitet života za oko 10.000 vlasnika objekata za individualno stanovanje koji su već izgrađeni u ovim naseljima i pored kojih prolazi cijev Regionalnog vodovoda”, naveo je on.

Nepostojanje uređenog sistema vodosnabdijevanja, odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda na području naselja Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar i naselja Kruče u opštini Ulcinj je jedan od najvećih izazova u funkcionisanju ovih naselja i dvije lokalne samouprave.

Tva naselja decenijama se ubrzano razvijaju u izrazito turistička i generišu značajne prihode, međutim ne nude adekvatne uslove za kvalitetno stanovanje i turistički boravak.

“I pored toga, zbog svojih prirodnih potencijala i pogodnih uslova za razvoj turizma i dalje su atraktivne za brojne investicije u izgradnju turističkih kapaciteta od 4 i 5 zvjezdica i objekte za privatni smještaj turista. S obzirom na to da pomenuta naselja predstavljaju jedinstveno područje i čine funkcionalnu nedjeljivu tehničko-tehnološku cjelinu u prostornom smislu, te da lokalne samouprave nisu u mogućnosti da samostalno finansiraju izgradnju nedostajuće infrastrukture, opštine Ulcinj i Bar su shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi i Zakonu o komunalnim djelatnostima odlučile da se obrate Vladi Crne Gore sa zahtjevom da Vlada i Regionalni vodovod preuzmu izgradnju i naknadno upravljanje infrastrukturom i obavljanja komunalne djelatnosti na ovom području”, navode u Opštini.

U tom smislu je, dodaju, Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje zaključio Memorandume o saradnji sa Opštinom Bar i Opštinom Ulcinj kojima je iskazana namjera da se za potrebe kvalitetnog i sveobuhvatnog rješavanja ovog pitanja za više hiljada stambenih i privrednih objekata na ovom području pristupi realizaciji projekta izgradnje nedostajuće komunalne infrastrukture.

“Tako je Regionalni vodovod preuzeo obavezu da, nakon povjeravanja poslova izgradnje i upravljanja predmetnom infrastrukturom od strane Vlade Crne Gore, zaključi ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koja ima raspoloživa sredstva u iznosu od 12 miliona eura, te da u međuvremenu pristupi izradi Idejnog projekta za ovu hidrotehničku infrastrukturu. Izrada projektne dokumentacije, koja će u konačnom i pokazati vrijednost neophodnih radova, ugovorena je u okviru grant šeme sa EBRD, nakon čega je, shodno procedurama EBRD, sproveden tenderski postupak i posao povjeren konzorcijumu „C&S Di Giuseppe Ingegneri associati“ iz Italije, „Dekom“ doo i „Ortis“ doo iz Crne Gore”, ističu u Opštini Ulcinj.

Saglasno potpisanim memorandumima, Skupština opštine Bar je donijela Odluku o davanju saglasnosti Vladi Crne Gore za obezbjeđenjem izgradnje i obavljanja komunalnih djelatnosti javnog vodosnabdijevanja i upravljanja komunalnim otpadnim vodama u naseljima Dobra Voda, Veliki Pijesak i Utjeha u opštini Bar, dok je slična Odluka kada je u pitanju naselje Kruče u ovoj opštini, usvojena od strane SO Ulcinj.

“Današnjim potpisivanjem sporazuma stvoreni su formalno-pravni preduslovi da se pristupi realizaciji ovog značajnog infrastrukturnog projekta, a opštine Bar i Ulcinj su zahtjev za realizaciju ovih aktivnosti preko Regionalnog vodovoda, kao privrednog društva sa svojstvom pravnog lica u vlasništvu države uputiti Vladi Crne Gore”, zaključuju u Opštini Bar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve