Srijeda, 27 Septembra, 2023
Rubrika:

KOMISIJA POTPUNO ZANEMARILA ZAHTJEV VDT-a: Čarapić i Vučković potencirali prijateljstvo Šoškića i Bećirovića da bi isforsirali kaznu za tužioca!?

U izjašnjenju koje je dao pred Etičkom komisijom Šoškić je kazao ''da ga je događaj u ''Delti'' prilično uznemirio jer ga je shvatio kao prijetnju njegovoj bezbjednosti''. Ali Etička komisija nije našla za shodno da ispita ovako ozbiljne navode o prijetnjama njihovom kolegi, jer je za njih očigledno bilo važnije zadovoljiti apetite medija koje su pokrenuli hajku protiv Šoškića.

Mišljenje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko u kojem ističe da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost tužioca Miloša Šoškića, kako smo već pisali, otvorila je niz problematičnih pitanja i pokrenula sumnju u nepristrasan rad ovog tijela.

Armenko u odluci koja je donesena 23. novembra navodi da je Etička komisija prekoračila svoja ovlašćenja time što je donijela Mišljenje da je državni tužilac ”povrijedio pravila”, a takođe primjećuje da Mišljenje Etičke komisije nije ”obrazloženo niti su dati dovoljni, uvjerljivi i relevantni razlozi” kao i da ”ne sadrži analizu konkretnog slučaja”!

Medijska hajka

Iako je na osnovu Mišljenja Ombudsmana jasno da Šoškić svojim postupcima nije prekršio Etički kodeks tužilaca, treba podsjetiti da to nije bila prepreka za pokretanje hajke protiv njega i biznismena Zorana Bećirovića, nakon sada već famoznog događaja u ”Delti”.

Treba podsjetiti da je ovaj slučaj dostigao razmjere skandala tek nakon što su pojedini mediji bliski određenim strukturama u Tužilaštvu digli hajku neslućenih razmjera. Medijsko podgrijavanje ovog slučaja predvodio je tadašnji zamjenik glavnog i odgovornog urednika Dana Nikola Marković koji je insistirao da Šoškić mora da odgovara zbog ”nereagovanja” u pomenutom slučaju.

Nikola Marković: Pokrenuo hajku na Šoškića

Marković je čak vršio pritisak na vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, kome se obratio pismom zahtjevajući da Šoškić bude suspendovan jer je navodno “nezakonito postupao tokom incidenta u Delti”.

Nakon tog pritiska Stanković je zatražio da, zbog velikog interesovanja javnosti, Etička komisija ispita da li je, prije svega, nereagovanjem Šoškić prekršio etički kodeks.

Etička komisija ignorisala Stankovića

Međutim, Etička komisija je prilikom uzimanja izjave od Šoškića povodom događaja u ”Delti”, insistirala da se izjasni o stvarima koje nemaju veze sa onim što je od njih tražio vrhovni državni tužilac.

Kako se može zaključiti na osnovu uvida u dokumentaciju sa Šoškićevog izjašnjavanja u koju je portal Aktuelno imao uvid, Komisija se uopšte nije bavila onim što je u suštini trebalo da bude predmet njihovog interesovanja, a to je navodno ”nereagovanje” tužioca na događaje u ”Delti”.

Miloš Šoškić: Povrijeđeno mu je pravo na privatnost

Simptomatično je da nakon izjašenjenja Šoškića, Komisija donosi neuobičajeno rješenje koje ima  dva stava – prvi gdje navode da ”nereagovanje Šoškića nije kršenje kodeksa”. Ali van okvira zahtjeva vrhovnog državnog tužioca Komisija donosi stav 2, kojim su našli da je prekršen kodeks i to zbog druženja tužioca sa biznismenom Zoranom Bećirovićem!?

Opsjednuti prijateljstvom Šoškića i Bećirovića

Komisija je bila potpuno fokusirana na prijateljstvo tužica Miloša Šoškića sa biznismenom Zoranom Bećirovićem i uporno je insistirala da slučaj izgradi na potenciranju tog prijeteljskog odnosa, što je potpuno van okvira onoga što je od Komisije tražio VDT.

Ovo postaje jasno na osnovu uvida u zapisnik sa Šoškićevog izjašnjavanja prilikom razmatranja inicijative Vrhovnog državnog tužioca za pokretanje postupka pred Etičkom komisijom.

U pisanom izvještaju sačinjenom nakon izjašnjenja Šoškića pred Etičkom komisijom, navodi se da je ”tužilac Miloš Šoškić u bitnom ponovio svoje izjašnjenje koje je ranije dao u pisanoj formi i precizirao da mu je bilo poznato da je protiv Zorana Bećirovića bila podnijeta krivična prijava i da je povodom te prijave  bio priveden  u Specijalno državno tužilaštvo”.

Veselin Vučković: Ispostavilo se da je prema ocjeni Komisije kršenje kodeksa imati prijatelje!?

”Pojašnjavajući prirodu svog prijateljskog odnosa sa Zoranom Beirovićem naglasio je da u susretima sa njim nikada ne razgovara o svom radu kao državnog tužioca, niti o radu Državnog tužilaštva uopšte i da je to njegov princip i kada su u pitanju prijatelji i kada su u pitanju druge osobe”, navodi se u izvještaju.

Odakle je došla informacija o saslušanju u ODT-u?

Takođe je zabilježeno da je Šoškić prilikom razmatranja inicijative o pokretanju postupka protiv njega, istakao da mu nije bilo poznato da je 4. decembra 2019. godine bilo objavljeno otvoreno pismo kojim se Zoran Bećirović obratio javnosti sa brojnim primjedbama na račun rada glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića jer je, kako se navodi, s obzirom na događaj koji se odigrao u ”Delti” 03. decembra 2019. godine bio usredsređen na ono što su mediji objavljivali o tom događaju i njegovoj ulozi u njima.

Šoškić je takođe naglasio da zna da je Bećirović privođen u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i da je tamo saslušan, ali nije pominjao da je saslušan u Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT). Stoga i dalje ostaje nepoznanica odakle Etičkoj komisiji podatak da je Bećirović saslušan u  ODT-u, i zašto se tim spornim momentom niko nije bavio?

Šoškić je u izjašnjenju naveo da se nikad ne bi odrekao stečenih dugogodišnjih prijateljstava, pa prema tome ni prijateljstva sa Bećirovićem. Istakao je da nikad ne bi dozvolio da ta prijateljstva utiču na profesionalno obavljanje tužilačke funkcije.

”Tokom svog izjašnjavanja predočio je Komisiji reakcije koje je doživio u javnosti koje su se kretale od potpunog podržavanja njegovog stava prema prijateljstvu sa Zoranom Bećirovićem, nasuprot reakcijama koje su bilježili mediji”, navodi se u izjašnjavanju.

Teško obrazložiti neutemeljenu odluku

Jasno je bilo da Etička komisija nema utemeljenje da donese odluku da je Šoškić prekršio etički kodeks. Kako je bilo teško obrazložiti odluku koja nema utemeljenje u propisima, odluka koja nije imala obrazloženja očekivano doživljava fijasko kod Ombudsmana.

Ranka Čarapić: Da li je po nečijem nalogu ili pod pritiskom izašla iz okvira koje je naložio VDT?

Stoga je krajnje sumnjivo što je Etička komisija toliko insistirala na prijateljstvu Šoškića i Bećirovića i time otvorila brojna pitanja – prije svih da li su mediji i Komisija dobijali ”informacije” odnosno direktive iz istog izvora?

Ili je Komisija bila toliko isprepadana agresivnim medijskim nastupom u ovom slučaju da je morala da donese odluku da je Šoškić prekršio kodeks?

Etička komisija ostala gluva na prijetnje tužiocu

Na kraju treba naglasiti da, iako je Etička komisija očigledno imala potrebu da za nešto kazni Šoškića, potpuno je zanemarila upozorenja tužioca na prijetnje i ugrožavanje njegove sigurnosti.

U izjašnjenju koje je dao pred Etičkom komisijom Šoškić je kazao ”da ga je događaj u ”Delti” prilično uznemirio jer ga je shvatio kao prijetnju njegovoj bezbjednosti”. Ali Etička komisija nije našla za shodno da ispita ovako ozbiljne navode o prijetnjama njihovom kolegi, jer je za njih očigledno bilo važnije zadovoljiti apetite medija koje su pokrenuli hajku protiv Šoškića.

Kada je u pitanju medijski linč koji je doživio Šoškić, pred Komisijom je naveo da ”je svjestan da su utisci javnosti podijeljeni, no njega lično ti utisci, bilo da su pozitivni ili negativni, ne dotiču i ne mogu imati uticaj na njegov privatni i profesionalni život”.

”Smatram da sam svoj dug prema javnosti ispunio time što, vršeći funkciju, nikad nijesam premo njoj poslao uvredljivu poruku i smatram da mi se to ni ubuduće ne može desiti”, zaključio je Šoškić u izjašnjenju.

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Mladen
10.12.2021-18:32 18:32

Pišete gluposti. Pi

Sara
10.12.2021-22:00 22:00

Nevjerovatna Hajka..uvijek od istih bolesnih primitivaca..Onaj i Vijesti je tacno poslat da ova dva lijepa gospodina prate/i a ujedno provocira..Zasto se ne smiju 2 prijatelja..intelektualci ne mogu sastati..prosetati..Jel to zabranjeno???