Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

NEJASNOĆE OKO POPISA STANOVNIŠTA Da li Srbe evidentirati pod kategoriju ”nacionalnost” ili kao profesiju?

Sada već pokojini Radović, koga su Crnogorci s punim pravom prozvali ''Risto Sotona'', bio je poznat kao žestoki mrzitelj Crne Gore i Crnogoraca. Gotovo svaka njegova izjava odisala je govorom mržnje i pozivom na negaciju crnogorskog naroda i nacije. Operativni angažman Radovića i njegove agenture u mantijama, uz policijsko-vojnu podršku Beograda,  dao je impresivne rezultate i već na sljedećem popisu 2003. godine broj Srba u Crnoj Gori dostigao je vrtoglavu cifru od 31,99 odsto!

Vlada Crne Gore i njen premijer Zdravko Krivokapić juče su po ko zna koji put pokazali da nemaju programsku orjentaciju i integritet, kao i da većinu odluka donose isključivo pod prijetnjama.

Krivokapić je u Pljevljima kazao da sprovođenje propisa nije realno do kraja godine jer nije usvojen zakon o popisu, pa nije moguće napraviti “dovoljno dobru pripremu i testiranja”, a potpredsjednik Vlade Dritan Abazović prekjuče je dodao da “nema tehničkih uslova da se popis održi do kraja ove godine”.

Međutim, juče je u javnost procurela informacija da će se usvajanje zakona o popisu naći na Dnevnom redu Vlade Crne Gore, na sjednici koju je premijer sazvao za 26. avgust.

Zdravinjo zna kako će se izjasniti na popisu

Ovakva odluka donesena je nakon što je politička organizacija koja okuplja profesionalne Srbe Demokratski front zaprijetila da će srušiti vladu ako ne donese zakon o popisu. Saradnici srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA) iz redova ove političko-ratnohuškačke organizacije su čak priprijetili da će ”Srbi biti najdominantiji narod ako se popis održi”.

Problemi za statističare

Iako politički profesionalni Srbi krive vladu da namjerno odlaže popis da bi prikrili brojnost ovog naroda u Crnoj Gori, i oni sami znaju da to je apsolutna laž kao i sve dezinformacije koje stižu iz beogradske propagandne kuhinje.

Prije nego što se uopšte počne pričati o broju Srba u Crnoj Gori, treba postaviti pitanje – pod koju statističku kategoriju treba podvesti pripadnike ovog naroda?

Srbi su narod, i to bi trebalo da bude nacionalna kategorija. Tako je u govoto svim državama gdje su zastupljeni pripadnici ovog naroda, osim u Crnoj Gori. Naša država je po ovom pitanju veliki kuriozitet jer je biti Srbin samo za neznatan broj pitanje nacionalnosti, dok je za većinu pripadnika ovog nacionalnog korpusa srpstvo politička kategorija i profesija.

Dokaza o ovoj tvrdnji je mnoštvo –  samo treba uporediti podatke sa popisa koji su održani u periodu nakon Drugog svjetskog rata do 1991. godine, sa onima koji su održani nakon tog perioda. Tada bi se stekla jasna slika da je srpstvo u Crnoj Gori prije svega pitanje profesije i političkog bunta, a ne nacionalnosti i pripadnosti nekom narodu.

Broj Srba u Crnoj Gori u periodu od 1948. godine, kada je održan prvi popis poslije Drugog svjetskog rata, pa sve do 1991. godine nije prelazio cifru od 9,34 odsto, koliko ih je, prema zvaničnim podacima bilo 1991. godine.

Najmanje ih je bilo 1948. godine nešto oko 1,7 odsto, a u priloženim tabelama možete vidjeti da su te cifre do 1991. godine neznatno varirale, ali nikad nijesu dosegle dvocifren procenat.

Operativac Radović i srbizacija Crne Gore

Međutim, poznato je da je 90-ih došlo do eksplozije velikosrpske histerije čiji je glavni ideološki nosilac bio, kao što je uostalom i danas, zločinački Svetosavski kult krvi i tla, koji se vodi pod akronimom SPC.

Eksplozija srBstva

Posebno interesantna za srpske hegemonističe krugove 90-ih godina bila je Crna Gora, kao što je uostalom i danas, prije svega zbog izlaska na toplo more. Stoga su srpski vojno-bezbjednosno-obavještajni krugovi iz Beograda poslali 1991. jednog od svojih najboljih operativaca Rista Radovića, alijas Amfilohija, da se pozabavi Crnom Gorom i da konvertuje što veći broj ovdašnjeg stanovništva u Srbe.

On je na silu, po nalogu vojno-bezbjednosnog vrha Srbije došao na čelo crnogroskog ogranka SPC, i postao mitropolit crnogorsko-primorski, iako je tadašnji aktuelni mitropolit Danilo Dajković bio još uvijek živ!!

Ali, Dajković, koji je poštovao integritet Crne Gore i crnogrosku naciju nije bio dovoljno ”tvrd” i odlučan da asimiluje Crnogorce u srpski nacionalni korpus i državu svede na nivo srpske pokrajine. Nakon ustoličenja operativca Radovića, kreće brutalna srbizacija Crne Gore čemu smo svjedočili proteklih decenija.

Risto Radović – Amfilohije: Operativac bez premca, uradio za srpstvo više nego bilo koji drugi politički lider

Sada već pokojini Radović, koga su Crnogorci s punim pravom prozvali ”Risto Sotona”, bio je poznat kao žestoki mrzitelj Crne Gore i Crnogroraca. Gotovo svaka njegova izjava odisala je govorom mržnje i pozivom na negaciju crnogorskog naroda i nacije.

Operativni angažman Radovića i njegove agenture u mantijama, uz policijsko-vojnu podršku Beograda, dao je impresivne rezultate i već na popisu 2003. godine broj Srba u Crnoj Gori dostigao je vrtoglavu cifru od 31,99 odsto!

Profesionalizacija ”srBstva”

Operativni rad Radovića i SPC rame uz rame pratio je politički aktivizam koji je doprinio da srpstvo u Crnoj Gori postane prvo politička, a kasnije i profesionalna kategorija. I danas hiljade ljudi u Crnoj Gori sa ponosom tvrdi da su profesionalni Srbi, za to primaju plate i to je postao dio njihovog političkog identiteta.

Srpstvo se poistovjećuje sa političkim buntom, djelovanjem protiv DPS-a, mnogi su profesionalno angažovani kao Srbi, pa je stoga vaoma teško statističarima da naprave distinkciju između pravih, nacionalnih Srba i profesionalnih Srba.

Mnogi su svoj poziv našli u profesionalnom srpstvu

Radovićev operativni rad doprinio je rapidnom povećanju broja Srba u Crnoj Gori pa se sredinom 90-ih pojavila potreba profesionlizacije njihovog političkog angažmana. Iako je od 1990. godine djelovala Narodna stranka, ona nije bila u potpunosti posvećena profesionalizaciji srpstva. Više je to bio klub simpatizera i ljubitelja srpstva i četništva.

Potpuno profesionalizacija srpstva nastupa 1998. godine kada je osnovana Srpska narodna stranka, gdje su mnogi Crnogorci, predstavljajući se kao Srbi našli svoj profesionalni angažman i uhljebljenje. Kasnije se ova stranka transformisala u Novu srpsku demokratiju na čijem je čelu i dalje četnički vojvoda Andrija Mandić.

Nova srpska demokratija je od 2012. članica koalicije Demokratski front u kojem su danas upošljeni većinom profesionalni Srbi.

Ostaje da se vidi da li će slabljenjem uticaja Svetosavskog kulta krvi i tla u Crnoj Gori konačno nestati zablude o ”svetom srBskom poreklu”.

B.Knežević

Najnovije

Kaluđerović u svojstvu građanina na saslušanju u VDT-u

Cetinjanin Nenad Neno Kaluđerović, za koga se sumnja da je u petak hicima iz vatrenog oružja usmtrio višestrukog ubicu Vuka Borilovića, trenutno se u...

Totenhem u 96. do boda kod Čelsija, sjajan gol Kulibalija

Fudbaleri Čelsija i Totenhema remizirali su 2:2 u londonskom derbiju. Sjajan je bio meč koji je obilježava drugo kolo Premijer lige. Puno tempa, Čelsi je kontrolisao...

Bajern ostvario novu laku pobjedu

Fudbaleri Bajerna savladali su u Minhenu Volfsburg rezultatom 2:0 u okviru drugog kola njemačke Bundeslige. Bajern je pogađao ukupno pet puta, ali tek dva gola...

Građanska inicijativa 21. maj: Dok čojska i sojska Crna Gora žali nedužne žrtve, ima...

Građanska inicijativa “21. maj”, društveni nadstranački pokret građana Crne Gore, podnijela je prijavu Upravi za inspekcijske poslove, Centru bezbjednosti Bijelo Polje i Osnovnom državnom...

Trampov Mar-a-Lago: Lavrovu odao napad na ISIL, a Đinpingu napad na Siriju

Nedavna zapljena klasifikovanih vladinih dokumenata na raskošnom imanju Mar-a-Lago, bivšoj “zimskoj Bijeloj kući”, jasno pokazuje koliku bezbjednosnu zabrinutost izaziva bivši američki predsjednik, kažu stručnjaci. Donald...

Najčitanije

Povezano

Sramota: Dok Crna Gora tuguje, pripadnici SS šenluče nakon osveštavanja krsta na Molikvi!

Dok Crna Gora tuguje za tragično izgubljenih 11 ljudskih života na Cetinju, pripadnici takozvane Srpske pravoslavne crkve (SPC), poznatije kao svetosavska sekta (SS) juče...

LP: Neko da odgovara za odbijanje pomoći kanadera za gašenje požara dok Crna Gora gori

Sramotan je potez Vlade Crne Gore i resora MUP za vanredne situacije kojim upravljaju Miodrag Bešović i ministar Filip Adžić, da se odbije avion...

Abazović o ponudi DF-a: Nemam ništa protiv da se revitalizuje prethodna većina

Premijer Dritan Abazović kazao je u stalnoj neformalnoj ima komunikaciju sa pobjednicima parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine i da nema ništa protiv da...

Mugoša o opozivu hrvatskog kanadera: Vlada i MUP da informišu javnost

Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske potvrdilo da je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore otkazalo intervenciju kanadera najavljenu od strane Vlade te...

Komentari

7 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
13.08.2021-13:37 13:37

ja bi vecinu Srba ( cast izuzetcima ) u Crnoj Gori evidentirao pod kategorijom opasan virus.

Miodrag Draga Blažo'a
13.08.2021-14:23 14:23

Nažalost, ne možemo znat: koliko je Srbalja – izbjeglica iz 90-ih – dobilo CG državljanstvo pomeđu popisa 1991. i 2003./2011.?

tivatski58
13.08.2021-18:21 18:21

U pravu ste

Dogville
13.08.2021-14:29 14:29

Odličan tekst!!!

As
13.08.2021-15:00 15:00

Taku crnogoeci i ljuđi i patriote ka Ha2O treba da budu u drzavnim organima.I to na najviša mjesra.

Providenca
13.08.2021-17:37 17:37

evo prijedlog: pod KTG – Etno biznismeni

Sara
13.08.2021-21:17 21:17

Nasa predhodna vlada je primila 150hiljada izbjeglica…a SPD..i ona Jonica..dijelili crnogorske pasose..Ove izbjeglice srpske vjere odmah su se dali na razna istrazivanja..dje su se oni okupljali..u srpske crkve..da CG ne postoji..dasu oni tu sa bracom srbima..Te izbjeglice su od prvog dana bili protiv CG…a iz crkava nijesu izlazili..

Male zemlje ne primaju masu izbjeglica..jer toj drzavi prijeti opasnost..E ovo 150hiljada izbjeglica..nam je promijenio strukturu u drzavi CG

Ludje Vlade jos nijesmo imali..zakonski moramo da cuvamo nacionalitet.a ne da je rusimo..