Petak, 21 Januara, 2022
Rubrika:

MIŠLJENJE OMBUDSMANA OTVORILO NIZ KONTROVERZI Da li su Čarapić i Vučković svjesno donijeli nezakonitu odluku na štetu Šoškića!?

S obzirom da su šanse da se neko saglasi sa ovakvim mišljenjem Etičke komisije bile gotovo ravne nuli, otvara se pitanje da li je Etička komisija radila pod pritiskom ili je po nečijem nalogu svjesno donijela nezakonitu odluku na štetu Šoškića, koji je nakon toga ostavljen na milost i nemilost medija duboko povezanih sa strukturama u Tužilaštvu.

Mišljenje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko u kojem ističe da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost tužioca Miloša Šoškića, umjesto da je stavila tačku na ovaj kontroverzni slučaj, samo je porkrenula niz novih pitanja i sumnji.

Armenko u odluci koja je donesena 23. novembra navodi da je Etička komisija prekoračila svoja ovlašćenja time što je donijela Mišljenje da je državni tužilac ”povrijedio pravila”, a takođe primjećuje da Mišljenje Etičke komisije nije ”obrazloženo niti su dati dovoljni, uvjerljivi i relevantni razlozi” kao i da ”ne sadrži analizu konkretnog slučaja”!

Podsjetimo, Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca donijela je početkom januara prošle godine mišljenje da je tadašnji viši državni tužilac u Podgorici (sada specijalni tužilac) Miloš Šoškić, prekršio Etički kodeks u tržnom centru “Delta City” kada je njega i biznismena Zorana Bećirovića zaskočilo nepoznato lice za koje se nakon događaja utvrdilo da je novinar dnevnog lista “Dan” Vladimir Otašević. Komisija je tada utvrdila da je ”Etički kodeks prekršen jer se Šoškić družio sa osobom protiv koje je tužilaštvo pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi (Bećirovićem)”.

Etičku komisiju koja je donijela mišljenje na štetu Šoškića, sačinjavali su bivši  v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i tužiteljka Radmila Ćuković.

Zašto nije pokrenuto pitanje disciplinske odgovornosti?

Međutim, na osnovu člana 108 stav 3. tačka 4. Zakona o državnom tužilaštvu, propisana je disciplinska odgovornost državnog tužioca koji se na javnom mjestu ponaša na način koji nije primjeren vršenju tužilačke funkcije.

Ranka Čarapić: Da li je kao član Etičke komisije donijela nezakonitu odluku i prekršila Ustav pod nečijim pritiskom?

S obzirom da je Etička komisija našla da je Šoškić na javnom mjestu nanio štetu ugledu državnih tužilaca, tako što je narušio stvarni ili razumno prikazan integritet, pravednost i nepristrasnost državnog tužioca, otvara se niz pitanja i kontroverzi.

Ako se ima u vidu odluka Etičke komisije, više je nego jasno da ponašanje na javnom mjestu Miloša Šoškića kojim je narušio stvarno ili razumno prikazan integritet, pravednost i nepristrasnost državnog tužioca, nije primjereno vršenju tužilačke funkcije. I pored tih okolnosti Etička komisija nije predložila pokretanje disciplinskog postupka!?

S obzirom da Etička komisija, koja na osnovu člana 110. stav 1. Zakona o državnom tužilaštvu ima pravo da podnese predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, to ne radi, nameće se logični zaključak da su svjesni da su donijeli nezakonitu odluku! Jer postoji više nego osnovana sumnja ukoliko bi čitav slučaj proslijedili Disciplinskoj komisiji, to tijelo bi još odavno potvrdilo mišljenje koje je Ombudsman donio prošle sedmice.

Uplašili se mišljenja disciplinskog tužioca?

Što se procedure tiče, da je Etička komisija podnijela predlog za utvrđivanje disciplinske odgovornosti, o tom predlogu bi morao da odluči disciplinski tužilac.

Ako bi se i on saglasio sa Etičkom komisijom, onda bi po njegovom optužnom predlogu odlučivalo disciplinsko vijeće, a ako bi Šoškića disciplinsko vijeće kaznilo imao bi pravo žalbe Vrhovnom sudu!

Veselin Vučković: Nije obrazložio mišljenje niti je pri njegovom donošenju izvršio balansiranje suprostavljenih prava, ali je ipak ocijenio da je Šoškić prekršio Etički kodeks!?

Kada sagledamo kompleksnost ove procedure, jasno je da se Etičkoj komisiji odnosno bivšem  v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselinu Vučkoviću i bivšoj vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić, nije ulazilo u tu avanturu.

Nije teško pretpostaviti zašto – jer bi njihova odluka bila oborena kod bilo kog relevantnog i nepristrasnog tijela, kao što je to učino Ombudsman.

S obzirom da su šanse da se neko saglasi sa ovakvim mišljenjem Etičke komisije bile gotovo ravne nuli, otvara se pitanje da li je Etička komisija radila pod pritiskom ili je po nečijem nalogu svjesno donijela nezakonitu odluku na štetu Šoškića, koji je nakon toga ostavljen na milost i nemilost medija duboko povezanih sa strukturama u Tužilaštvu.

Da li će se oglasiti?

U cilju objektivnog informisanja javnosti portal Aktuleno proslijedio je Tužilačkom savjetu pitanja u nadi da će odgovori razjasniti mnoge otvorene dileme:

  1. Zašto Etička komisija nije inicirala pokretanje disciplinskog postupka protiv tužioca Miloša Šoškića ako imamo u vidu odluku Komisije da je Šoškić prekršio etički kodeks?
  2. Kakav je vaš stav povodom odluke Ombudsmana i šta ćete uraditi tim povodom?
  3. Da li ćete da utvrdite čime je bila motivisana odluka članova Etičke komisije i da li je neko uticao na njih prilikom donošenja odluke?
  4. Da li ste utvrdili odakle podatak članovima Etičke komisije da je Zoran Bećirović saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu kada to nije istina?

Podsjetimo, zamjenica Ombudsmana Snežana Armenko je u odluci koja je donesena 23. novembra navela je da je Komisija za etički kodeks državnih tužilaca Šoškiću povrijedila pravo na privatni život iz člana 40. Ustava Crne Gore i sljedstveno tome član 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda. Detaljnije o odluci Ombudsmana možete čitati na OVOM LINKU.

U.P.A.

Najnovije

Barsa za novo čudo od djeteta daje 45 miliona

Barselona želi novo čudo od djeteta koje dolazi iz Brazila. Endrik ima samo 15 godina, ali već na meti brojnih klubova. On je skrenuo pažnju na...

Bečić: Biće mi čast da budem smijenjen zbog ideje

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić kazao je da će mu biti čast ukoliko bude smijenjen zbog ideje, kako je naveo, “ukoliko ona bude...

Stanić: Zamislite kako je Injac patila decenijama dok je bila glasač DPS-a i aktivista...

Prtparol Socijaldemokratske partije (SDP) Mirko Stanić reagovao je nakon saopštenja ministarke odbrane Olivere Injac u kojem daje podršku Vladi Zdravka Krivokapića i u...

Digitalni forenzički centar: Govor mržnje- ustaljeni vid komunikacije?

Složena društveno-politička situacija i usljed toga povećan saobraćaj u online prostoru u Crnoj Gori doprinijele su porastu govora mržnje na različitim platformama, koji je...

Đukanović: Region kolijevka kulture, nove generacije sve više prepoznaju važnost saradnje

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je delegaciju kulturno – edukativnog projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, koju je predvodila Sanja Putica, ambasadorka Projekta. Kako je saopšteno...

Najčitanije

Povezano

KOMISIJA POTPUNO ZANEMARILA ZAHTJEV VDT-a: Čarapić i Vučković potencirali prijateljstvo Šoškića i Bećirovića da bi isforsirali kaznu za tužioca!?

Mišljenje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko u kojem ističe da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost...

SKANDAL Etička komisija pokušala da obmane i bez argumenata ubijedi Ombudsmana da je Šoškić prekršio kodeks!?

Otvorena pitanja, sumnje i kontroverze ne prestaju da isplivavaju na svijetlo dana nakon što je zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko donijela...

OMBUDSMAN JASAN: Etička komisija povrijedila pravo na privatnost Šoškića i odlukom bez obrazloženja prekršila Ustav!

''Pravda je spora ali dostižna''... Iako ovu izreku mnogi doživaljvaju kao kliše, postoje slučajevi koji je u potpunosti opravdavaju. Prošle sedmice zamjenica Zaštitnika ljudskih prava...

Šoškić: Saslušan predsjednik jedne opštine, sumnja na korupciju

Predsjednik jedne opštine saslušan je nakon što su prikupljeni dokazi koji ukazuju na sumnju da je učestvovao u koruptivnim radnjama, kazao je specijalni tužilac...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Niko
02.12.2021-18:22 18:22

Ovaj tekst je toliko nebitan da je tragicno da vam obo ovoliko stoji na portalu. Ovi likovi koji su akteri su dno dna po svim osnovama i dajte neki ozbiljniji tekst kako znate da napisete. Brisite ove