Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Nastavak unapređenja uslova za rad podgoričke Rendžerske službe; Nove prostorije u okviru SC Ljubović

Gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković sa saradnicima obišao je prostorije Rendžerske službe koja funkcioniše u okviru Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada

Gradonačelnik Podgorice  Ivan Vuković sa saradnicima obišao je prostorije Rendžerske službe koja funkcioniše u okviru Agencije za upravljanje zaštićenim područjima Glavnog grada.

Iz Glavnog grada podsjećaju, Agencija je formirana na proljeće 2021. godine i za relativno kratko vrijeme postigla je zapažene rezultate na planu unapređenja kvaliteta upravljanjem prirodnim područjima od posebnog značaja za glavni grad. Riječ je o lokacijama koje su prepoznate kao strateški važne za Podgoricu – u prvom redu brdo Gorica, rijeka Zeta, Komovi i pećina Magara.

“Godinu dana nakon što je formirana Agencija dobili smo i Rendžersku službu. Iako i dalje relativno malobrojna, Rendžerska služba vrlo kvalitetno odgovara izazovima i zadacima. Čini mi se da su i reakcije javnosti jako dobre. U to sam imao priliku i sam da se uvjerim tokom nekoliko akcija koje smo sproveli na brdu Gorica”, kazao je Vuković i dodao da će u narednom periodu prioritet biti kadrovsko jačanje službe, kako bi ona mogla na što bolji način odgovoriti na brojne izazove današnjice.

Vuković je podsjetio da je Agencija na neki način pionir u ovoj oblasti, te da je osim normativnog dijela, puno toga urađeno i na terenu.

“U okviru našeg Streljačkog centra adaptirane su prostorije za potrebe rada Rendžerske službe i mogu da kažem da sam zadovoljan kada sve ovo vidim i siguran da će u godinama koje su pred nama i Agencija i Rendžerska služba nastaviti da rade u javnom interesu i da će to biti dio sistema Glavnog grada na koji će se ugledati slični sistemi, ne samo u Crnoj Gori, nego i šire”, zaključio je Vuković.

Direktor Agencije za upravljanjem zaštićenim područjima Glavnog grada Dragutin Đeković, kazao je da od samog osnivanja vrijedno rade i da je izuzetno ponosan na postignuto.

“Mi smo od jednog zaštićenog područja, dobili u nadležnosti još tri, dakle trenutno ih je ukupno četiri. S tim dolaze i dodatne obaveze u smislu očuvanja biodiverziteta, pošto su sva četiri područja različita po sastavu, staništima i vrstama. Tako da je kompleksnost tog izazova nama dodatna obaveza da na pravi način odgovorimo”, kazao je Đeković.

On je podsjetio da je u prethodnom periodu postavljen temelj za dalji razvoj ove službe.

“Napravili smo sve procedure, uputstva za standarde operativno bezbjednosno postupanje na rendzerske, definisali pravila ponašanja zaštićenih područja… Radimo vrlo vrijedno na planovima upravljanja za sva zaštićena područja. Moramo se okrenuti i daljim aktivnostima kako bismo na pravilan način zaštitili sve te značajne ekosisteme”, kazao je direktor Agencije.

Đeković je poručio da Agencija percipira buduća dešavanja i idem u susret agendi koju je definisala Evropska unija, te rade na prepoznavanju novih zaštićenih područja kako bi dostigli 30 odsto zaštićenog područja na teritoriji Glavnog grada i prije nego što to EU bude to zvanično zahtijevala.

Pripadnik Rendžerske službe, Ivan Veljović, kazao je da je glavni posao rendžera očuvanje prirode, odnosno očuvanje životne sredine.

“Kao neko ko je dugo godina u bezbjednosnom sektoru veoma mi je drago što mogu svoje znanje i iskustvo stečeno godinama da prenesem i doprinesem zaštiti prirode našeg grada. Naš posao podrazumijeva izlazak na teren, zaštitu od divlje sječe, divlje gradnje, ilegalnog odlaganja otpada, sa čim se nažalost susrijećemo. Zaštitar doprinosi na taj način što ima svoja ovlašćenja koja može da iskoristi, a to su: da zaustavi lice, da ga legitimiše, da ga spriječi u izvršenju krivičnog ili prekršajnog dijela, da ga pretrese, tj.izvrši vizuelni pregled opipavanjem rukama, da ga zadrži ukoliko je prekršaj u pitanju do dolaska pripadnika MUP-a i da oduzme sve predmete. U krajnoj nuždi, može da iskoristi sredstva prinude”, pojašnjava Veljović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve