Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023
Rubrika:

Monstat razmatra odgađanje popisa stanovništva, zabrinuti za bezbjednost popisivača

Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača

Uprava za statistiku Monstat razmatra odluku o odgađanju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, koju je juče najavio mandatar Milojko Spajić, kazala je zamjenica direktora Monstata Snežana Remiković.

“U ovom momentu smo najviše zabrinuti za bezbjednost osoba uključenih u sprovođenje popisa. Sinoć se dogodilo nešto što nas je zabrinulo. Mi smo 16. oktobra uputili i 23. oktobra policiji ponovili zahtjev za procjenu bezbjednost popisivača… Moramo održavati kontakt sa Upravom policije radi zaštite popisivača”, navela je Ramiković tokom konferencije za medije Savjeta brojčano manjinskih naroda i nacionalnih zajednica..

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je na današnjoj sjednici Vlade da se juče u Skupštini opštine Ulcinj desio problem kada su neovlašćena lica ometala rad popisivača, instruktora i popisne komisije u zgradi opštine Ulcinj koja je bila iznajmljena za potrebe tim ljudima.

I premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ističe da u ovom trenutku nema prepreka da proces počne. Navodi da je odluka o odgađanju popisa koju je najavio mandatar legitimna.

“Smatram da potpuno legitimno mogu da donose odluke na način na koji misle da treba“, kazao je Abazović.

Što se situacije u Ulcinju tiče, Abazović tvrdi da nije riječ o bilo kakvoj drami.

“Juče je bila ta situacija, da ne bude sad neka drama, ljudi su došli na pogrešno mjesto i tipično za naš narod malo pretjerali, ali sve je to sastavni dio posla i pritiska koji se stvorio oko te teme”, kazao je Abazović.

I Koalicija Za budućnost Crne Gore prijedlog mandatara Milojka Spajića o odlaganju popisa stanovništva za 1. decembar ove godine prihvata.

“Odlaganje popisa za 1. decembar smatramo razumnim kompromisom, ali nam je apsolutno neprihvatljivo bilo kakvo drugo odlaganje i odugovlačenje, s obzirom na to da je mjesec dana više nego dovoljno vremena da se u popisne procedure i kontrolu uključe svi koji to žele, jer za to postoji široki politički konsenzus”, poručili su danas iz ZBCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
25.10.2023-12:58 12:58

Nešto se nije glaska ovi Damjanović kad su neovlaštena lica prekidala śednicu skupštine opštine Andrijevica ili izborni proces u Šavniku. Dvojako ponašanje u sličnim situacijama je odraz licemerja ministre Damjanoviću….