Srpska pravoslavna crkva, preko svojih najradikalnijih aktivista, ne obustavlja progon cetinjskog nastavnika Sretena Vujovića čak ni pošto je, nakon pritiska ove političko-finansijske organizacije bio prinuđen da napusti radno mjesto u OŠ “Savo Kažić” Barutana.

Sreten Vujović

Aktivista  SPC sa Barutane Bojan Vukčević, je početkom juna podnio prijavu Centru bezbjednosti Podgorica protiv OŠ “Savo Kažić” i Ministarstva prosvjete zbog “nezakonitog prijema u radni odnos Vujovića” i navodnog “govora mržnje”, ali sada je otišao i korak dalje.

Nakon što je pod pritiskom SPC protjeran iz škole na Barutani, gdje se isticao kao jedan od najboljih, ako ne i najbolji nastavnik i pedagog, na što ukazuje i pet međunarodnih priznanja, Vujović je bio prinuđen da se vrati u OŠ “Njegoš” na Cetinju.

Hajka se nastavlja i nakon otkaza

Međutim, Vukčević nije mirovao pa je uputio žalbu ovoj školi u kojoj navodi da Vujović “nije dostojan da obavlja posao prosvjetnog radnika”, a predvodniku litija sa Barutane i ovoga puta je zasmetalo Vujovićevo medijsko angažovanje, konkretno intervju koji je dao za portal Standard.

Vukčević je osim OŠ Njegoš, dopis u kom blati Vujovića proslijedio Ministarstvu prosvjete, ministru Damiru Šehoviću i OŠ “Savo Kažić” Barutana. U tom dopisu iznosi tvrdnje “da Vujović nema kvalifikacije za mjesto nastavnika, a pri tom je tražio broj diplome i licence”, iako je Vujović odavno dobio licencu za predavanje, a predavao je i u Švajcarskoj.

Podsjećamo, hajka protiv Vujovića  naglo je intenzivirana nakon što je prije nekoliko mjeseci gostovao na Radiju Crne Gore i dao intervju koji je objavljen na portalu Aktuelno.

Vujović ističe da je motiv za brutalni progon to što je Crnogorac, njegova pripadnost Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, ali i to što je  Petra II Petrovića Njegoša naznačio kao “najvećeg crnogorskog pisca koji po svojim dometma pripada evropskoj i svjetskoj kulturnoj baštini”. Kaže da je ironično što je prijava od Vukčevića stigla baš na njegov rođendan.

Produžena ruka Amfilohija

“Brutalni napadi na mene ne prestaju ni nakon porvratka na Cetinje i OŠ ‘Njegoš’. SPC me targetirala, stavila mi metu na čelu, a za egzekutora je izabrala gospodina Vukčevića. Uvjeren sam kako je gospodin Vukčević samo produžena ruka Amfilohija Radovića  i njegovog glavnog konsultanta predsjednika crkvenog odbora SPC za Cetinje Jovana Markuša koji me već duže vremena neosnovano blati preko pročetničkih propagandnih internet glasila”, rekao je Vujović za Aktuelno.

Amfilohije Radović: Koristi položaj za progon neistomišljenika?

On navodi da je Markuš “problematična” osoba koja je od komuniste i ateiste postala jedan od glavnih ljudi SPC na Cetinju.

“Isti Markuš je još 80-ih godina sa pozicija lokalne vlasti tražio od škole u kojoj sam tada radio da se preispita moje javno ponašanje i djelovanje uz obrazloženje da ‘nevaspitno utičem na omladinu’ jer sam išao u crkvu i u Cetinjski manastir. Interesantno je da isti taj čovjek koji mi je zamjerao što posjećujem  crkve i manstire, danas sebe predstavlja kao najvećeg zaštitinika takozavne srpske vjere i srpstva”, navodi Vujović.

On navodi da je bez obzira na bjesomučne napade, Vukčeviću na neki način i zahvalan jer “do njegove reakcije i njegovih napada nije posjedovao materijalne dokaze da mu SPC preko svojih eksponenata urušava osnovnu egzistenciju”.

“Iz pisanja gospodina Vukčevića u prijavama, vidim da pomno i redovno prati moje medijske nastupe, zbog čega sam jako zadovoljan vjerujući u edukacijsku moć mojih izjava. Računam da će tim putem nešto i naučiti o svojoj domovini Crnoj Gori”, poručio je Vujović.

Ističe da je “začuđen ćutanjem Ministarstva prosvjete na ove brutalne napade iako su bili dužni da ga zaštite kao prosvjetnog, kulturnog i javnog radnika koji brani dostojanstvo ove države”.

“Moj jedini grijeh u cijeloj ovoj rašomonijadi je bezmjerna ljubav prem mojoj jedinoj domovini. Lako je ljudima koji nijesu nacionalni Crnogorci, a koji imaju po dvije ili tri ‘rezervne’ domovine. A što se tiče mojih izava koje gospodin Vukčević karakteriše kao govor mržnje, i dalje stojim iza njih.  Amfilohija Radovića imenujem kao nosioca govora mržnje u Crnoj Gori, a takođe i dalje stojim pri izjavi da Radović crnogorskim parama finansira antidržavnu kampanju”, kazao je Vujović i poručio “da bi mu bila čast da robija za te izjave”.

Portal Aktuelno kontaktirao je prije više od mjesec Ministarstvo prosvjete i poslalo pitanja šta je učinjeno povodom slučaja nastavnika Vujovića, ali odgovor još nijesmo dobili.

Orkestrirani napad kleronacionalističkih krugova

Povodom, kako su ga okarakterisali, “smišljenog i orkestriranog napada kleronacionalističkih krugova iz Crne Gore” na višedecenijskog prosvjetnog radnika, velikog pjesnika, akademika i crnogorskog nacionalnog radnika Sretena Vujovića, Unija CG USA Global pozvala je zvaničnu Crnu Goru i sva strukovna i nacionalna udruženja i asocijacije da jasnim i nedvosmislenim djelima ustanu odbranu ovog čestitog čovjeka, naveli su u saopštenju iz tog udruženja.

Kako se navodi u saopštenju ovog udruženja, velika je sramota zvanične Crne Gore, da ovakvim glasnim ćutanjem dozvoljava nacionalističkim veljesrpskim krugovima u Crnoj Gori da “na najgrublji mogući način, čistim neistinama i nevještim ali otrovnim konstrukcijama ruše ugled ovoga čovjeka.”

“Dozvoliti lažnim moralistima i nacionalnim konvertitima da ruše bilo čiji ugled a kamoli čovjeka koji je čitav svoj život dao građanskoj zdravoj Crnoj Gori je nenadoknadiva sramota čitave Crne Gore. Ako danas unište na naše oči Sretena Vujovića, sjutra će uništiti tako i Crnu Goru. Sreten je jedan od stubova i simbola borbe za gradjansku i nezavisnu Crnu Goru; čovjek koji je zadužio svojim djelima i crnogorsku književnost ali i crnogorsku prosvjetu! Dopustiti da se bilo ko poigrava sa crnogorskim toposima, znači da je država definitivno izgubila kriterijume poštovanja zasluga onih koji su je gradili i koji su u nju i sebe ugradili”, naveli su u saopštenju.

Kako dodaju, Unija će sa svoje strane učiniti sve da animira crnogorsku dijasporu da zajednički “ne dozvolimo ovaj progon” i da se konačno zaustavi velikosrpsko divljanje “koje je očigledno razuzdano i spremno na svako zlo”, navedeno je u saopštenju koje potpisuje predsjednik Unije CG USA Global Mirsad Jahović.

B.Knežević

 

guest
3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Joveta
Joveta
11.08.2020-13:10 13:10

Sve istina profesore ,ako vas ministarstvo prosvjete ne zeli zastiti,ministra treba zamijeniti!

gagi
gagi
11.08.2020-16:27 16:27

Profesore Vujovicu,kako moze jedna cetnicka olos sa Barutane da “naredjuje”direktoru OS Njegos sa Cetinja da “pokusa da postupi”kao taj smet sa Barutane.Nadam se iskreno da nece niti moze jer ce gradjani Cetinja Crnogorci “povisiti malo ton”po tom pitanju,a sto se tice Jovana Joca Brankova (Makace) Markusa zvanog “mali mrav”bivseg inzinjera iz OBOD-a,a sada evo “istoricara”nerazdvojnog druga Pepe pigsa Dzomica(mozda se i maze)ko zna,mada Markus “zivi”u ljubavnom trouglu sestre Vukotic plus Markus,jer ga je bivsa zena i porodica”sutnuli”kao potonju bagru svima nam je poznat “njegov obraz”nazalost od pokojnih vrsnih i uglednih roditelja.No “zaboravljeni”Joco bi ponovo preko cetnicke crkve u Crnoj Gori… Pročitaj više »