U nastavku suđenja navodnoj dvanaestočlanoj kriminalnoj grupi koju Specijalno tužilaštvo tereti za pranje novca, a na čijem je čelu prema navodima optužnice jedan od lidera DF-a Nebojša Medojević danas je u Višem sudu u Podgorici saslušano sedam svjedoka.

Svjedok Vladan Raičević potvrdio je da je u svrhu pomaganja kampanje Demokratskog fronta uoči parlamentarnih izbora 2016. godine donirao Pokretu za promjene 2.000 eura, te da je sa ranije salušanim svjedocima Bogićem Mićkovićem i Aleksandrom Dedeić imao komunikaciju oko donacija.

Svjedokinja Marijana Babović, koja je radila kao anketar za kampanju DF-a, ostala je pri iskazu koji je dala SDT-u.

Specijalna tužiteljka Lidija Vukčević navela je da je svjedokinja dobijala novčana sredstva za angažovanje, ali da ti novčani iznosi nijesu evidentirani u poslovnoj i finansijskoj dokumentaciji Pokreta za promjene.

Na to je prvooptuženi Medojević kazao da tužilac iznosi “netačne stvari”.

“Novac se ne isplaćuje sa računa stranke, već sa računa kampanje, kako propisuje i zakon”, kazao je Medojević.

Advokat odbrane Ivan Šebek primijetio je da je svjedokinja Babović u Tužilaštvu na pitanje tužioca odgovorila “niko iz DF-a meni nije potencirao priču da glasam za DF”, te je s tim u vezi naveo da je tužilac prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika.

“To pitanje nije dovoljeno i u suprotnosti je sa zakonom. Time se šalje poruka biračima, odnosno javnosti, za koga da glasaju ako ne žele da imaju problema”, naveo je Šebek.

Njegov kolega, advokat Dražen Medojević kazao je da se po iskazu ove svjedokinje, ali i pitanjima tužioca vidi da se radi o “klasičnom suđenju kampanji”.

Svjedoci Ivica Drašković, Janko Gajić i Jovan Gajić u Specijalnom tužilaštvu izjašnjavali su se na okolnosti prodaje vozila “audi” optuženom Željku Šćepanoviću tehničkom sekretaru PzP-a, i danas su ostali pri tim iskazima. Konkretno, svjedok Janko G. je kazao da je za oko 20.000 eura prodao vozilo okrivljenom Šćepanoviću.

Odbrana je primijetila da se iskazi ova tri svjedoka poklapaju sa odbranom okrivljenog Šćepanovića. Naime, advokat Šebek je naveo da je upravo svjedočenjem ova tri svjedoka još manje jasan zaključak Tužilaštva u kojem se navodi da kupovina predmetnog vozila nije evidentirana u poslovnim knjigama PzP-a.

“A očigledno proizilazi da se radilo o privatnoj kupovini vozila”, dodao je Šebek.

Danas je pravo da ne svjedoči iskoristila supruga okrivljenog Šćepanovića, Dijana. Što se tiče iskaza svjedokinje Biljane Genić, koja je bila jedna od koordinatora kampanje, optuženi Medojević je kazao da je ona dobila adekvatnu naknadu za posao, koja joj je isplaćena sa računa kampanje, tj. izborne liste.

Suđenje se nastavlja naredne srijede, 19. juna.

Optužnicom SDT-a obuhvaćen je Medojević, biznismen iz BiH Momir Nikolić i još deset lica, a svima se na teret stavlja stvaranje kriminalne organizacije sa ciljem pranja novca. Nikoliću se sudi i za utaju poreza.

Na optuženičkoj klupi nalaze se i direktor Pokreta za promjene Dejan Vujisić, Željko Šćepanović, v.d. glavne urednice programa TV Budva Iva Pavlović, član Izvršnog odbora Nove srpske demokratije Petar Drašković, Luka Radunović, sin funkcionera DF-a Slavena Radunovića, sinovac funkcionera Predraga Bulatovića, Vladislav Bulatović, predsjednik mladih DNP-a Nikola Jovanović, funkcioner Demokratske narodne partije Aleksandar Sekulić, član Glavnog odbora PzP-a Mladen Jovanović i ulični diler deviza Gordan Konatar .

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve