Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Ombudsman o dešavanjima u bjelopoljskoj školi: Pratimo postupanje nadležnih, zabrinjavaju neprimjereni i neprihvatljivi komentari

''U susret Međunarodnom danu djeteta, koji se širom svijeta obilježava sjutra, još jednom skrećemo pažnju da svi zajedno treba da povedemo više računa o ambijentu u kom odrastaju i u kom se vaspitavaju djeca i mladi, ali i da pružimo neophodnu podršku i pomoć kada je to potrebno''

Vršnjačko nasilje ostaje jedan od najizraženijih problema u oblasti dječjih prava u Crnoj Gori, a za bolji sistemski odgovor potrebno je pojačati preventivne aktivnosti, multidisciplinarnu saradnju nadležnih organa, ali i odgovornost cijele zajednice, saopšteno je iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore.

“U vezi sa posljednjim slučajem koji je skrenuo pažnju javnosti, prijetnjama učenika škole u Sutivanu kod Bijelog Polja, Zaštitnik prati postupanje nadležnih organa, koji za sada preduzimaju adekvatne mjere i radnje. Očekujemo posvećeno i ažurno postupanje u nastavku procesa prema svim uključenim stranama, u cilju prevazilaženja problema i uspostavljanja zadovoljavajuće atmosfere u školi i lokalnoj zajednici.

Uz dužno poštovanje i razumijevanje uznemirenosti i straha koje je izazvala ova situacija, molimo javnost za više senzibiliteta u komentarisanju ove situacije, budući da su primijećeni zabrinjavajuće neprimjereni i neprihvatljivi komentari na pojedinim portalima i društvenim mrežama”, navodi se u saopštenju.

To svakako, kako dodaju, nije u najboljem interesu bilo kog djeteta i može samo dodatno usložiti problem.

“U susret Međunarodnom danu djeteta, koji se širom svijeta obilježava sjutra, još jednom skrećemo pažnju da svi zajedno treba da povedemo više računa o ambijentu u kom odrastaju i u kom se vaspitavaju djeca i mladi, ali i da pružimo neophodnu podršku i pomoć kada je to potrebno.

Iz prakse Zaštitnika primjetno je da vršnjačko nasilje uglavnom nije prepoznato blagovremeno, zbog čega izostane adekvatna reakcija.

Takođe je uočeno da neke obrazovno-vaspitne ustanove identifikuju samo posljedice neprilagođenog i nasilnog ponašanja, a da se ne utvrdi uzrok takvog ponašanja u svakom konkretnom slučaju, odnosno što je to dijete htjelo poručiti svojim ponašanjem”, dodaju u saopštenju.

Potrebno je ohrabriti i porodice, kao najvažnije karike lanca u vaspitanju i razvoju djece, da se ne ustručavaju, već da obavezno potraže stručnu pomoć kada njihovi napori nijesu dovoljni da pomognu djetetu koje ispoljava problematično ponašanje, poruka je Ombudsmana.

“Uz jačanje kapaciteta psihološko-pedagoških službi, neophodno je sprovoditi i sadržajnije preventivne aktivnosti među djecom, kako bi shvatili da svojim djelovanjem nekada mogu spriječiti nasilje u školi ili van nje.

Generalno posmatrano, neuspjeh je cijelog društva ukoliko jedna situacija dovede do stigmatizacije koja će obilježiti nečije odrastanje, umanjiti ili onemogućiti šanse za reintegraciju, a nerijetko negativno dugoročno uticati i na cijelu jednu porodicu”, zaključili su.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve