Sjednica vijeća Apelacionog suda na kojoj je trebalo da se odlući po žalbama na presudu u slučaju “državni udar” odložena je za 6. jul, jer advokati iz Srbije i dio optuženih koji su srpski državljani nijesu mogli preko granice zbog trenutne situacije sa koronavirusom.

Detalj sa suđenja

Podsjetimo, prvostepenom presudom, koju je 9. maja prošle godine izreklo krivično vijeće sutkinje Suzane Mugoše, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina robije, dok je vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović osuđen na godinu i šest mjeseci zatvora.

Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela.

Bivši visoki policijski finkcioner Srbije Bratislav Dikić dobio je osam godina zatvora za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Pedrag Bogićević za ista krivična djela osuđen je sedam godina, dok je Nemanja Ristić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije.

Srboljub Đorđević i Milan Dušić dobili su po godinu i po zatvora, Branka Milić tri godine zatvora, Dragan Maksić godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora.

Status svjedoka saradnika dobio je Aleksandar Saša Sinđelić koji je tokom svedočenja razotkrio plan prema kojem je, nakon proglašenja rezultata parlamentarnih izbora, trebalo da likvidiraju pripadnike Specijalne antiterorističke jedinice kod kampa Zlatica dok je dio članova kriminalne grupe, ispred Skupštine Crne Gore trebao pucati na pripadnike bezbjednosnih snaga i okupljene građane, kako bi stvorili privid da je dio policije prešao na stranu demonstranata. Navodi da bi DF zatim proglasio izbornu pobjedu, nakon čega je planirano i hapšenje sadašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića.

Skoro svi regionalni ali i svjetski mediji pisali su o presudi u “suđenju vijeka”.

“Crna Gora je osudila vođe “ruskog državnog udara”. Sud je dodijelio petogodišnje zatvorske kazne dvojici proruskih opozicionih političara zbog nasilnog pokušaja rušenja vlade u oktobru 2016. godine. Sud je utvrdio da je još dvanaestoro ljudi krivo”, pisao je tada BBC.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve