Četvrtak, 30 Novembra, 2023
Rubrika:

Ministarstvo javne uprave: Završen rad na tekstu Zakona o informacionoj bezbjednosti

Zakon se odnosi na organe državne uprave i lokalne samouprave, pravna lica s javnim ovlašćenjima i pravna i fizička lica s pravom pristupa klasifikovanim podacima

Ministarstvo javne uprave saopštilo je danas da je završilo rad na tekstu prvog crnogorskog Zakona o informacionoj bezbjednosti i uputilo ga Evropskoj komisiji na procjenu i mišljenje.

“Zakonom se propisuju mjere i prvi put standardi informacione bezbjednosti, informacionih sistema i podataka i određuju tijela koja će nadzirati informacionu bezbjednost. Zakon se odnosi na organe državne uprave i lokalne samouprave, pravna lica s javnim ovlašćenjima i pravna i fizička lica s pravom pristupa klasifikovanim podacima”, naveli su u saopštenju.

Iz Ministarstva javne uprave kazali su da će Crna Gora usvajanjem ovog zakona biti prva država regiona Zapadnog Balkana koja će u oblasti cyber bezbjednosti u potpunosti uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa evropskom Direktivnom NIS 2 iz decembra 2022. kojom Evropska unija zahtijeva od država članica da do 17. oktobra 2024. godine donesu i objave niz strogih mjera i propisa koji se tiču potrebe jačanja cyber bezbjednosti.

U tom smislu se, kako ističu, ovim zakonom jača kritična informaciona infrastruktura i propisuje operativni okvir za upravljanje slučajevima cyber incidenata i kriza.

“Nakon što smo uspostavili Vladin CIRT koji je već operativan i daje rezultate, usvajanjem zakona steći će se uslovi za formiranje Agencije za sajber bezbjednost, kao drugog ključnog aktera.
Ministarstvo javne uprave se zahvaljuje partnerima iz NATO-a i EU, crnogorskog civilnog sektora, akademske, poslovne i IT zajednice te brojnim pojedincima na doprinosu da Crna Gora dobije kvalitetan, moderan i efikasan sistemski zakon koji prvi put tretira ovu oblast”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve