Nedjelja, 14 Avgusta, 2022
Rubrika:

OMBUDSMAN JASAN: Etička komisija povrijedila pravo na privatnost Šoškića i odlukom bez obrazloženja prekršila Ustav!

''Donošenjem (davanjem) Mišljenja Komisije za etički kodeks državnih tužilaca od 24. decembra 2019. godine, podnosiocu pritužbe povrijeđeno je pravo na privatni život iz člana 40. Ustava Crne Gore i sljedstveno tome član 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda''

”Pravda je spora ali dostižna”… Iako ovu izreku mnogi doživaljvaju kao kliše, postoje slučajevi koji je u potpunosti opravdavaju.

Prošle sedmice zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko donijela je Mišljenje u kojem jasno naznačava da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost tužioca Miloša Šoškića. Armenko u odluci koja je donesena 23. novembra navodi da je Etička komisija prekoračila svoja ovlašćenja time što je donijela Mišljenje da je državni tužilac ”povrijedio pravila”, a takođe primjećuje da Mišljenje Etičke komisije nije ”obrazloženo niti su dati dovoljni, uvjerljivi i relevantni razlozi” kao i da  ”ne sadrži analizu konkretnog slučaja”!

Podsjetimo, Komisija za Etički kodeks državnih tužilaca donijela je početkom januara prošle godine mišljenje da je tadašnji viši državni tužilac u Podgorici (sada specijalni tužilac) Miloš Šoškić, prekršio Etički kodeks u tržnom centru “Delta City” kada je njega i biznismena Zorana Bećirovića zaskočio novinar dnevnog lista “Dan” Vladimir Otašević. Komisija je tada utvrdila da je ”Etički kodeks prekršen jer se Šoškić družio sa osobom protiv koje je nadležno tužilaštvo pokrenulo postupak po krivičnoj prijavi (Bećirovićem)”.

Miloš Šoškić

Etičku komisiju koja je donijela mišljenje na štetu Šoškića, sačinjavali su bivši  v.d. vrhovnog državnog tužioca Veselin Vučković, bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić i tužiteljka Radmila Ćuković.

Etička komisija prekršila Ustav i Evropsku konvenciju

”Donošenjem (davanjem) Mišljenja Komisije za etički kodeks državnih tužilaca od 24. decembra 2019. godine, podnosiocu pritužbe povrijeđeno je pravo na privatni život iz člana 40. Ustava Crne Gore i sljedstveno tome član 8. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i sloboda”, navodi se u odluci zamjenice Ombudsmana.

Kako se dalje ističe, Ombudsman je Tužilačkom savjetu – Komisiji za Etički kodeks državnih tužilaca dao preporuku.

”U ovakvim i sličnim situacijama, da kad donijeto Mišljenje može na bilo koju način da utiče na određeno pravo zaštićeno Ustavom Crne Gore, isto obrazloži jasnim i uvjerljivim razlozima zbog kojih je ponašanje u konkrentom slučaju takvo da opravda nužnu i neodložnu potrebu da se ograniči, te da se uz adekvatno obrazloženje izvrši balansiranje i uspostavljanje pravedne ravnoteže između relevantnih suprotstavljenih javnih i privatnih interesa”, navodi se u odluci koju potpisuje Snežana Armenko.

Snežana Armenko

Zamjenica Ombudsmana takođe primjećuje da je Tužilački savjet (Etička komisija) donio mišljenje da je podnosilac pritužbe kao državni tužilac,”povrijedio pravila”, dok je njihova nadležnost u tom pravcu definisana kao ”davanje mišljenja da li je neko ponašanje u skladu sa etikom”.

”U tom pravcu je preporuka zaštitinika, da je zbog značaja, pravnih posljedica i pravne snage Mišljenja, posebno u odnosu na državne tužioce na koje se odnosi Mišljenje, poželjno primjenjivati adekvatnu zakonsku formulaciju njegove nadležnosti shodno članu 21. st. 3 Zakona o državnom tužilaštvu, kako bi se izbjegla pogrešna tumačenja pravnog tumačenja i pravne snage tako i tih Mišljenja”, stoji u odluci.

Etička komisija se umješala u pravo na privatnost

Armenko u svojoj odluci ističe da Šoškić nije prekršio kodeks iako je Etička komisija smatrala da je to učinio. Zamjenica ombudsmana obrazložila je svoje mišljenje:

”Podnosilac pritužbe (Miloš Šoškić) je u vrijeme spornog događaja i donošenja Mišljenja, obavljao funkciju tužioca u Višem državnom tužilaštvu i nije bio nadležan za odlučivanje po podnijetim krivičnim prijavama, niti je na bilo koji način doveden u vezu sa postupanjem po istim”, navodi se u obrazloženju zamjenice Ombudsmana.

Ranka Čarapić: Član Etičke komisije koja je prekršila Ustav

Armenko zaključuje da se donošenjem Mišljenja, ”Etička komisija  kao nadležni organ umješala u pravo na privatni život Šoškića, budući da je postavila standard i odlučila o razvoju i održavanju odnosa državnog tužioca sa drugim licima u privatnom životu, u slobodno vrijeme”.

Nedostatak činjnica

U sljedećoj tački zamjenica Ombudsmana navodi da je Etička komisija donijela mišljenje na osnovu prikupljenih činjenica, međutim, primjećuje se da ”nije dato bilo kakvo činjenično utvrđenje i ocjena izvedenih dokaza pojedinačno”.

”Dispozitiv mišljenja ne sadrži analizu konkretnog slučaja”, navodi se u odluci.

Veselin Vučković: Nije obrazložio mišljenje niti je pri njegovom donošenju izvršio balansiranje suprostavljenih prava

Armenko takođe konstatuje da nedostaje jasan i uvjerljiv razlog i pojašnjenje ”da li, i iz kojih razloga takvo ponašanje šteti ugledu državnih tužilaca čak i u situaciji kada podnosilac pritužbe nije insititucionalnom nadležnošću involviran u predmetni slučaj (u smislu da je lično zadužen za određeni predmet)”.

”Stoga sama konstatacija da je protiv određenog lica podnijeta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu nije po mišljenju Zaštitinika dovoljna i relevantna da opravda zadiranje u privatni život. Mišljenje nije obrazloženo niti je je pri njegovom donošenju izvršeno balansiranje suprostavljenih prava, tačnije prepoznavanja neophodnosti miješanja u privatni život, imajući u vidu konkretne okolnosti predmeta”, navodi zamjenica Ombudsmana.

”Dakle, ovako dato Mišljenje (Etičke komisije) nije obrazloženo niti su dati dovoljni, uvjerljivi i relevantni razlozi, kao što uz izvjestan stepen (polje) slobodne procjene, nije izvršeno balansiranje i uspostavljanje pravedne ravnoteže između relevantnih suprotstavljenih javnih i privatnih interesa”, navodi se u obrazloženju zamjenice Ombudsmana.

B.K.

Najnovije

Borilović prije pola godine napao kolegu, presuda za nanogicu nije postala pravosnažna

Počinilac masakra na Cetinju Vuk Borilović nije bez kriminalne prošlosti “u prethodnom periodu”, kako je to saopštila Uprava policije. Naprotiv: prema informacijama Pobjede Borilović je...

Pooštriti procedure za dobijanje dozvola za oružje

Crna Gora godinama prednjači među zemljama Evrope u količini oružja koje posjeduju građani. Razlog za to sagovornici TVCG vide u tradiciji koja podrazumijeva da...

Ruždi skinut s respiratora i može da govori, napadač ne priznaje krivicu

Britanski pisac Salman Ruždi je i dalje u bolnici u teškom stanju, dan nakon što je više puta uboden nožem na književnom okupljanju u...

Komemorativna sjednica danas na Cetinju

Na Cetinju će se danas u 10 sati, u Vladinom domu, održati Komemorativna sjednica povodom nezapamćene tragedije koja je pogodila Prijestonicu-. Na sjednici će govoriti: Nikola...

UŽIVO Nastavljene žestoke borbe u Donjecku, Zelenski upozorio na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju

Danas je 172. dan rata u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na moguću nuklearnu katastrofu u Zaporožju, i ponovo pozvao zemlje EU...

Najčitanije

Povezano

KOMISIJA POTPUNO ZANEMARILA ZAHTJEV VDT-a: Čarapić i Vučković potencirali prijateljstvo Šoškića i Bećirovića da bi isforsirali kaznu za tužioca!?

Mišljenje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko u kojem ističe da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost...

SKANDAL Etička komisija pokušala da obmane i bez argumenata ubijedi Ombudsmana da je Šoškić prekršio kodeks!?

Otvorena pitanja, sumnje i kontroverze ne prestaju da isplivavaju na svijetlo dana nakon što je zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Armenko donijela...

MIŠLJENJE OMBUDSMANA OTVORILO NIZ KONTROVERZI Da li su Čarapić i Vučković svjesno donijeli nezakonitu odluku na štetu Šoškića!?

Mišljenje zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežane Armenko u kojem ističe da je Komisija za etički kodeks Tužilačkog savjeta, povrijedila pravo na privatnost...

Šoškić: Saslušan predsjednik jedne opštine, sumnja na korupciju

Predsjednik jedne opštine saslušan je nakon što su prikupljeni dokazi koji ukazuju na sumnju da je učestvovao u koruptivnim radnjama, kazao je specijalni tužilac...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
gagi
29.11.2021-18:58 18:58

A Vladimir Otasevic je jedna vucibatina i balega koji boba ne valja,taman ka sto mu je bio bivsi direktor Nikola Markovic -Kinez Dalmatinac pticar/jazavicar